AKTUALITY aneb komentáře autora k situaci na horách 2001 - 2007
10.10.2007
Ani v následujících 10 dnech by se počasí ve Střední Evropě nemělo výrazně měnit. Bude převážně pěkně a bez srážek, avšak v nižších polohách bude občas zlobit nízká oblačnost.
1.10.2007
Koncem týdne by se mělo počasí vybírat . Přeháňky ustanou a na pár dní snad nastane babí léto.
27.9.2007
Os soboty by se mělo počasí v Česku postupně vylepšovat a občasné srážky by měly ustat. Nejlépe, převážně slunečno, však bude asi až v pondělí.
21.9.2007
Až do úterý bude v Česku převládat pěkné počasí beze srážek s nejvyššími teplotami kolem 20°C.
12.9.2007
Od středy se bude počasí v Česku výrazně vylepšovat. V pátek by již na většině území mělo být slunečno s nejvyššími teplotami ke 20°C. Na víkend se počasí pravděpodobně trochu pokazí, bude více oblačnosti a chladněji než v pátek, avšak výraznější srážky se již neočekávají.
7.9.2007
V následujících dnech by nad Střední Evropou mělo převlávat proměnlivé, takové spíše podzimní počasí s občasnými přeháňkami a nejvyššími teplotami mezi 13 a 17°C. Výrazné srážky nad Moravou by měly během pátku postupně ustávat. V Jeseníkách byly v posledních 2 dnech zaznamenány extrémní srážky, při kterých spadlo za 48 hodin kolem 300 mm. Srážkový pás se pak táhl přes Vysočinu a Novohradské hory dále k jihozápadu a zastavil se až o severní stranu Alp. Tam ve výškách nad 2000 m padaly srážky výhradně sněhové, v nižších výškách se třídalo sněžení s deštěm. Nejvíce nového sněhu z alpských meteorologických stanic hlásí Zugspitze, 140 cm. Kolem 1 metru však nasněžilo na velkém území severovýchodního okraje Alp. Velmi si "polepšily" nejbližší ledovce k ČR - Hintertux (60 cm), Kaprun (120 cm), Dachstein (100 cm). Tam již sníh do zimy neroztaje. I v Česku na horách v tomto týdnu již sněžilo. Nejvíce asi v Krušných horách, kde během středy napadlo na Klínovci kolem 10 cm sněhu.
3.9.2007
Babí léto se zatím nechystá. Naopak, po pondělním přechodu studené fronty bude v následujících dnech velmi chladno, většinou jen maximálně do 15°C. Až do konce týdne by mělo převládat oblačné počasí s občasnými přeháňkami, které budou zpočátku na hřebenech hor dokonce smíšené. Od čtvrtku by se snad mělo začít zvolna oteplovat.
29.8.2007
Vypadá to, že klasickému létu již ve Střední Evropě definitivně odzvonilo. Od pátku by nejvyšší denní teploty měly dosahovat hodnot pouze kolem 18°C. Je však velmi pravděpodobné, že ještě dorazí "babí léto" a to možná již v půlce příštího týdne.
20.8.2007
Počasí v Česku by v tomto týdnu mělo být poměrně pěkné. Nejvyšší denní teploty by měly nejčastěji dosahovat hodnot mezi 20 a 25°C. Chladněji bude na západě a JZ Čech, tepleji bude na JV Moravy. Avšak v první půlce týdne se budou v odpoledních hodinách na většině území Česka vytvářet místy i intenzivní přeháňky a bouřky. V závěru týdne by mělo být trochu chladněji, zato však více sluníča a beze srážek.
8.8.2007
Od čtvrtku bude chladněji hlavně na jihozápadě ČR. Tam se teploty přes den dostanou pouze na hodnoty kolem 20°C. Jinde bude stále poměrně teplo a zvláště na Moravě se ochlazení a výraznějších srážek asi moc nedočkají. Nejchladnějším dnem tohoto týdne by měl být pátek.
5.8.2007
Teplé letní počasí s teplotami mezi 25 a 30°C v Česku skončí pravděpodobně v půlce tohoto týdne. Již v úterý večer se místy začnou vyskytovat přeháňky a bouřky. Oblačnosti a srážek by mělo v dalších dnech postupně přibývat a na víkend se pravděpodobně výrazněji ochladí.
1.8.2007
Vypadá to, že fronta bude přecházet přes Česko od západu již ve čtvrtek večer. Nebude ale tak výrazná, jak se původně zdálo a ochlazení za ní v dalších dnech bude jen nepatrné. Od neděle by již teploty na většině území měly opět dosahovat letních hodnot kolem 25°C.
30.7.2007
Až do pátku bude v Česku poměrně pěkně a bez výraznějších srážek, avšak teploty budou zpočátku týdne poněkud chladnější, než je na konci července obvyklé. Od středy půjdou teploty nahoru na hodnoty na západě kolem 20, na východě kolem 25°C a nejteplejším dnem tohoto týdne bude v Čechách čtvrtek, na Moravě pravděpodobně pátek, kdy budou teploty před blížící se frontou dosahovat hodnot až ke 30°C. Studená fronta by měla přecházet přes Česko od západu během pátku a po jejím přechodu by se na několik dní mělo ochladit a teploty na většině území by neměly překročit 20°hranici.
22.7.2007
I v nadcházejícím týdnu bude výrazně tepleji na východě ČR než na západě. Hlavně na jihu Moravy budou nejvyšší denní teploty, snad kromě úterý a středy kdy by měla přecházet přes Česko fronta, dosahovat stále vysokých hodnot ke 30°C.
Jinde by v tomto týdnu mělo být poměrně příjemně s nevyššími teplotami kolem 26°C. Tepleji bude ještě v pondělí, kdy budou před frontou dosahovat teploty hodnot kolem 30°C na většině území Česka, naopak v úterý, během přechodu fronty bude výrazně chladněji.
16.7.2007
Velmi teplé tropické počasí skončí v Čechách snad v úterý, avšak na Moravě vydrží teploty kolem 35°C pravděpodobně až do pátku. V Čechách by v dalších dnech měly maximální teploty "klesnout" ke 30°C a závěrem týdne by se mělo ochladit výrazněji.
9.7.2007
Deštivé počasí bude v průběhu tohoto týdne postupně slábnout. Poslední větší srážky by se měly v Česku vyskytovat v úterý. V dalších dnech se bude zvolna oteplovat. Výrazné zlepšení počasí se očekává o víkendu, kdy by se měla obloha vyjasnit a denní teploty se vyšplhají až k tropické třicítce, později možná i výše.
19.6.2007
Tropické počasí bude v Čechách vrcholit ve středu, kdy se teploty na většině území dostanou přes hranici 30°C. V noci na čtvrtek a během čtvrtku by měla přes většinu území přecházet od západu zvlněná studená fronta. Výrazné srážky se čekají hlavně v Západních Čechách. V dalších dnech by mělo být trochu chladněji, většinou do 25°C. Na Moravě by mělo být opět tepleji než na západě Čech.
15.6.2007
Nejvíce srážek by mělo spadnout v Západních Čechách v pátek večer. Během soboty se bude počasí postupně vylepšovat. V neděli by již mělo být převážně slunečno s nejvyššími teplotami kolem 25°C. Stále platí, že na Moravě bude tepleji.
13.6.2007
Velmi teplé počasí bude pravděpodobně na víkend přerušeno výraznou frontou. Ta by mělo přecházet přes Česko od západu již v pátek večer a více srážek se čeká v Čechách než na Moravě. O víkendu by se denní teplotní maxima měly pohybovat pouze lehce přes 20°C, na Moravě bude tepleji. V příštím týdnu by se mělo opět oteplit.
6.6.2007
Letní ráz počasí vydrží nad Střední Evropou minimálně až do konce tohoto týdne. Bouřková činnost v odpoledních hodinách sice hrozí i v dalších dnech, avšak četnost a množství přeháněk a bouřek by měla být nižší než ve středu. Nejvíce slunička asi bude v pátek, kdy by teploty na mnoha místech Česka mohly dosahovat až hodnot kolem 30°C. Závěrem týdne bude pravděpodobně oblačnosti i bouřek opět více.
1.6.2007
Slunečné počasí si tentokrát trochu pospíšilo a na víkend se přechodně obloha trochu zatáhne a občas zaprší. Srážky by se měly vyskytovat nejčastěji v sobotu odpoledne a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 20°C. V dalším týdnu by se mělo počasí vylepšovat a teploty by se postupně měly šplhat až ke 30°C.
29.5.2007
Středa bude nejchladnějším dnem tohoto týdne. Na většině území bude zataženo s občasnými přeháňkami a nejvyššími teplotami kolem 14°C. V dalších dnech bude srážek i mraků ubývat a teploty půjdou opět nahoru. Na víkend by se mělo pravděpodobně udělat opět pěkné letní počasí s teplotami nad 20°C. Tepleji by mělo být hlavně na Moravě.
25.5.2007
Až do neděle by v Česku mělo převládat velmi teplé, letní počasí. Již od pátečního odpoledne se však místy budou tvořit bouřky, ale moc srážek pavděpodobně nespadne. Výrazná změna počasí by měla nastat asi během úterý. To bude přes Střední Evropu přecházet od západu studená fronta, na které by mělo významně zapršet na celém území Česka, a po jejím přechodu by teploty něměly dosahovat ani hodnot kolem 15°C. Od středy by se pak mělo začít opět postupně oteplovat.
21.5.2007
Vypadá to, že celý tento týden bude velmi teplo. Nejvyšší teploty se budou pohybovat nejčastěji mezi 26 a 30°C, trochu chladněji by mělo být ve středu, kdy by se mělo vyskytovat i nejvíce přeháněk a bouřek. Bouřky se začnou tvořit během dne již v úterý.
18.5.2007
Od pátku bude nad Střední Evropou převládat slunečné počasí beze srážek. O víkendu by mělo být velmi hezky. Převážně polojasno a denní teploty polezou postupně vzhůru až na nedělní hodnoty kolem 25°C. V pondělí bude pravděpodobně ještě tepleji.
14.5.2007
Pondělí bude nejteplejším dnem tohoto týdne. Nejvyšší denní teploty by se místy, zvláště na Moravě, mohly dostat až ke tropickým 30°C. Odpoledne se na severu a na západě Čech začnou vyskytovat první bouřky. Více srážek a hlavně na většině území Česka, se bude vyskytovat během úterý. Denní teploty již budou výrazně nižší a vlhké poměrně chladné oblačné počasí s teplotami kolem 15°C vydrží pravděpodobně až do konce týdne.
9.5.2007
Ve čtvrtek ráno by na celém území Čech mělo mírně pršet, na Moravu srážky dorazí postupně od západu během dne, ale měl by to být již poslední významnější déšť v tomto týdnu. V dalších dnech by mělo být v Česku převážně oblačno, poměrně větrno a denní teploty by se měly pohybovat kolem 20°C. O víkendu a na počátku příštího týdne by místy mohly teploty vystoupit až k 25°C.
2.5.2007
Středeční ráno bude v tomto týdnu nejchladnější. Na většině území Česka bude mrznout. Jinak však bude stále převážně slunečno. Změna se rýsuje od pátku, kdy by měla být obloha převážně již oblačná a v dalších dnech pravděpodobně i trochu zaprší.
23.4.2007
V tomto týdnu bude nejhůře v úterý, kdy by někde mohlo i zapršet. Jinak bude převládat oblačné počasí s teplotami do 20°C. V dalších dnech tohoto týdne bude vládnout převážně slunečné počasí s nejvyššími teplotami lehce nad 20°C.
16.4.2007
Současné "letní" počasí v úterý skončí. Večer a v noci na středu by měla přecházet přes Střední Evropu studená fronta, na které snad na většině území konečně zaprší. V dalších dnech by v Česku mělo převládat oblačné počasí s nejvyššími teplotami kolem 15°C.
10.4.2007
Až do konce tohoto týdne by se počasí mělo postupně vylepšovat. Od čtvrtka by již mělo být na většině území Česka slunečno a nejvyšší denní teploty by se koncem týdne měly pohybovat kolem 20°C.
3.4.2007
V noci na středu přijde ochlazení. Citelné by to mělo být ve středu a ve čtvrtek v ranních hodinách, kdy by se minimální teploty na většině území ČR měly držel lehce pod nulou. Místy budou mrazy výraznější, hlavně v horských údolích. Od čtvrtku se již bude opět oteplovat a na velikonoce by mělo být převážně slunečno s nejvyššími teplotami až ke 20°C.
30.3.2007
Pěkné počasí vydrží i v následujících dnech. Jen v sobotu by se mělo vyskytovat ještě více oblačnosti, ale srážky by padat neměly. Více sluníčka bude v neděli i na začátku dalšího týdne.
26.3.2007
V první půlce tohoto týdne bude nad Střední Evropou převládat převážně slunečné počasí bez srážek s teplotami ráno kolem 3 a odpoledne kolem 14°C. Ani v dalších dnech by se počasí nemělo výrazně změnit.
Na horách je sněhu ještě dost, avšak pouze ve výše položených místech (cca nad 900 m). Nejvíce, kolem 170 cm, hlásí hřebeny Krkonoš. Za zmínku stojí i slušných 120 cm na šumavském Velkém Javoru.
21.3.2007
V posledních dvou dnech na horách přibylo nejčastěji mezi 15 a 30 cm nového sněhu, místy až 40. Nejvíce sněhu napadlo v severovýchodních horských oblastech a na Vysočině, nejméně srážek dorazilo od východu pochopitelně do Krušných hor (do 5 cm). V dalších dnech se začne velmi zvolna oteplovat a bude převážně oblačno s občasnými přeháňkami, na horách sněhovými. Změna by měla nastat pravděpodobně od neděle, kdy by snad mělo začít vládnout nad Střední Evropou slunečné jarní počasí, avšak s nízkými ranními teplotami.
18.3.2007
Zima je zpátky! Předpovědi se vyplnily. Zatím sice sněží pouze ve vyšších polohách, avšak postupně se bude dále ochlazovat a středeční ráno by již mělo být bílé na většině území ČR. Chladné počasí vydrží minimálně týden. Nejvíce sněžit by mělo v úterý a v noci na středu. Zvláště v severovýchodních horských oblastech by mělo napadnout až kolem 30 cm nového sněhu! Nejchladnější bude pravděpodobně čtvrteční ráno, kdy by teploty měly klesnout k hodnotám kolem -5°C. Lyžařská sezóna tedy ještě zdaleka nekončí...
14.3.2007
Do pátku by ještě mělo vydržet nad Střední Evropou pěkné, převážně slunečné, jarní počasí. Na víkend se však chystá výrazná změna. Zesílí západní proudění a během soboty by měla přecházet první studená fronta. Na horách přejdou srážky ve sněhové. V nižších polohách se bude vyskytovat občasný déšť. Neděle by měla být velmi větrná a po další frontě, která by měla přecházet přes Česko v noci na pondělí, by se sněhové srážky mohly dostat i do nižších poloh! V dalších dnech by se denní teploty měly pohybovat jen lehce nad nulou a chladné počasí by mohlo vydržet vládnout docela dlouho...
10.3.2007
Během soboty se obloha začne vyjasňovat, a pěkné jarní počasí by mělo přetrvávat i po většinu příštího týdne. Rána budou poměrně chladná, nejčastěji kolem nuly, ale denní teploty by se díky sluníčku měly vyšplhat na hodnoty kolem 12°C. V nížinách se však mohou tvořit mlhy a nízká oblačnost. Na horách budou dobré podmínky pro lyžování již pouze ve výše položených lokalitách, cca nad 1000 metrů. Domnívám se však, že to konec zimy ještě neznamená. Dnešní výsledky modelů naznačují, že by počátkem dalšího týdne, tedy někdy kolem Josefa, mohlo udeřit ve Střední Evropě ještě zimní počasí...
4.3.2007
V pondělí bude v tomto týdnu první a poslední lehce mrazivé ráno. Přes den se začne rychle oteplovat na odpolední hodnoty kolem 10°C a takto vysoké denní teploty budou trvat pravděpodobně až do pátku. Srážek se moc nečeká, obloha by měla být převážně oblačná až polojasná. Sněhová situace na horách je nyní ještě velmi dobrá. Platí to však pouze pro výšky nad cca 800 metrů. V níže položených místech je sněhu výrazně méně a tento trend bude ještě více patrný během následujícího týdne, kdy kromě hřebenových partií bude sníh na horách mírně odtávat.
27.2.2007
Počasí nyní je a bude velmi nestabilní. V noci na středu bychom se na většině území ČR, snad jen s výjimkou českých nížin, měli dočkat poměrně vydatného sněžení. Do středečního poledne by na horách mělo napadnout až kolem 20 cm nového sněhu. Přes den se však začne výrazně oteplovat a hranice sněžení se bude postupně posouvat až do výšky 1200 m. Teplo bude pokračovat i ve čtvrtek, ochlazovat by se mělo začít k večeru a od pátku by mělo být trochu chladněji a na hory by se měl vrátit mráz a sněhové přeháňky.
26.2.2007
Vypadá to, že avizované výrazné oteplení v tomto týdnu nepřijde. Tepleji bude pouze na JZ území. V úterý a ve středu bude poměrně chladno, vetšinou jen slabě nad nulou a sněhové srážky by se postupně mohly rozšířit i do nižších poloh. V dalších dnech bude trochu tepleji, zvláště v Čechách.
23.2.2007
O víkendu bude počasí nad Českem poměrně složité. Lépe bude v sobotu. To by se významnější srážky přes den neměly vyskytovat, obloha bude převážně oblačná a teploty budou výrazně vyšší na JZ území (9°C) než na severu a na Moravě (kolem 4°C). Foukat bude poměrně silný JV vítr, zvláště na Vysočině a v horských oblastech na Moravě a na severu Čech. V neděli bude ještě trochu tepleji a od JZ se začne do Čech postupně nasouvat frontální oblačnost, na které se vyskytnou k večeru srážky, převážně dešťové.
Na horách bude počasí také rozdílné. Na Šumavě a v Krušných horách bude tepleji. Teploty se tam budou pobybovat převážně nad nulou a srážky budou převážně dešťové. Jinde na horách bude poměrně hezky, dole slabě nad nulou, na hřebenech lehce pod nulou a srážky převážně sněhové.
Ani v příštím týdnu to nevypadá na ochlazení. Spíše naopak. Bude poměrně teplo s občasnými srážkami, na horách se očekává déšť se sněhem, na hřebenech sněžení.
19.2.2007
Počasí v následujících dnech bude převážně zatažené až oblačné, srážky by měly padat převážně v horských oblastech, kde budou většinou buď mrznoucí nebo sněhové. Jejich intenzita však bude slabá. V nižších polohách se budou nejvyšší teploty pohybovat kolem 5 st.
15.2.2007
Během čtvrtku bude přes Česko přecházet studená fronta. Na horách začnou srážky postupně přecházet ve sněhové a po přechodu fronty se změní proudění z teplého jihozápadního na chladnější a sušší převážně od východu. Do pátečního rána by na horách, zvláště na SV území ČR mělo napadnout 5 - 10 cm nového sněhu. Na víkend se čeká pěkné, po ránu i docela mrazivé počasí bez srážek a hlavně by se mělo ukázat i sluníčko.
12.2.2007
Druhá půlka týdne by měla být trochu chladnější než je tomu nyní. Od středy by srážky na horách měly být opět již převážně sněhové. Na výraznější změnu počasí to zatím nevypadá.
9.2.2007
Současné poměrně teplé počasí bude pokračovat i v dalších dnech. Na českých horách je však již sněhová situace poměrně dobrá. Hodně záleží na nadmořské výšce. Výraznější sněhová pokrývka leží od výšky cca 700 m n. m. Na jihu je hranice trochu výše. V lyžařských střediscích je nyní výška přírodního sněhu kolem 40 cm, na hřebenech ve výškách nad 1300 m je již téměř 1 metr.
V sobotu by se v Česku významnější srážky neměly vyskytnout a bude převážně oblačno, od neděle bude deštivěji. Na horách budou srážky většinou sněhové. Hranice sněžení se bude pohybovat mezi 600 a 1000 m n. m.
7.2.2007
Na většině území ČR dnes napadl poprašek sněhu, avšak v nižších polohách sníh moc dlouho nevydrží. Od čtvrtku se bude postupně mírně oteplovat. Další sněžení se čeká hlavně v severních horských oblastech. Tam by mělo připadnout až 10 cm nového sněhu, ale i na horách se pravděpodobně v dalších dnech mírně oteplí a kvalita sněhu se poněkud zhorší.
5.2.2007
V noci na úterý by měla přes Česko přejít slabá studená fronta, za kterou se trochu ochladí. Nejvíce srážek by mělo spadnout v oblasti Šumavy - kolem 10 cm nového sněhu. Denní teploty v dalších dnech by se měly pohybovat nejčastěji kolem nuly a počasí by mělo být celkem pěkné. Převážně oblačno až polojasno, občas přeháňky, většinou sněhové, zvláště na horách.
31.1.2007
Od pátku bude trochu chladněji, avšak celodenní mrazy nastanou jen ve vyšších polohách. Vydatné srážky se v nejbližších dnech nečekají, obloha bude převážně oblačná, podmínky pro lyžování na českých horách budou velmi dobré.
29.1.2007
Během neděle a pondělí přibylo nejvíce nového sněhu v severních horských oblastech - kolem 25 cm. V nížších polohách jsou již srážky převážně dešťové a mělo by to tak vydržet pravděpodobně až do čtvrtku. Ochlazení, po kterém by se denní teploty měly vrátit k hodnotám lehce pod nulu, by mělo nastat od pátku.
24.1.2007
Sněžení pomalu ustává. Poslední slabé srážky se čekají ještě v noci na čtvrtek a pak by se již mělo přechodně vyjasnit. Další fronty, tentokrát od západu, začnou přecházet přes Česko v noci na sobotu.
Na celém území ČR nyní leží snih. Nejčastěji je ho kolem 20 cm, na horách kolem 30 cm. Výrazně si polepšily i Alpy. V posledních dnech tam nasněžilo snad všude. Úhrny tam dosahovaly hodnot kolem 50 cm. Hodně sněžilo např. v hraniční oblasti Rakousko - Itálie - Slovinsko. Ale i odjinud je hlášena slušná nová sněhová nadílka. Např. 60 cm na hřebenech v Madonně di Campiglio, Cervinii, či ve francouzském Serre Chevalier.
V dalších dnech sníh určitě vydrží. O víkendu by v Česku mělo připadnot dalších asi 20 cm, zvláště na horách. V nížinách to bude méně a později tam srážky můžou přecházet ve smíšené.
V pátek se čeká velmi chladné ráno. Hodnoty kolem -15°C by se mohly vyskytnout na většině území ČR. Od pátečního večera začne opět slušně foukat od západu, ale už by to nemělo být nic extrémního. Na počátku příštího týdne se poněkud oteplí a v nižších polohách se teploty dostanou pravděpodobně lehce nad nulu.
22.1.2007
Během pondělního večeru by se měla do Česka nasouvat postupně od jihovýchodu výrazná fronta. Snad jen zpočátku na jižní Moravě budou srážky na frontě dešťové, ale přes noc by se mělo ochlazovat a déšť by měl přejít ve sněžení i v nižších polohách. Do větší části Čech by mělo dorazit vydatné sněžení pravděpodobně až během úterního odpoledne. Do čtvrtku by mělo napadnout v nižších polohách nejčastěji kolem 20 cm sněhu. Na horách by to mělo být více. Zvláště na těch moravských by mohly sněhové úhrny dosáhnout i výšky kolem 40 cm. V Čechách by již od úterý měly panovat celodenní mrazy, na Moravě bude trochu tepleji a v nížinách se tam mohou přechodně vyskytnout i smíšené srážky.
18.1.2007
Blíží se dlouho očekávaná změna počasí. Již za týden bychom si měli ve Střední Evropě užívat pravé zimní počasí se sněhem a s celodenními mrazy. V sobotu se ještě přechodně oteplí a teploty by měly dosahovat opět hodnot kolem 10°C, avšak v noci na neděli by měla přejít další studená fronta za kterou se začne postupně ochlazovat.
15.1.2007
Tento týden bude počasí podobné jako v minulém týdnu. Odlišné budou akorát nízké ranní teploty v pondělí a v úterý a převážně slunečná obloha v těchto dnech. Později opět zesílí západní proudění, bude se zatahovat a opět ve čtvrtek by měla přecházet přes Česko výrazná fronta, která bude doprovázena velmi silným větrem a teplotami kolem 10°C. Fronty budou přecházet i v dalších dnech a po té studené, která by měla přecházet v noci na neděli, by se snad již mělo definitivně ochladit.
12.1.2007
Na hřebenech hor dnes v noci při přechodu studené fronty sice nasněžilo, nejvíce na severu - kolem 10 cm, avšak již v noci na sobotu bude přes Česko přecházet teplá fronta, která přinese dešťové srážky i na hory. Od pondělí by měly srážky ustat a mělo by již být trochu lépe, avšak stále žádná zima.
9.1.2007
Mírné ochlazení, které by mělo na hory přinést opět významnější sněhové srážky, by mělo nastat během přechodu studené fronty v noci ze čtvrtku na pátek. Fronta bude doprovázena silným západním větrem a po jejím přechodu by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat "pouze" kolem 4°C. O víkendu však půjdou teploty opět trochu výše.
5.1.2007
Silné a poměrně teplé západní proudění by mělo nad Střední Evropou převládat ještě minimálně týden. Mrazy zatím nehrozí. Sníh na horách střídavě přibývá a zase ubývá, podle toho, jaký typ fronty zrovna přechází. Velmi nyní záleží na nadmořské výšce. Situace je v každých horách trochu odlišná. Přelom je ve výšce kolem 900 m. Níže sníh spíše ubývá, naopak na hřebenech se výška sněhové pokrývky postupně zvětšuje (dnes většinou kolem 30 cm).
V sobotu však bude velmi teplo i na hřebenech hor, v neděli a v pondělí se nepatrně ochladí a srážky by tam měly být spíše sněhové, od úterý by mělo být prodění opět trochu teplejší a ve čtvrtek pro změnu zase trochu chladnější... Takže takový apríl. Na leden však dost vysoké teploty. V nížinách nejčastěji kolem 7°C, na horách lehce nad nulou.
1.1.2007
V prvním lednovém týdnu by mělo převládat poměrně silné, převážně západní proudění. Počasí bude proměnlivé s občasným přechodem front. V nížinách budou srážky převážně dešťové, na horách však již konečně bude sněžit. Do konce týdne by tam mělo napadnout 10 - 30 cm nového sněhu.
29.12.2006
Čtvrteční sněžení bylo naštěstí překvapivě trochu intenzivnější, než bylo původně předpovídáno. Na většině území ČR napadlo 3 - 6 cm nového sněhu, v horských oblastech dokonce kolem 10 cm. Většina skiareálů v Česku již zahájila alespoň částečný provoz. Všude výrazně pomáhá technický sníh. Dokonce se již začínají strojově upravovat i některé běžkařské tratě (např. hřebeny Jizerek a Jeseníků).
Do soboty na horách vydrží zimní ráz počasí, ale v noci na neděli bude přecházet přes Česko od západu teplá fronta, na které přejdou sněhové srážky v dešťové postupně i na horách. Trochu ochladit by se mělo na horách během pondělí, ale i nadále bude pokračovat poměrně teplé počasí a sníh bude výrazněji přibývat pouze na hřebenech hor.
28.12.2006
Ve čtvrtek večer bude přes Česko přecházet slabá fronta, která by na hory mohla přinést tolik potřebných pár centimetrů nového sněhu. Výrazná změna ve vývoji počasí by měla nastat od Nového roku. Ne, že by se ochladilo. Spíše naopak. Maximální teploty se budou blížit k 10 stupňové hranici. Avšak mělo by dost foukat a postupně budou přes Střední Evropu přecházet jednotlivé fronty. Srážky na nich by měly být převážně dešťové. Sněžit bude jen v horských polohách, avšak ani tam nelze vyloučit přechodný déšť.
24.12.2006
Současný inverzní charakter počasí vydrží v Česku pravděpodobně až do konce roku. Stav sněhu na českých horách je nyní dost žalostný. Stále je ho tam pouze jen pár centimetrů, na hřebenech kolem 10 cm. Navíc na horách panuje převážně slunečné počasí s kladnými teplotami i v nočních hodinách, takže nelze vyrábět ani technický sníh.
Kdo si chce tedy kvalitně zalyžovat musí vyrazit do Alp. Ani tam to však není jistota. Nejlépe je na tom Itálie a jižní a výše položené části Rakouska. Hůře je na tom Francie, Německo i sever Rakouska.
Významnějších srážek ve Střední Evropě bychom se mohli dočkat až na začátku ledna.
18.12.2006
Lyžaře v Česku moc nepotěším. Srážky v posledních dnech přinesly na hory jen pár centimetrů nového sněhu, na hřebenech je ho tam většinou kolem 10 cm a další větší sněžení je zatím v nedohlednu. Minimálně až do Vánoc by mělo převládat poměrně pěkné počasí a hlavně bez významnějších srážek v celé Střední Evropě. Denní teploty se budou pohybovat převážně kolem nuly.
13.12.2006
Až do soboty by mělo v Česku vydržet teplé počasí s maximálními teplotami kolem 8°C. Teplo bude i na horách, takže sníh tam bude opět zvolna odtávat. Na hřebenech českých hor nyní leží většinou 10 - 15 cm sněhu, nejvíce na Sněžce - 19 cm. Mírné ochlazení, které na hory opět přinese sněhové přeháňky, by mělo nastat od neděle.
10.12.2006
Alespoň na hřebenech hor konečně začíná vládnout zima. V Čechách nyní leží sníh asi od výšky 1000 m (nejvíce, 15 cm na hřebenech Šumavy) a snad by se tam již mohl udržet, i když přibývat bude velmi pomalu a občas se i tam vyskytnou ještě srážky smíšené či dešťové. Ochladit by se mělo pravděpodobně až v posledním předvánočním týdnu.
Alpy si v uplynulých dnech výrazně polepšily. Na většině území tam ve výškách nad 1500 m napadlo mezi 20 a 50 cm sněhu. Například italská Madonna di Campiglio nyní hlási 60 cm sněhu a polovina skiareálu tam je již v provozu. Další srážky se v Alpách v následujících dnech nečekají a mělo by tam převládat spíše slunečné počasí.
8.12.2006
Během sobotního odpoledne bude přes Česko přecházet studená fronta, za kterou se konečně trochu ochladí. Na horách ve výšce cca od 1000 m by mohlo napadnout kolem 5 cm sněhu. V dalších dnech by se již nemělo výrazněji oteplit, takže alespoň v horských oblastech by mělo mít počasí trochu zimní charakter.
V Alpách zatím výrazněji sněžilo hlavně v Itálii a ve Švýcarsku, avšak až ve výškách asi nad 2200 m. Níže pršelo. Další sněžení se tam čeká během následujících 2 dnů. Sněžit bude postupně i v nižších nadmořských výškách a na větším území Alp. Nejvíce však v Itálii a ve východní části Švýcarska.
4.12.2006
Ani dnes ještě milovníky zimních sportů v Česku nepotěším. I v tomto týdnu by mělo nad Střední Evropou převládat teplé jihozápadní proudění. Drobná změna však nastane. Byla rozrušena inverzní oblačnost a srážky se dostávají od oceánu více do vnitrozemí. Zatím padají srážky o slabé intenzitě na severní straně Alp. Změna by měla nastat od středy, kdy by se nad jižními Alpami měla vyplňovat frontální vlna a zvláště italské Alpy by se měly dočkat výrazné sněhové nadílky. Dnešní modely odhadují, že by tam do konce týdne mohlo ve výškách kolem 2000 m napadnout až 80 cm sněhu. Tak snad se dočkají alespoň tam. V Rakousku by mělo sněžit výrazně méně, na severu pouze do 20 cm. V Česku by se sněhové vločky měly vyskytovat pouze na hřebenech hor, ale ani tam se výrazné sněžení zatím nečeká.
27.11.2006
Zní to velmi stereotypně, avšak ani v posledním listopadovém týdnu a na začátku prosince nenastane v počasí výrazná změna. Stále bude převládat teplé, suché, inverzní, převážně jihozápadní proudění s denními teplotami kolem 8°C.
19.11.2006
Ani v nadcházejícím týdnu nenastane výrazná změna ve vývoji počasí. Zima je stále v nedohlednu. Teploty se budou pohybovat vysoko nad bodem mrazu, nejčastěji kolem 10°C. Sníh na českých horách již skoro všechen roztál. O moc lépe na tom nejsou ani Alpy a ani tam se neočekává v nejbližších dnech výraznější zlepšení sněhové situace.
13.11.2006
Během pondělí bude přes Česko přecházet teplá fronta, za kterou se v dalších dnech oteplí. Děšťové srážky se postupně dostanou i na hřebeny hor, kde nyní leží místy až 30 cm sněhu (nejvíce v Beskydech). Od středy by se mělo ukázat i sluníčko a nejvyšší denní teploty budou dosahovat hodnot kolem 15°C. Teplé počasí vydrží minimálně až do konce týdne.
8.11.2006
Během čtvrtku bude přes Česko přecházet studená fronta, za kterou se v dalších dnech poněkud ochladí. Čeká nás tedy podobné počasí jako tomu bylo přesně před týdnem, jen by ochlazení nemělo být tak výrazné a sníh by se měl objevit pouze ve vyšších polohách. Dále bude počasí proměnlivé, převážně západní proudění bude stále dost silné a sněhové srážky by se měly objevovat pouze v horských polohách. Výraznější mrazy se zatím nečekají.
5.11.2006
V následujících dnech se k nám přeci jen ještě vrátí podzimní počasí. Kromě hřebenů nejvyšších hor napadnutý sníh postupně odtaje. V následujícím týdnu by měla být obloha převážně oblačná, přeháňky se budou vyskytovat pouze výjimečně a nejvyšší denní teploty se budou pohybovat nejčastěji kolem 8°C.
30.10.2006
Zdá se, že úterek bude posledním nejenom říjnovým, ale i podzimním dnem a vládu nad počasím ve Střední Evropě rychle převezme zima. No, snad ne ještě natrvalo, ale nástup to bude docela krutý. Během středy bude přecházet přes Česko výrazná fronta, která se bude projevovat hlavně silným SZ větrem a rychlým poklesem teplot. K večeru by se sněhové přeháňky měly vyskytovat i v nižších polohách a v noci na čtvrtek by již mělo mrznout na celém územé ČR. Zvlášte v severních horách se očekává slušná sněhová nadílka, až kolem 20 cm nového sněhu.
V dalších dnech by se noční teplotní minima měly pohybovat kolem -5°C a denní maxima dosáhnou hodnot pouze lehce nad nulou!
27.10.2006
Poslední říjnový víkend bude ještě poměrně teplý, avšak oproti pátku teploty poklesnou asi o 6°C. Počasí by mělo být proměnlivé a více oblačnosti, větru i přeháněk by se mělo vyskytovat v neděli. Výrazná změna počasí se zatím rýsuje od začátku listopadu. Pravděpodobně ve středu by měla přecházet přes Česko studená fronta, za kterou by se mělo výrazně ochladit.
23.10.2006
Poměrně teplé počasí vydrží i v následujících dnech. I ranní teploty zůstanou vysoko nad nulou. V nejbližších 3 dnech však bude foukat poměrně silný, převážně jihozápadní vítr a občas se vyskytnou přeháňky.
14.10.2006
Pěkné počasí ve stylu babího léta by mělo vydržet minimálně ještě 5 dnů.
6.10.2006
O víkendu bude počasí spíše podzimní. V sobotu by měla přecházet přes ČR slabá fronta, na které trochu zaprší. Lepší počasí bude opět na Moravě, kde by měly být srážky slabé a občas by se mělo ukázat sluníčko.
V neděli by se již mělo počasí postupně vylepšovat a v celém příštím týdnu se očekává návrat babího léto, tedy převážně jasné počasí, ráno místy mlhy a nejvyšší denní teploty kolem 20°C.
1.10.2006
Vypadá to, že babí léto končí. Z kraje týdne bude ještě teplo, avšak během úterý by měla přes Česko přecházet od západu fronta, po jejímž přechodu se ochladí. V dalších dnech by mělo být počasí převážně oblačné a nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat kolem 15°C, na Moravě bude trochu tepleji.
25.9.2006
Teplé počasí by mělo vydržet minimálně až do konce září. Od úterý bude na obloze sice trochu více oblačnosti, avšak žádná výraznější fronta by do Česka dorazit neměla.
13.9.2006
I v následujících dnech bude v ČR pokračovat počasí ve stylu babího léta a na výraznější změnu to zatím rozhodně nevypadá.
25.8.2006
V nejbližších dnech počasí nechystá žádnou významnější změnu. Stále bude počasí poměrně proměnlivé s nejvyššími teplotami kolem 20°C. Pátek bude místy pršet poněkud intenzivněji. Změna by mohla nastat na přelomu srpna a září, kdy by teploty mohly ještě překonat hranici letních 25°C.
18.8.2006
Během víkendu se bude postupně od západu ochlazovat. Na Moravě vydrží vysoké teploty až do něděle a srážky by se zde měly vyskytovat pouze výjimečně. V Čechách zůstanou nejvyšší nedělní teploty již pouze kolem 21°C a na většině území zde občas zaprší.
12.8.2006
Deštivé počasí by mělo v neděli skončit a v dalších dnech bychom se mohli dočkat návratu léta. V druhé půlce týdne by nejvyšší denní teploty měly dosahovat hodnot nad 25°C.
3.8.2006
První srpnový víkend nevypadá moc letně. Nejvyšší teploty se budou pohybovat pouze kolem 20°C a obloha bude převážně zatažená a občas bude pršet. Během dalšího týdne by se počasí mělo postupně zlepšovat, ale návrat červencových tropů zatím rozhodně nehrozí.
31.7.2006
S koncem července by měly skončit i tropické teploty. V dalších dnech se očekává proměnlivé počasí s nejvyššími teplotami nejčastěji kolem 24°C.
18.7.2006
Pěkné, i když možná až příliš teplé letní počasí, by mělo vydržet minimálně až do půlky příštího týdne. Nejvyšší teploty v následujících dnech budou na většině území ČR dost výrazně překonávat hranici 30°C.
30.6.2006
Od začátku července by se opět mělo vrátit letní počasí a zdá se, že to chvíli vydrží.
16.6.2006
Na sobotu se počasí malinko pokazí. Obloha bude převážně oblačná, v Čechách bude trochu chladněji než v minulých dnech a na většině území ČR se budou vyskytovat přeháňky a bouřky již od dopoledních hodin. Od neděle už by mělo být opět lépe a teploty zůstanou stále poměrně vysoko.
14.6.2006
Pěkné letní počasí by mělo vydržet minimálně do konce týdne. Od čtvrtku bude na obloze sice více oblačnosti a i pravděpodobnost bouřek v odpoledních hodinách bude trochu vyšší než v předchozích dnech, ale toto zhoršení počasí by mělo mít pouze přechodný charakter. Denní teplotní maxima budou i nadále dosahovat hodnot kolem 30°C.
7.6.2006
Snad to nezakřiknu, ale vypadá to, že by konečně mohlo přijít léto. V dalších dnech se bude postupně oteplovat. Každý den asi tak o 1 až 2 stupně, takže v půlce příštího týdne by již nejvyšší teploty měly překonat letních 25°C. Ani významnější srážky by se již neměly vyskytnout.
1.6.2006
Výraznější oteplení k normálním červnovým teplotám je stále v nedohlednu. Od pátku se sice začne zvolna oteplovat a sněhové srážky na horách již definitvně ustanou, avšak denní teplotní maxima stále nevystoupí ani ke 20°C.
25.5.2006
Na léto si budeme muset ještě chvíli počkat. Závěr května bude poměrně chladný a deštivý. Nejvíce pršet by mělo v pátek večer a v noci na sobotu. Druhá vlna srážek je očekávána během nedělního dopoledne. Nejvyšší denní teploty v následujících dnech pravděpodobně nepřesáhnou 18°C.
12.5.2006
V sobotu by mělo převládat ještě pěkné teplé počasí, avšak odpoledne už se začnou vyskytovat četné přeháňky a bouřky. Nedělní teploty budou výrazně nižší, nejčastěji kolem 15°C, ale hlavně je očekáváno poměrně deštivé počasí. V odpoledních hodinách by měly srážky ustávat a i v dalších dnech by mělo být počasí opět lepší.
1.5.2006
Během pondělí se bude počasí postupně vylepšovat. Srážky konečně ustanou i na Moravě, obloha bude převážně polojasná a denní teploty se budou pohybovat kolem 16°C. Pěkné počasí by mělo vydržet i v následujících 7 dnech. Významnější srážky se nečekají a denní teploty se budou zvolna zvyšovat až na hodnoty kolem 20°C.
26.4.2006
Od středy se začne počasí v Česku postupně kazit. Budou se vyskytovat četné přeháňky a bouřky, po přechodu fronty se proudění otočí na severní a již od pátku teploty výrazně poklesnou a maxima možná nedosáhnou ani 12°C. Poměrně chladné počasí by mělo vydržet až do pondělí.
14.4.2006
Ze svátečních dnů bude nejlépe v sobotu. To by mělo být převážně polojasno, beze srážek a maximální teploty by se měly pohybovat kolem 14 stupňů. V dalších dnech bude počasí proměnlivé s přeháňkami. Trochu více srážek by mělo spadnout v neděli.
10.4.2006
Během pondělí bude přecházet přes Česko od severozápadu studená fronta, na které budou k večeru přecházet srážky ve sněhové i ve středních a možná i v nižších polohách. Na horách, zvláště v Čechách, by mělo napadnout 20 až 30 cm nového sněhu. Na Moravě bude zpočátku trochu tepleji. V druhé půlce týdne by se mělo zvolna oteplovat, ale žádná velká jarní vedra se rozhodně nečekají.
7.4.2006
Víkendové počasí by mělo být převážně slunečné. Sobotní ráno bude ještě mrazivé, ale sluníčko by mělo prochlazenou zem rychle ohřívat. Na horách se očekává velmi pěkný jarní den. V neděli už bude trochu více oblačnosti a v Čechách se během dne může vyskytnout i slabý déšť. V příštím týdnu bude spíše chladněji s přeháňkami, na horách sněhovými.
3.4.2006
V tomto týdnu bude mít počasí takový normální jarní aprílový charakter. Denní teploty by se neměly výrazně přehoupnout přes 10 stupňovou hranici. Ráno, zvláště ve středu a ve čtvrtek, se vyskytnou četné mrazíky a na hory se ještě na chvíli vrátí sněhové přeháňky.
19.3.2006
Rána sice ještě zůstanou mrazivá, avšak denní teploty se budou přeci jen zvolna zvyšovat. Závěrem týdne by se mělo výrazněji oteplit a teploty by konečně po dlouhé době měly překonat 10 stupňovou hranici.
14.3.2006
Jarní počasí se v nejbližších 7 dnech zatím nechystá. Počasí bude stále podobné, převážně oblačné s maximálními denními teplotami jen slabě nad nulou.
8.3.2006
Během čtvrtku přejde přes Česko od jihozápadu další fronta, za kterou se oteplí trochu citelněji, než tomu bylo naposled, tedy v sobotu. Sněžení vydrží pouze ve vyšších polohách, jinde budou srážky postupně přecházet v déšť. Od soboty by mělo být opět trochu chladněji, denní teploty se vrátí k hodnotám kolem nuly.
27.2.2006
V tomto týdnu by mělo převládat zimní počasí. Úterní ráno bude velmi chladné. Na většině území teplota klesne pod -10°C, v dalších dnech se bude mírně oteplovat, nejvyšší denní teploty v nižších polohách se očekávají kolem nuly. Oblaha bude zpočátku převážně polojasná, později oblačnosti pravděpodobně přibude a přidají se občasné, většinou sněhové srážky.
19.2.2006
Úterý by mělo být posledním teplejším dnem. Dále se začne ochlazovat, sněhové vločky se potupně dostanou na celé území ČR a závěrem týdne se pravděpodobně vrátí záporné teploty i do nižších poloh.
15.2.2006
Během středečního odpoledne se začne postupně od jihozápadu oteplovat a později se přidá déšť. Na horách ještě spadne většina srážek ve formě sněhu, ale i tam může přechodně pršet. Proměnlivé přeháňkové počasí bude pokračovat i v dalších dnech. V nížinách by mělo být přes den poměrně teplo, kolem 5°C. Na horách bude dále ještě vládnout zima.
11.2.2006
Pokud vyjdou současné předpovědi, tak by závěrem příštího týdne mohla dorazit do Střední Evropy první letošní výraznější obleva.
9.2.2006
Přeháňkové počasí vydrží pravděpodobně až do soboty. Sněhové srážky by se měly opět navrátit i do nížších poloh. Na horách bude sněžení intenzivnější. Tam by postupně mohlo připadnout dalších asi až 30 cm nového sněhu. V dalších dnech bude dále poměrně chladno, avšak 20° mrazy se již snad nevrátí. Na většině území se budou teploty po celý den udržovat pod nulou.
5.2.2006
V noci na úterý přijde od západu do Česka výrazná fronta. Silné vlhké oceánské prodění by mělo vydržet několik dní. Na českých horách se očekává vydatná sněhová nadílka (možná až 50 cm nového sněhu). V nížinách mohou srážky přechodně přecházet ve smíšené.
2.2.2006
Vypadá to, že inverzní počasí skončí v sobotu, kdy by měla přecházet přes Česko od severu slabá studená fronta. Srážky ale nebudou nijak veliké, nejčastěji napadne jen pár centimetrů nového sněhu. Za frontou se vrátí chladné počasí, ale již v první polovině příštího týdne nastane pravděpodobně změna, kdy by mělo postupně do Střední Evropy dorazit od západu teplejší vlhké oceánské proudění.
26.1.2006
Víkend na horách vypadá velmi dobře. Mělo by převládat slunečné počasí a mráz by měl poněkud polevit. V příštím týdnu je pravděpodobné, že se teploty na horách dokonce dostanou nad nulu. Počasí by mělo mít inverzní charakter, srážky se zatím nečekají.
21.1.2006
V neděli vtrhne do Česka pravá "ruská" zima. Teploty půjdou dolů velmi rychle, takže již v neděli ráno by mohlo být místy, zvláště na SV území, až -20°C. Pondělí a úterý by mělo být ještě chladněji. V dalších dnech se snad začne zvolna oteplovat, avšak mrazy by měly vydržet až do konce ledna.
16.1.2006
Během úterního odpoledne začne přes Česko přecházet od západu fronta. V nižších polohách budou sněhové srážky postupně pravděpodobně přecházet ve srážky dešťové. Nejvíce nového sněhu, asi kolem 20 cm, by mělo napadnout na Šumavě. Dále by mělo být počasí proměnlivé s nejvyššími teplotami slabě nad nulou.
13.1.2006
Minimálně do úterý by mělo vydržet stále podobné počasí. Tedy na horách většinou slunečno s nejvyššími teplotami kolem 0 a v nížinách mrazivo, převážně zataženo nízkou oblačností.
6.1.2006
V následujícím týdnu by mělo převládat poměrně pěkné zimní počasí. Na horách se očekává slunečno, v nížinách se pravděpodobně začne tvořit nízká oblačnost. Srážky se nečekají, denní teploty zůstanou lehce pod nulou.
3.1.2006
Počasí v nejbližších dnech nechystá žádnou výraznější změnu. Obloha bude stále převážně zatažená, i když srážek by již mělo padat méně. Teploty půjdou lehce dolů, nad nulu by se měly maxima dostat jen výjimečně, a to v nejnižších polohách.
29.12.2005
Zima si letos dává opravdu záležet. Během středy a noci na čtvrtek napadlo na většině území ČR kolem 15 cm sněhu. Přkvapivě vydatné srážky byly i v Praze, kde za 24 hodin přibylo 18 cm. V následujících dnech sněžení ustane, avšak udeří silnější mrazy. Páteční a sobotní ráno bude velmi chladné. Místy by mohla teplota klesout i k -15°C. Na nový rok by se mělo oteplit. Nejvyšší denní teploty se očekávají kolem nuly a opět by se měly vyskytovat srážky, většinou sněhové. Podobné počasí by mělo vydržet i v prvním lednovém týdnu.
27.12.2005
Během středy by mělo dorazit do Česka opět výraznější sněžení. Na horách by do čtvrtka mohlo připadnout kolem 20 cm nového sněhu. Po přechodu fronty se očekává ochlazení.
23.12.2005
Štědrý den bude sice v nižších polohách "na blátě", avšak již od neděle se začne ochlazovat a poslední letošní týden by měl být mrazivý i v nížinách. Obloha bude většinou oblačná a občas se vyskytne sněžení. Sněhová situace na horách je letos velmi dobrá. Nejvíce sněhu leží v severních pohraničních horách, nejčastěji mezi 80 a 160 cm a stále bude zvolna přibývat.
18.12.2005
V posledních dnech byly zaznamenány rekordní sněhové srážky hlavně v oblasti centrálních Krkonoš. Do sobotního rána napadlo na Horních Mísečkách během 24 hodin kolem 1 metru nového sněhu, avšak díky doprovázející vichřici během sněžení je třeba brát údaje o novém sněhu s určitou rezervou. Podobně velkou sněhovou nadílku dostala i severní strana Alp. V Rakousku místy napadlo i více než 1 metr nového sněhu. Obecně lze říci, že ve všech horách jsou sněhové podmínky velmi dobré a na vánoce to určitě vydrží.
V nižších polohách se však od úterý mírně oteplí a sníh bude postupně odtávat a i další srážky budou v nížinách spíše dešťové. Na horách bude i nadále sníh stále přibývat. Do konce týdne by to mohlo být dalších 50 cm. Počasí bude stále poměrně větrné a přeháňkové.
16.12.2005
České hory obdržely očekávaný velký sněhový příděl. Do pátečního poledne na horách připadlo nejčastěji kolem 40 cm nového sněhu a to ještě není všechno. Během soboty by se měly sněhové srážky dostat i do nížin a postupně budou slábnout a hlavně poleví i vítr. V něděli už by mělo být počasí lepší, sněhové přeháňky by se měly vyskytovat jen občas a to hlavně v horských oblastech. Podobné počasí by mělo vydržet i v dalších dnech.
12.12.2005
Začátkem týdne bude počasí celkem normální, převážně zataženo, výraznější srážky se nečekají a teploty přes den by na většině území ČR měly vystoupit slabě nad nulu. V druhé půlce týdne by však mělo zesílit západní proudění, které bude doprovázeno četnými srážkami, postupně převážně sněhovými a zvláště na českých horách by mělo připadnout dost nového sněhu. Mělo by být větrno a hlavně pocitově poměrně chladno.
7.12.2005
Sněhové podmínky na horách se stále vylepšují. Během úterý dostaly největší příděl moravské hory, kde připadlo 20 - 40 cm nového sněhu. V dalších dnech srážky ustanou, oblačnost se bude postupně protrhávat a mírně se ochladí. Víkend na horách tedy vypadá velmi nadějně.
29.11.2005
Poměrně pěkné zimní polojasné počasí bez srážek s nejvyššími teplotami kolem 0 vydrží až do pátku. Na víkend se ale pravděpodobně obloha zatáhne a postupně se přidají i slabé srážky, které budou převážně kapalné a na prochlazeném povrchu by mohly namrzat. Dále se začne oteplovat, ale jen mírně a hlavně ve vyšších nadmořských výškách. Výrazná obleva zatím nehrozí, takže podmínky pro lyžování na českých horách budou i nadále velmi dobré.
22.11.2005
Nástup zimy přišel velmi rychle a rozhodně to nevypadá na nějakou přechodnou záležitost. Nyní leží na na českých i moravských horách většinou 30 - 50 cm sněhu a další bude postupně přibývat. Provozovatelé lanovek reagují velmi pružně a například na Mísečkách v pátek zahajují provoz vleků. V Alpách je sněhová situace většinou horší než u nás. Výjimku tvoří samozřejmě ledovce a část Rakouska hlavně v okolí Salzburska. Tam o víkendu také některé skiareály zahajují provoz. Například Saalbach, který hlásí 40 - 60 cm.
17.11.2005
Předpovědi se vyplnily a na horách konečně napadl sníh. Nyní ho leží nejvíce ve výše položených oblastech Jizerských hor a Krkonoš a to kolem 20 cm. Do konce týdne by mělo ještě asi kolem 10 cm připadnout, takže možnost prvního běžkařského sklouznutí o víkendu vypadá velmi dobře. I v dalších dnech by mělo chladné počasí s občasným sněžením pokračovat. Toto klima je vhodné i pro výrobu technického sněhu, a tak lze očekávat spuštění prvních lanovek a vleků ještě během listopadu.
13.11.2005
Lyžaři pozor! Zima je konečně na obzoru! V noci na středu by měla přecházet přes Česko od západu studená fronta, za kterou se citelně ochladí. Sněžit bude zpočátku jen na horách, ale koncem týdne by se sněhové vločky měly dostat i do nížin. Zvláště v severních horských oblastech by sněhová nadílka mohla být vysoká i několik desítek centimetrů.
4.11.2005
Stále to nevypadá na výraznější změnu počasí. Jen o víkendu bude přes Česko přecházet slabá fronta, takže v Čechách během soboty a na Moravě pravděpodobně ještě i v neděli bude slabě pršet. Teploty ale zůstanou stále vysoko, kolem 10°C. Podobné počasí by mělo vydržet i v dalším týdnu.
22.10.2005
Vypadá to, že velmi teplé počasí s nejvyššími denními teplotami mezi 15 a 20 °C vydrží až do konce října. Bude převládat poměrně silné jihozápadní proudění, zpočátku může i lehce zapršet, ale postupně bude vítr slábnout a oblačnost na obloze by měla ubývat.
17.10.2005
Začátek týdne bude poměrně studený. Nejchladnější by mělo být středeční ráno, kdy se čeká mráz na většině území ČR. V dalších dnech půjdou teploty opět nahoru k hodnotám až kolem 15°C. Významnější srážky se zatím stále nečekají.
12.10.2005
Pěkné, poměrně teplé počasí vydrží pravděpodobně až do soboty. V dalších dnech by se již mělo začít ochlazovat a bude i více oblačnosti, ale na významnější srážky to zatím nevypadá.
8.10.2005
Vypadá to, že současné pěkné počasí ve stylu babího léta vydrží minimálně do středy. Nástup zimy se zatím nechystá. Sníh napadl v minulých dnech v centrální části Alp, a to asi od výšky 2500 m, většinou 40 - 80 cm, takže podmínky pro podzimní lyžování jsou na většině ledovcích již velmi dobré.
29.9.2005
V nejbližších dnech bude počasí celkem obvyklé pro toto období. Nejvyšší denní teploty budou dosahovat hodnot kolem 14°C. Ranní minima se budou, zvláště při vyjasnění které by mělo nastat v sobotu, blížit k nule. Výraznější srážky se neočekávají.
24.9.2005
Vypadá to, že babí léto vydrží až do konce září. Od pondělí začne od západu přibývat oblačnost a možná i lehce zaprší, ale větší ochlazení přijde asi až o prvním říjnovém víkendu.
15.9.2005
V noci na sobotu bude přecházet přes Česko studená fronta, za kterou se o víkendu citelně ochladí. Nejhůře bude v sobotu, kdy se očekává občasný déšť, čerstvý severní vítr a denní teploty zůstanou jen někde kolem 12°C. V dalších dnech se bude počasí postupně vylepšovat a pravděpodobně přijde babí léto s velmi chladnými rány a s nejvyššími denními teplotami do 20°C.
14.9.2005
Středa je pravděpodobně posledním dnem, kdy se při slunečném počasí budou teplotní maxima blížit k letní hodnotě 25°C. V dalších dnech bude obloha většinou oblačná, občas zaprší a teploty by se již neměly dostat přes 20°C.
6.9.2005
Letní počasí s teplotami kolem 25°C by mělo vydržet až do soboty. V dalších dnech se mírně ochladí a obloha bude spíše oblačná a občas zaprší.
29.8.2005
S koncem prázdnin do Česka konečně dorazilo léto. Minimálně do pátku bude převládat slunečné počasí a teplotní maxima se dostanou místy až ke 30°C.
19.8.2005
V sobotu ještě vydrží pěkné letní počasí na většině území Česka. Jen na západ dorazí první bouřky již v poledních hodinách a do nedělního rána se rozšíří na většinu území Čech. V dalších dnech se teploty vrátí spíše ke 20°C a obloha by měla být převážně oblačná s občasným deštěm.
14.8.2005
Začátek týdne bude převážně deštivý a chladný. Místy spadne až 40 mm srážek a nejvyšší teploty budou dosahovat pouze hodnot kolem 16°C. Od středy by však měla přijít změna a konečně se snad v Česku dočkáme opět letního počasí s teplotami kolem 25°C.
12.8.2005
Návrat léta se v nejbližších dnech zatím nečeká. Stále bude spíše oblačno s nejvyššími teplotami pouze kolem 20°C.
7.8.2005
V pondělí a v úterý bude v Česku velmi chladno. Maximalní denní teploty budou dosahovat pouze hodnot kolem 15°C. Obloha bude převážně oblačná a občas zaprší. V úterý se očekává srážek více. Na jižní Moravě by mělo být počasí o trochu lepší. V druhé půlce týdne by se mělo počasí oteplovat a o víkendu bychom se snad mohli dočkat teplot kolem 25°C.
1.8.2005
Záčátkem týdne bude počasí pěkné s teplotami kolem 25°C. Pravděpodobně v noci na středu přejde přes Česko fronta, za kterou se ochladí, hlavně v Čechách. V dalších dnech by mělo být počasí proměnlivé s nejvyššími teplotami kolem 22, na Moravě až 26°C.
29.7.2005
Tak páteční maxima vystoupí místy až ke 38°C. V dalších dnech se začne ochlazovat. Nejvýrazněji na západě Čech, kam dorazí první bouřky již během pátku a sobotní teploty zůstanou již na rozumných hodnotách kolem 25°C. Jinde však bude v sobotu ještě velmi teplo, většinou kolem 28°C, na Moravě ještě přes 30°C. Během sobotního večera bude přecházet přes Česko od západu fronta, na které se čekají bouřky, někde i kroupy a přívalové deště...
V dalších dnech by se již počasí mělo zklidnit a maximální teploty by měly dosahovat hodnot kolem 25°C, na Moravě bude stále trochu tepleji než na západě Čech.
24.7.2005
Začátek týdne bude převážně oblačný s teplotami kolem 23°C. Na většině území se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky. Pravděpodobně od středy se začne výrazněji oteplovat a tropické teploty by měly vrcholit v pátek, kdy by zvláště na jihu Moravy mohly maxima atakovat i hranici 35°C.
22.7.2005
V sobotu bude ještě chladno, teplotní maxima budou dosahovat hodnot jen kolem 20°C, ale v neděli by se již mělo počasí zlepšovat. Druhá vlna oteplení se očekává v druhé půlce příštího týdne, kdy by se teploty měly dostat až ke 30°C.
15.7.2005
Na víkend se trochu ochladí a zvláště v sobotu odpoledne se mohou vyskytnout přeháňky a bouřky. Ani v dalších dnech se počasí v Česku výrazně nezmění.
3.7.2005
První prázdninový týden začne sice pěkným slunečným počasím s teplotami přes 25°C, avšak již během úterý bude přecházet přes Česko od západu výrazná fronta za kterou se citelně ochladí. V dalších dnech by mělo být počasí poměrně proměnlivé s nejvyššími teplotami nejčastěji mezi 20 a 25°C. Tropické třicítky zatím v Česku nehrozí.
26.6.2005
Začátek posledního červnového týdne bude ve znamení pěkného letního počasí. Postupně se budou teploty dostávat opět k hodnotám blízkým 30°C a obloha by měla být převážně slunečná, beze srážek. V druhé půlce týdne, pravděpodobně od čtvrtku, se mírně ochladí a oblačnosti a srážek přibude.
23.6.2005
Ve čtvrtek a v pátek se vrátí do Česka velmi teplé slunečné počasí. Kolem 30°C by mělo být i v sobotu. To se však již očekává více oblačnosti a přeháňky a bouřky. V dalších dnech by mělo být chladněji a převážně oblačno s občasnými srážkami.
19.6.2005
Teplé a slunečné počasí bude vrcholit v úterý, kdy se očekávají denní teplotní maxima kolem 30°C, zvláště v Čechách. Od středy by mělo být na obloze více oblačnosti a mohou se již vyskytovat i přeháňky a bouřky, avšak teploty by měly zůstat stále vysoké.
12.6.2005
Konečně se v Česku oteplí. Již od pondělí se budou denní teploty pohybovat kolem 24°C a v závěru týdne by maxima mohla vystoupit až ke 30°C. Místy se však budou vyskytovat přeháňky a bouřky. Koncem týdne by se mělo počasí dále zlepšovat, obloha by měla být převážně slunečná.
9.6.2005
Ani v nejbližších dnech nenastane výraznější oteplení. Ve čtvrtek a v pátek se sice ukáže občas sluníčko, zvláště v Čechách, a teploty by se mohly přiblížit ke 20°C, avšak na víkend by se obloha měla spíše zatáhnout a teploty trochu klesnou. Vydatnější srážky by se v Čechách do konce týdne již neměly vyskytnout.
3.6.2005
Od soboty se ve Střední Evropě výrazně ochladí. Fronta, na které se budou vyskytovat četné bouřky, bude postupovat přes Česko během soboty postupně od západu. Na Moravě by mělo vydržet teplé letní počasí do odpoledních hodin, Čechy dopadnou hůře. V následujícím týdnu bude chladno s nejvyššími teplotami nejčastěji jen kolem 16°C a obloha bude převážně oblačná a občas zaprší.
30.5.2005
Výrazná fronta bude přecházet přes Česko od západu v pondělí večer a v noci na úterý. Očekávají se bouřky a místy i přívalové srážky a kroupy. Nejhorší situace bude pravděpodobně na jihu Čech a na Vysočině. V úterý a ve středu bude výrazně chladněji, pouze do 20°C a pršet už by nemělo. V dalších dnech by se mělo postupně oteplovat.
26.5.2005
O víkendu bude vrcholit příliv teplého vzduchu. Denní maximální teploty budou dosahovat hodnot kolem 30°C. Obloha bude převážně slunečná a srážky by se neměly vyskytnout. Změna přijde během pondělí a úterý, kdy se chystá od západu přechod fronty, na které se budou vyskytovat četné přeháňky a bouřky. Dále se citelně ochladí.
22.5.2005
Začátkem týdne se přechodně ochladí. Bude převládat oblačné počasí a občas zaprší. Od středy by mělo být převážně slunečno a teploty polezou postupně nahoru, závěrem týdne se dočkáme možná i hodnot ke 30°C.
17.5.2005
Ve středu bude ještě chladno a ošklivo. Pršet bude hlavně na jihu a východě ČR. Ve čtvrtek by již mělo svítit sluníčko, hlavně v Čechách a postupně se bude oteplovat. O víkendu by teploty měly přesáhnout hodnotu 20°C.
13.5.2005
Pěkné počasí skončí v sobotu. Večer bude od západu přecházet přes Česko slabá fronta, za kterou se obnoví poměrně chladné západní proudění, a to hlavně v Čechách. Nedělní počasí bude od toho sobotního výrazně odlišné, převážně oblačné s občasnými přeháňkami a teplotami jen kolem 13°C. Výraznější oteplení se nechystá ani v dalším týdnu.
10.5.2005
Velmi chladná rána vydrží až do konce tohoto týdne, denní teploty však již půjdou zvolna nahoru. Nejchladněji bude ve středu, to denní maxima budou dosahovat pouze hodnot kolem 10°C, dále se bude oteplovat a hlavně se až do soboty očekává převážně slunečné počasí postupně s nejvyššími teplotami až 20°C.
6.5.2005
Chladné počasí vydrží ještě asi týden. Obloha bude převážně oblačná a občas zaprší. O víkendu by měl déšť na horách postupně přejít ve sněhové přeháňky.
1.5.2005
Během úterý se začne počasí v Čechách poněkud kazit. Postupně bude od západu přibývat oblačnost a později se přidají i četné bouřky. Ve středu by již mělo pršet na většině území ČR. V dalších dnech bude výrazně chladněji. Denní maxima budou dosahovat pouze hodnot kolem 12°C.
28.4.2005
V nejbližších dnech se žádné výraznější srážky nechystají. Postupně se bude oteplovat. V neděli by již teploty měly vystoupit nad 20°C a teplé počasí vyvrcholí pravděpodobně v úterý, kdy by denní maxima mohly překonat 25° hranici.
20.4.2005
V následujících dnech se poněkud ochladí. Ve čtvrtek a v pátek by mělo na celém území ČR ráno ještě slabě mrznout. Jinak bude převážně slunečno, avšak chladno. Více oblačnosti by mělo být o víkendu. Teploty se dostanou přes 10°C asi až od neděle.
12.4.2005
Zdá se, že zima definitivně ustupuje. Postupně se bude dále mírně oteplovat. V pátek by mohly teploty vystoupit místy až ke 20°C, ale na víkend se počasí pravděpodobně poněkud pokazí.
7.4.2005
V noci z pátku na sobotu se ve Střední Evropě citelně ochladí. A v následujících asi 5 dnech by teplota neměla výrazně překročit hodnotu 10°C. Na horách přejdou srážky postupně ve sněhové. Větší nová sněhová nadílka však napadne asi jenom v nejvyšších partiích hor. Výrazně sněžit bude i v Alpách. Tam by mělo během týdne ve výškách nad 1500 metrů napadnout 50 - 80 cm nového sněhu.
3.4.2005
Krásně teplo a slunečno bude ještě v pondělí. Od úterý začne na obloze přibývat oblačnost, avšak stále ještě bude teplo. Zvrat nastane pravděpodobně v pátek. To by se mělo po přechodu studené fronty výrazně ochladit a sněžit by mohlo kromě hor i ve středních polohách.
30.3.2005
Druhá půlka tohoto týdne bude převážně ve znamení slunečného jarního počasí. Rána však budou poměrně chladná a na většině míst ČR ještě bude mrznout, hlavně v pátek. Krásné počasí bude hlavně i na horách a sněhu je tam pořád dostatek a navíc výrazně zlevnilo jízdné na vleky.
25.3.2005
Počasí na velikonoce nebude úplně nejlepší. Obloha bude převážně oblačná až zatažená. Významnější srážky by se měly vyskytovat hlavně v noci na sobotu a postupně se budou přesouvat k východu. Teploty přes den vystoupí na hodnoty kolem 12°C. V pondělí bude poněkud chladněji a i v celém příštím týdnu by mělo chladné počasí s ranními mrazíky setrvat.
21.3.2005
Nyní jsou na českých horách ideální podmínky pro jarní lyžování. Převážně slunečné počasí, ranní mráz, firnový sníh...
V dalších dnech se bude situace trochu zhoršovat. Teploty půjdou ještě více nahoru a více bude i oblačnosti. Ve středu pravděpodobně i trochu zaprší. Teplé jarní počasí se chystá vydržet i na velikonoce.
18.3.2005
Na víkend se přechodně ochladí a zvláště neděle by mohla být na horách velmi pěkná - slunečno, nový sníh, ranní mráz a teploty přes den kolem nuly.
11.3.2005
Oteplení v půlce příštího týdne nás pravděpodobně nemine. Naštěstí to vypadá, že by mělo nastoupit sice teplé počasí, ale bez deště, takže by tání sněhu mělo probíhat postupně a snad bez větších škod.
Pěkné počasí by se během příštího týdne mělo dostat na celou oblast Alp. Bude tam slunečno, ale poměrně teplo. I ve výškách kolem 3000 m budou nejvyšší teploty jen slabě pod nulou a dole a zvláště na jižních svazích bude jarně.
10.3.2005
V příštích dnech na nás nechystá počasí nic pěkného. Během pátečního odpoledne začne přes Česko přecházet od západu výrazná fronta. Srážky na ní budou na většině území sněhové. Zvláště na horách bude jejich intenzita vysoká. Očekává se tam 20 až 40 cm nového sněhu!!! Navíc bude dost silně foukat. Situace se trochu uklidní až během neděle.
Podle výsledků dnešních předpovědních modelů to vypadá, že by mohla v půlce týdne udeřit dost silná obleva, ale ještě to není moc jisté. Později upřesním.
8.3.2005
V úterý a ve středu by se měly teploty v nižších polohách přeci jen přehoupnout lehce nad nulu, místy až k +4°C. Během středy se bude obloha vyjasňovat a k večeru se začne rychle ochlazovat. Čtvrteční minima dosáhnou již opět hrozivých hodnot pod -10°C, což je na tuto roční dobu docela dost. V dalších dnech bude převládat chladné, převážně severozápadní proudění, s denními teplotami kolem nuly. Obleva ani série pěkných jarních slunečných dnů se zatím nechystá.
Výška sněhu na horách bude tedy stále narůstat. Již nyní je ho na hřebenech Krkonoš kolem 3 metrů a moc pozadu nezůstávají ani ostatní hory v Česku. V Alpách je sněhu většinou méně než v českých horách (dole kolem 50 cm a nahoře kolem 180 cm). Trochu menší sněhová pokrývka leží v jižní části Alp.
3.3.2005
Jarní počasí se zatím rozhodně nechystá. Spíše naopak. Koncem týdne sice trochu poleví ranní mrazy, zato se však očekává v neděli a v pondělí další sněhová nadílka. Chladné zimní počasí s celodenními mrazy by mělo pokračovat i v příštím týdnu.
24.2.2005
Ani v následujících dnech se zatím nechystá výraznější změna počasí. Stále bude chladno a začátkem příštího týdne by měly ranní mrazy dokonce ještě zesílit a teploty pod nulou vydrží na většině území ČR ještě alespoň týden. Vydatné sněžení na Moravě by mělo během čtvrtku ustat a v dalších dnech by srážky nad Českem měly být jen slabé.
17.2.2005
Chladné počasí s celodenními mrazy a převážně se zataženou oblohou a občasnými sněhovými přeháňkami by mělo trvat ještě alespoň týden. Na českých horách nyní leží zatím rekorní množství sněhu a něco ještě určitě přibude. Například Mísečky udávají 260 cm. Teď už by to chtělo jenom trochu lepší počasí, aby podmínky pro lyžování byly ideální, ale na výraznou změnu to zatím nevypadá, i když na chvíli by se sluníčko mohlo ukázat. Snad už ani nebude foukat ten silný vítr.
12.2.2005
V nadcházejícím týdnu bude převládat chladné zimní počasí, převážně se zataženou oblohou a občasným sněžením, zvláště v horských polohách. Při silném severozápadním proudění se bude vyskytovat více srážek v Čechách než na Moravě. Postupně na horách připadne 20 - 50 cm nového sněhu. Teploty by se měly po celý den udržet pod nulou i v nižších polohách.
10.2.2005
Sobotní obleva bude nejvýraznější na západě Čech. Tam bude intenzivně pršet i na horách. Do té doby však zůstanou srážky ve vyšších polohách sněhové a od neděle by se sněžení mělo vrátit i do nižších poloh. Jinak počasí v Čechách bude v nadcházejících dnech docela drsné. Srážky začnou padat již ve čtvrtek večer a postupně se přidá silný, převážně západní vítr.
7.2.2005
Stávající pěkné chladné počasí by mělo vydržet asi až do čtvrtku. V nižších polohách budou přibývat místa s nízkou oblačností. V druhé půlce týdne by se mělo s nástupem silného západního proudění významně oteplit a dokonce i na horách hrozí dešťové srážky. Obleva by ale neměla trvat dlouho.
3.2.2005
Během čtvrtka ustanou srážky a v dalších dnech se ráz počasí poněkud změní. Koncem týdne by měla být obloha převážně slunečná, rána budou velmi mrazivá a i odpolední teploty by měly zůstat na celém území Česka pod nulou. V dalších dnech se pravděpodobně do nížin nasune nízká oblačnost, ale ve vyšších polohách by mělo sluníčko vydržet. Na horách budou tedy ideální podmínky k lyžování. Sněhu je všude dostatek. Dole většinou kolem 1 metru, na hřebenech kolem 2, v Krkonoších ještě více. Během posledních dnů připadlo mezi 20 a 50 cm nového sněhu. Výrazně sněžilo i v severní části Alp.
30.1.2005
V následujících 5 dnech mrazy poněkud poleví. Zato se však již v noci na pondělí očekávají zvláště na horách vydatné srážky. Postupně by mělo připadnout kolem 50 cm nového sněhu !!! V nížinách budou srážky pravděpodobně smíšené, možná i dešťové.
27.1.2005
I v dalších 7 dnech bude trvat chladné zimní počasí s teplotami pod nulou. Ráno mohou klesnout místy až k -15°C. Obloha bude převážně oblačná a sněhové přeháňky se budou vyskytovat hlavně na horách. Významnější sněžení by mělo dorazit do Střední Evropy začátkem příštího týdne.
Sněhu je nyní všude dostatek. Už se zlepšila i situace ve francouzských Alpách, hlavně v jejich severní části. Díky severnímu proudění se v Alpách dost výrazně ochladilo. Výjimkou nejsou ranní teploty kolem -25°C.
24.1.2005
Ideální sněhové podmínky nyní panují snad již ve všech významnějších českých i moravských zimních střediscích. Nejvíce sněhu, téměř 2 metry, nyní leží na hřebenech Krkonoš.
Výhled na další týden je pro lyžaře velmi dobrý. Mrazivé, převážně oblačné počasí s občasným sněžením bude vládnout i nadále.
21.1.2005
Konečně nastupuje do Střední Evropy vláda zimy. Už bylo na čase. Do sobotního rána napadlo nejvíce nového sněhu v severních horách a to až kolem 40 cm. Další srážky jsou očekávány i v následujících dnech. To by mělo napadnout v horských oblastech ještě kolem 20 cm sněhu. Sněžit začne i v nižších polohách. Počasí v následujícím týdnu však nebude moc pěkné. Bude mrazivo, pořád poměrně větrno. Obloha bude spíše zatažená a občas bude sněžit.
18.1.2005
Během úterý bude přes Česko přecházet studená fronta. V nižších polohách se čekají spíše mrznoucí srážky, na horách, zvláště v Čechách, by mělo připadnout kolem 10 cm sněhu. Ve středu by moc srážek padat nemělo, ale od čtvrtku budou přes Střední Evropu přecházet v silném západním proudění jednotlivé fronty. Bude převážně zataženo s občasným sněžením, v noci na pátek však budou na většině území srážky spíše dešťové. Později by se mělo ochladit a čeká se poměrně drsné zimní počasí.
14.1.2005
Nejvíce nového sněhu, kolem 10 cm připadlo v Krkonoších a v Jizerských horách. Jinde bylé srážky slabší, na Šumavě kolem 5 cm, na ostatních místech ČR většinou jen pár centimetrů. Další sněžení se v nejbližších dnech nečeká. Zato však by mělo být na horách velmi pěkné počasí, zvláště v neděli a v pondělí by mělo převládat slunečno.
13.1.2005
Páteční denní teploty se budou pohybovat kolem nuly. Nejchladněji bude v neděli a v pondělí. To by při ranním vyjasnění mohly teploty klesnout místy i pod -10°C. Jinak počasí na víkend se chystá poměrně pěkné. Bude mrazivo, zvláště na horách, výraznější srážky by se vyskytnout neměly a občas by se mělo ukázat i sluníčko.
Zdá se však, že mrazy dlouho nevydrží. V půlce příštího týdne se pravděpodobně oteplí.
11.1.2005
Ochlazení v druhé půlce týdne již vypadá velmi jistě. Teploty půjdou dolů postupně. Čtvrteční maxima se budou pohybovat ještě kolem 4°C, avšak v sobotu je již očekáván celodenní mráz na většině území ČR. Sněhu na horách během přechodu studené fronty však moc dramaticky nepřibude. Vypadá to tak maximálně do 10 cm. Zpočátku budou srážky ještě spíše dešťové.
Moc nového sněhu v následujícím týdnu nepřipadne ani v Alpách. Potřebovali by ho hlavně ve Francii a ve Švýcarsku. Naopak, velmi dobře jsou na tom se sněhem v Itálii. A to například v oblasti Dolomit nebo v "českém" Val di Sole, kde nyní leží většinou dobrých 40 - 110 cm přírodního sněhu.
9.1.2005
Od čtvrtku by snad konečně měla nastoupit vláda zimního počasí. Snad to nezakřiknu. Časem to ještě upřesním...
6.1.2005
Ani v následujících 7 dnech počasí nechystá výraznější změnu. Stále bude převládat silné západní proudění. Malá změna k lepšímu však bude v oblačnosti. Oproti minulým dnům ustanou srážky a zvláště o víkendu by mělo být počasí poměrně slunečné, převážně polojasné. Čekají nás spíše jarní teploty. Nad nulou bude přes den i na horách, ale žádné velké tání nehrozí. Sněhové podmínky na horách jsou po nedávném sněžení velmi dobré. Zvláště ve výškách nad 800 metrů je sněhu pro lyžování dostatek. Trochu hůře jsou na tom níže položená zimní střediska.
4.1.2005
Během pondělí a v noci na úterý připadlo nejvíce sněhu na severu a severovýchodě ČR (od Jizerských hor až po Beskydy), většinou kolem 25 cm. Díky poměrně teplému oceánskému proudění jsou velké rozdíly ve výšce sněhu v závislosti na nadmořské výšce. Hranice sněžení během přechodu nejintenzivnějších srážek byla kolem 700 m n.m. Tuto teorii dobře potvrzuje i výška sněhové pokrývky na Sněžce, kde v úterý ráno leželo 180 cm!
V dalších dnech bude počasí stále podobné. Převážně zataženo s občasnými srážkami, na horách většinou sněhovými. Tepleji bude v pátek a v sobotu. To bude pravděpodobně pršet i na horách.
V Alpách je nyní sněhová situace převážně normální, tedy odpovídající začátku ledna. Trochu lépe je na tom Itálie, poněkud slabší je situace ve francouzských Alpách, kde na hřebenech je výška sněhu zatím většinou do 1 metru, a to ještě není úplně ideální. Ani v nejbližších dnech se tam situace výrazně nezmění.
1.1.2005
I v následujícím týdnu bude ve Střední Evropě vládnout vlhké, silné, poměrně teplé západní proudění. Během neděle sice dorazí slibované ochlazení a sníh by se měl ukázat i v nižších polohách, avšak od půlky týdne se oteplí a sněžit bude jen na hřebenech hor.
29.12.2004
V posledních dnech se sněhová situace na českých horách opět trochu vylepšila. Nejvíce sněhu leží na hřebenech Krušných hor a Krkonoš, místy až 1 metr. Ovšem Beskydy na větší sněhovou nadílku stále ještě čekají.
V posledním týdnu se výrazně zlepšila i sněhová situace v jižní části Alp - Dolomity, jih Rakouska, Slovinsko... Avšak do Čech dorazí během pátku po vánoční oblevě i obvyklé silvestrovské oteplení. A teploty se dostanou mírně nad nulu i na horách. Ochlazení by mělo nastat v noci na neděli.
26.12.2004
Od pondělí se do Česka vrátí opět zimní počasí. Před tím budou padat, zvláště v Čechách, dost intenzivní srážky - kolem 15 mm. Hory by se tedy měly dočkat nové sněhové nadílky, ale určit, kde bude padat sníh a kde ještě bude pršet je docela obtížné. Jistě vypadají akorát Krušné hory. Tam bude sněžit a připadne kolem 25 sněhu. Sněžit by mělo i na Šumavě. Na ostatních horách lze čekat sněhové srážky pouze na hřebenech. Ochladit by se tam mělo až po přechodu fronty. Sníh tam tedy bude během neděle i nadále spíše utávat a nové "centimetry" tam přibudou až během pondělí a dalších dnů.
Počasí v následujících dnech bude převážně oblačné s občasnými, většinou sněhovými přeháňkami a teplotami kolem nuly. V druhé půlce týdne to vypadá na menší oteplení a na horách by mohly padat opět spíše smíšené srážky.
Jinak sněhová situace ve většině českých zimních střediscích je nyní poměrně dobrá. Nejlépe to vypadá asi na Klínovci a na Mísečkách, hůře jsou na tom v Beskydech.
22.12.2004
Až do konce roku by mělo být počasí dost proměnlivé, větrné, s občasnými srážkami a teplotami nejčastěji kolem nuly. Slunečné ani výrazně mrazivé dny se nečekají. Tepleji bude kolem Štědrého dne, ochlazení přijde během neděle a v půlce příštího týdne se možná opět trochu oteplí.
Sněhová situace na horách je nyní velmi dobrá a ani krátká vánoční obleva by neměla sněhu výrazně uškodit. Během čtvrtku by mohlo připadnout do 10 cm, pak do toho sice zaprší, ale během soboty by se na hory měly vrátit opět sněhové srážky a v neděli a v pondělí by mohlo připadnout dalších 30 cm !!!
V Alpách je nyní sněhová situace trochu podprůměrná. V lyžařských střediscích je tam většinou kolem 30 cm přírodního sněhu a výška sněhu na hřebenech obvykle nepřesahuje 1 metr.
20.12.2004
Vánoční obleva nás nemine. Oteplení přijde během čtvrtku a teplo bude trvat asi 3 dny. Na horách obleva naštěstí nebude tak silná. Nejvíce to odnese Šumava a Krušné hory. Odtaje většinou mezi 10 a 30 cm sněhu.
17.12.2004
Počasí na víkend sice nevypadá moc hezky, ale zato hory se dočkají potřebné přírodní sněhové nadílky. Do pondělí by mělo na českých horách připadnout kolem 20 cm nového sněhu, na Moravě budou srážky trochu slabší.
Nejintenzivnější sněžení se chystá v severozápadní části Alp. Tam by mohlo napadnout až 80 cm.
15.12.2004
První fronta dorazí do Čech v noci na pátek. Sněhové srážky budou zatím pouze na hřebenech hor. Ochladí se po přechodu další fronty během soboty. To už by se sníh měl ukázat i v nižších polohách. Pravděpodobnost "bílých" vánoc se zdá být hodně vysoká. Na horách by mělo během týdne připadnout kolem 25 cm nového sněhu. Sněžit bude i v Alpách, hlavně v jejich západní části. Intenzivní sněžení je konečně očekáváno ve Francii.
13.12.2004
Výrazná změna počasí by měla přijít během čtvrtku. Do Střední Evropy pronikne postupně od západu vlhké oceánské proudění. Znamená to hlavně větrné, převážně oblačné počasí s občasnými srážkami, na horách sněhovými. Teploty se čekají nejprve kolem +4°C, avšak v závěru týdne by se mělo ochladit a sněžit může i v nižších polohách.
10.12.2004
Hory čeká slunečný víkend. V údolích bude chladno, převážně pod nulou, zato na hřebenech teplota přes den vyleze až na hodnoty kolem +5°C. Podobná situace je i v Alpách.
Změna počasí pravděpodobně nastane až v druhé půlce příštího týdne. Skončí inverzní počasí, trochu se oteplí a hory se snad dočkají nového sněhu.
7.12.2004
Počasí na další týden vypadá stále podobně. Hory se nového sněhu zatím nedočkají. Setrvává inverzní počasí. Sníh spíše utává nebo se z něj stává nebezpečný led. Na sjezdovkách probíhá výroba technického sněhu, ale vše je závislé na teplotě a ta pod nulu klesá většinou jen v nočních hodinách.
2.12.2004
Ani v nejbližším týdnu počasí nechystá žádnou velkou změnu. Významnější srážky se neočekávají. Teploty se budou pohybovat většinou v noci slabě pod nulou a přes den slabě nad nulou, asi tak do 5°C. Na horách nebude o moc chladněji. Počasí bude mít totiž trochu inverzní charakter.
30.11.2004
V posledních dnech se situace se sněhem na českých horách ustálila a ani v nejbližších dnech se žádné dramatické změny nečekají. Ve výškách do 1000 m bude sníh spíše pomalu sedat a utávat. Na hřebenech bude sníh většinou zmrzlý a mohlo by tam připadnout i trochu nového sněhu. Nyní se dá slušně lyžovat na mnoha místech českých hor. nejlépe asi na Mísečkách a na Ovčárně.
Alpy na tom letos nejsou nijak lépe. Sněhu je tam teď většinou méně, než bývá v tuto dobu obvyklé. Dnes však intenzivně sněží v jižní části Alp, tedy hlavně v Itálii.
24.11.2004
Na horách už je zase zima. Sníh z minulého týdne si pěkně sedl, zmrzl a napadlo na něj kolem 5 cm čerstvého sněhu. Nyní je celková výška sněhové pokrývky ve střediscích nejčastěji mezi 20 a 30 cm, na hřebenech leží 40 až 70 cm. Vleky zatím jezdí pouze na Mísečkách, avšak na víkend plánuje zahájení sezony i mnoho ostatních velkých českých skiareálů. Počasí se na závěr týdne pravděpodobně trochu pokazí. Čekají se občasné srážky, na horách většinou sněhové a hlavně v sobotu bude asi docela dost foukat - kolem 8 m/s. Neděle vypadá lépe.
22.11.2004
Pondělní oteplení je zatím nejvýraznější na jihozápadě Čech. V Krušných horách a na Šumavě již přešlo sněžení v déšť. Jinde na horách sníh zatín ještě stále přibývá, ale i tam se v noci na úterý oteplí. Obleva to bude pouze krátkodobá. Během úterního večera se začne ochlazovat a v dalších dnech již bude na horách převážně mrznout. Další sněžení je na horách očekáváno až v závěru týdne. Sněhu tam však i po přechodném oteplení zbude dost, takže plánovaný start provozu vleků o víkendu by neměl být ohrožen.
Výška sněhové pokrývky v českých horských střediscích je dnes většinou mezi 30 - 40 cm, na hřebenech leží 50 - 80 cm. To je dokonce více než ve většině alpských lokalit. Podobně jako v Česku sněžilo jen v severní části Alp - Německo, část Rakouska. Jinde byly srážky zanedbatelné. Většina italských, francouzských a švýcarských zimních středisek je zatím téměř bez sněhu.
20.11.2004
Na českých horách je nyní sněhová pokrývka vysoká většinou mezi 25 a 40 cm. Nejvíce sněhu, kolem 70 cm, leží na hřebenech Krkonoš a Krušných hor. Vleky však zatím nikde nejedou, i když by mohly, ale vlekaři tentokrát trošku zaspali a pravděpodobně nevěřili optimistickým předpovědím na vydatné sněžení v závěru týdne. Přitom nedělní počasí bude pro lyžování již příznivé. Tak si mohou užívat alespoň běžkaři...
Během pondělí bude přes Česko přecházet teplá fronta, na které v závěru přejde sněžení v déšť pravděpodobně i na horách. Přes týden by se mělo střídat teplejší proudění s chladnějším, takže sníh na horách v nejbližším týdnu vydrží, i když se jeho kvalita bude rychle měnit.
19.11.2004
Na horách dnes napadlo zatím 10 až 30 cm nového sněhu, nejvíce v Krkonoších. Víkend bude chladný, větrný, převážně oblačný se sněhovými přeháňkami. Na horách připadne ještě asi kolem 10 cm nového sněhu.
18.11.2004
Stále platí předpověď, že během čtvrtečního večeru přejdou srážky na horách od západu postupně ve sněžení. Sněhové srážky budou na horách v pátek ráno poměrně intenzivní. Napadne tam většinou kolem 25 cm! V dalších dnech srážky trochu poleví a teploty zůstanou ryze zimní - dennní maxima kolem nuly.
16.11.2004
Nyní se ve Střední Evropě krátkodobě oteplí. Během středy přejdou srážky v dešťové i na horách, avšak ve čtvrtek k večeru se začne od západu výrazně ochlazovat a na hory se vrátí opět sněžení. Změna by to měla být dost výrazná. Do konce týdne by mělo připadnout kolem 20 cm nového sněhu, takže je velmi pravděpodobné, že by se již od soboty mohly rozjet první vleky.
13.11.2004
Předpovědi počasí v uplynulém týdnu vyšly velmi dobře. Během sobotní studené fronty sněžilo nejvíce na Šumavě a to kolem 5 cm. Nyní tam leží mezi 15 a 30 cm sněhu, takže už se tam dá i opatrně běžkovat. Podobně jsou na tom i hřebeny Krušných hor. Na ostatních českých a moravských horách leží sněhu výrazně méně.
Také Alpy dostaly v tomto týdnu první větší sněhovou nadílku, která by už ve výškách nad 2000 m neměla roztát. Nyní je výška sněhu v alpských zimních střediscích většinou kolem 20 cm, maximálně 50 cm.
V dalším týdnu bude sníh na českých horách i v Alpách postupně přibývat. Počasí bude typicky listopadové, tedy poměrně chladno, větrno s občasnými přeháňkami.
12.11.2004
V noci na sobotu začne přes Česko přecházet od západu studená fronta, za kterou se opět ochladí. Na českých horách by mělo připadnout kolem 5 cm nového sněhu, nejvíce asi na Šumavě. Tam už by se mohlo dát i běžkovat, neboť z poslední nadílky tam něco určitě zbude a bude to dobrý podklad pro nový sníh. Chladné počasí s teplotami do 5°C by mělo vydržet i na začátku příštího týdne.
10.11.2004
Předpovědi tentokrát vyšly téměř dokonale. Potvrdily se velké teplotní rozdíly během přechodu úterní fronty mezi jihozápadem a severovýchodem území ČR. Největšího množství sněhové nadílky se dočkali na Šumavě a v Krušných horách, kde byly srážky po celý den výhradně sněhové. Německá stanice Fichtelberg nedaleko Božího Daru hlásila ve středu ránu výšku sněhu 51 cm !!! Více než 30 cm nyní leží ještě na Šumavě ve výškách asi od 1000 m n. m. a také na hřebenech Krkonoš (tam však včera během dne do výšky asi 1200 m přešlo sněžení v déšť, a v níže položených oblastech je tedy sněhu výrazně méně).
Předpověď na další dny je pro vyznavače zimních sportů poměrně příznivá. Nyní se sice začne postupně oteplovat, ale od soboty by mělo opět převládat chladné severozápadní proudění se sněhovými přeháňkami od středních poloh. Na Šumavě a v Krušných horách by plánované oteplení nemělo být tak výrazné. Ze současné sněhové bohaté sněhové nadílky tam určitě něco zbude, takže naděje pro nedočkavé lyžaře na první letošní "sklouznutí" o víkendu je celkem slušná.
8.11.2004
Do Česka dorazila očekávaná zima. Během víkendu napadlo na hřebenech českých hor kolem 20 cm nového sněhu, na moravských horách sněžilo zatím méně, nyní tam leží do 10 cm. Velké srážky jsou očekávány během úterý. Do Česka se budou nasouvat od severovýchodu a sněžení bude ve východní části území přecházet v déšť. Na českých horách budou srážky pravděpodobně pouze sněhové (zvláště na Šumavě a v Krušných horách). Mohlo by napadnout dalších až 30 cm nového sněhu !!!
Ve čtvrtek a v pátek by se mělo přechodně trochu oteplit, na víkend by se mělo vrátit opět chladné severozápadní proudění.
5.11.2004
Vypadá to, že studené počasí s maximálními teplotami kolem 5°C, později dokonce jen slabě nad nulou, vydrží v Česku minimálně týden.
2.11.2004
Podle dnešních předpokladů to vypadá, že by koncem týdne měla nastat výrazná změnu v rázu počasí. Pravděpodobně v pátek odpoledne bude přecházet přes Česko od severozápadu studená fronta, za kterou se proudění stočí k severu a nejvyšší denní teploty budou dosahovat jen hodnot kolem 6°C. Od soboty by srážky na horách měly být již sněhové a na hřebenech by měl zůstat ležet sníh minimálně několik dalších dnů.
Ani v Alpách ještě neleží významější vrstva nového sněhu. Srážky v posledních dnech byly sněhové jen v nejvyšších ledovcových partiích (asi nad 3000 m n. m.).
31.10.2004
Ani v prvním listopadovém týdnu nenastane výrazná změna ve vývoji počasí. Teploty budou stále spíše nadnormální, takže ani ranní mrazíky se zatím nechystají. Bude převládat zatažené počasí nízkou oblačností. V nejbližším týdnu se nečekají ani významnější srážky.
Velké srážky se nyní čekají na jižní straně Alp, zvláště v severní Itálii. Bude se však jednat ještě převážně o déšť. Sněžit by mělo jen v nejvyšších polohách ( asi od 2800 m n. m.).
25.10.2004
V úterý a ve středu se počasí přechodně pokazí, občas se vyskytne déšť, zvláště v Čechách. Později by se měla oblačnost protrhávat a teplé jihozápadní proudění vydrží pravděpodobně až do konce týdne.
20.10.2004
V následujícím týdnu by mělo převládat teplé, převážně slunečné počasí. Místy však budou zlobit mlhy a nízká oblačnost, a to převážně v nížinách. Víkendové počasí zatím vypadá velmi nadějně.
18.10.2004
V tomto týdnu je očekáváno celkem příjemné teplé počasí. Ve středu pravděpodobně trochu zaprší, avšak proudění se bude postupně stáčet na jižní a denní teploty půjdou nahoru. Nejtepleji by mohlo být ve čtvrtek, možná až 20°C.
Do Alp o víkendu dorazila první větší sněhová nadílka. V centrální část Alp sněžilo asi od 1500 m a napadlo až 25 cm sněhu. Avšak i v Alpách se v nejbližších dnech ještě oteplí a sníh vydrží jen v nejvyšších, převážně ledovcových partiích.
15.10.2004
Koncem týdne bude počasí poměrně chladné. Teploty většinou nepřekročí 10° hranici, obloha by měla být spíše zatažená a občas zaprší. Více srážek se o víkendu čeká ve východní části ČR.
Výraznější oteplení přijde pravděpodobně v druhé půlce příštího týdne.
11.10.2004
Začátek týdne bude sice chladný, ale jinak bude poměrně pěkně. Pršet by nemělo. Nejchladnější bude úterní ráno, kdy na většině území ČR klesnou teploty až k nule.
7.10.2004
Víkendové počasí zatím nevypadá moc dobře. V Čechách se začne výrazněji ochlazovat během pátku po přechodu studené fronty od severozápadu, na Moravu dorazí ochlazení asi až v noci na sobotu. Nedělní maximální teploty již nepřekonají ani 10 stupňovou hranici a obloha bude vetšinou oblačná až zatažená s občasným deštěm. Po víkendu by se mělo počasí trochu vylepšit.
4.10.2004
Konečně nastalo babí léto. Zatím se zdá, že by pěkné, převážně slunečné počasí s teplotami kolem 20°C mělo vydržet až do čtvrtku. Místy, zvláště v nížinách, se však budou vyskytovat mlhy a nízká oblačnost. Tam bude chladněji.
V druhé půlce týdne by se mělo počasí pokazit. Ochladí se asi o 10° a obloha by měla být převážně zatažená s občasnými přeháňkami.
28.9.2004
Podzimní ráz počasí s teplotami do 16°C by měl vydržet až do konce tohoto týdne.
24.9.2004
Nevlídné podzimní počasí bude pokračovat i v nadcházejících dnech. Sice by už měly ustat trvalé srážky, přesto však bude většinou oblačno až zataženo s přeháňkami a s nejvyššími teplotami do 16°C. V Čechách bude chladněji a více oblačnosti než na Moravě. Nejhůře bude o víkendu asi na Šumavě.
21.9.2004
Vypadá to, že léto definitivně skončilo. V následujícím týdnu teploty v Česku nepřekročí hranici 18°C. Bude převážně oblačno až zataženo a občas se vyskytnou přeháňky. Nejvíce srážek by mělo spadnout ve čtvrtek. K tomu ještě bude foukat až do konce týdne poměrně silný, chladný západní vítr. Nejsilněji také ve čtvrtek (s nárazy kolem 20 m/s).
15.9.2004
Od čtvrtka do neděle by mělo být nad Českem pěkné, převážně slunečné počasí. Srážky se neočekávají a teploty půjdou postupně nahoru, takže o víkendu by se již měly pohybovat opět mezi příjemnými 20 a 24°C, avšak rána již budou poměrně chladná.
13.9.2004
Začátek týdne bude ve znamení pěkného, téměř letního počasí s nejvyššími teplotami na většině území ČR nad 20°C. Pravděpodobně během středy přejde přes Česko studená fronta, za kterou se poněkud ochladí, avšak ke konci týdne by se mělo počasí opět vylepšovat.
10.9.2004
Počasí se o víkendu poněkud pokazí. Již během soboty bude přes ČR přecházet první fronta. Její vliv bude větší zejména v Čechách. Obloha se postupně zatáhne a na většině míst trochu zaprší. Teploty však zůstanou ještě převážně nad 20°C. Výraznější fronta bude přecházet přes Česko od západu během neděle. To se čekají místy i intenzivní srážky, po kterých se ochladí a začne foukat silný západní vítr.
6.9.2004
I v tomto týdnu bude pěkně. Do úterý bude ještě velmi teplo - kolem 25°C, avšak ve středu přijde severní proudění a teploty klesnou asi o 5°C. Hlavně budou chladná rána. Obloha bude převážně slunečná. Srážky se nečekají a závěrem týdne by se mělo oteplovat opět k 25°C.
1.9.2004
Pěkné počasí by mělo vydržet pravděpodobně až do pondělí. Bude převážně polojasno s denními teplotami mezi 22 a 27°C.
30.8.2004
Během pondělí bude přecházet přes Česko od západu studená fronta. Srážky se čekají na většině území v odpoledních hodinách. Po jejím přechodu se ochladí. Nejchladněji bude v úterý, většinou jen kolem 17°C. V dalších dnech se bude postupně oteplovat a od čtvrtku by se měly denní teploty pohybovat opět přes 20°C.
27.8.2004
Zdá se, že o víkendu bude nakonec docela pěkně. Přeháňky se budou vyskytovat jen zřídka a spíše na severu Čech. Jinak bude spíše oblačno až polojasno. Lépe a tepleji bude na Moravě. Zvláště v neděli by tam teploty měly dosahovat opět letních hodnot nad 25°C, avšak i v Čechách by denní teploty měla být převážně nad 20°C.
25.8.2004
Zbytek tohoto týdne bude poměrně chladný. Nejvyšší denní teploty na většině území ČR výrazněji nepřekročí hodnotu 20°C. Obloha bude převážně oblačná až zatažená a místy občas zaprší.
21.8.2004
Neděle bude chladná a teploty v Česku nepřekročí 20°C, avšak v dalších dnech by se mělo vrátit letní počasí s teplotami kolem 25°C. Vydatnější srážky se v nejbližších dnech již nečekají.
18.8.2004
Nejteplejším dnem tohoto týdne bude čtvrtek. To by na většině území ČR měly teploty překročit 30°C. V noci na pátek by měla přes Česko postupovat od západu studená fronta. Bouřky budou výraznější na západě ČR. V dalších dnech se trochu ochladí, ale stále bude poměrně pěkně.
16.8.2004
I v tomto týdnu by mělo převládat pěkné letní počasí. Nejtepleji bude na jižní Moravě. Tam by teplotní maxima měla většinou přesáhnout hodnotu 30°C. Trochu chladněji a větší možnost tvorby bouřek se čeká na západě ČR.
12.8.2004
Výrazná změna počasí nastane v pátek. To již ráno bude přes Česko přecházet od západu studená fronta. Čekají se bouřky, místy i vydatné srážky. Vítr se otočí na severozápadní a zesílí.
O víkendu bude chladno, větrno, občas s přeháňkami a teploty by neměly překročit 20°C.
9.8.2004
Počasí v Česku se začne kazit asi od středy, kdy by měla přecházet od západu první fronta. Výraznější ochlazení, možná až o 12°C přijde pravděpodobně koncem týdne.
5.8.2004
Dnešní modely naznačují, že by současné teplé a poměrně suché severovýchodní proudění mělo vydržet asi až do půlky příštího týdne. Bude tedy stále hezky s maximálními teplotami do 30°C.
3.8.2004
Teplé počasí s teplotami 25 až 30°C by mělo pravděpodobně vydržet minimálně až do neděle.
31.7.2004
V neděli se počasí přechodně trochu pokazí, na většině území ČR občas zaprší, avšak v příštím týdnu by se mělo vrátit opět pěkné letní počasí.
28.7.2004
S blížícím se víkendem se bude počasí postupně vylepšovat. Obloha bude převážně polojasná, bez srážek a teploty by závěrem týdne měly již dosahovat opět letních hodnot, tedy nad 25°C.
25.7.2004
S tím víkendovým ochlazením to naštěstí nebylo tak hrozné a nejvíce se projevilo na západě Čech. Avšak během pondělí by měla přecházet přes Česko další studená fronta, za kterou by se postupně mělo výrazně ochladit na celém území ČR. Denní maximální teploty v úterý, ve středu a ve čtvrtek by neměly vystoupit ani ke 20°C.
23.7.2004
V závislosti na přechodu studené fronty, která bude přecházet přes ČR v sobotu přes den, se očekávají velké, až 15 stupňové, teplotní rodíly mezi východem a západem území ČR. Stále se zdá, že ochlazení po přechodu fronty bude výraznější v Čechách než na Moravě.
22.7.2004
Zdá se, že tropické teploty ve Střední Evropě v pátek skončí. V sobotu by mohlo doznívat teplé počasí ještě na východě území ČR, avšak i tam by měla postupně dorazit studená fronta. V Čechách by se měly teploty o víkendu pohybovat přes den pouze kolem 21°C. Ani začátek příštího týdne zatím nevypadá moc teple.
20.7.2004
Velmi teplé počasí by mělo vydržet až do konce pracovního týdne. Lépe, tedy tepleji, méně oblačnosti i bouřek, bude spíše na jihovýchodě ČR. Na západě Čech by mělo být trochu hůře. V sobotu se pravděpodobně po přechodu studené fronty poněkud ochladí.
16.7.2004
Počátkem týdne vedra trochu poleví, a to zvláště v Čechách, kde bude více oblačnosti a četné bouřky. Na Moravě by mělo být lépe. Tam by ještě i v pondělí měly teploty přesáhnout hodnotu 30°C.
14.7.2004
Konečně přijde léto! Původní předpoklady se začínají potvrzovat a s největší pravděpodobností od soboty opravdu udeří to pravé letní tropické počasí. Oteplování začne během pátku, kdy bude přes Česko přecházet slabá teplá fronta. V neděli by se již denní teploty měly pohybovat kolem 30°C. Teplé počasí vydrží asi až do půlky příštího týdne. Od neděle se již však budou v odpoledních hodinách místy, zvláště na západě ČR, vyskytovat bouřky z tepla.
11.7.2004
Nerad se opakuji, ale počasí nechystá žádnou výraznou změnu ani v druhém prázdninovém týdnu. Možná o víkendu by mohly teploty vystoupit na 25 až 30°C, ale to je ještě daleko a meteorologická situace se do té doby ještě může klidně změnit. První půlka týdne se však již zdá poměrně přehledná. Ve Střední Evropě bude převládat západní oceánské proudění - teploty většinou nepřesáhnou 20°C, oblačná obloha, občas přeháňky a čerstvý západní vítr.
30.6.2004
Ani začátkem července se nechystá významnější změna počasí. Teploty kolem 30°C ve Střední Evropě jsou zatím v nedohlednu. V následujících 7 dnech by měly teplotní maxima dosahovat nejčastěji hodnot mezi 20 a 25°C. Občas zaprší, avšak srážky by neměly mít dlouhé trvání.
28.6.2004
V tomto týdnu bude počasí poměrně pěkné. Obloha bude převážně polojasná, výraznější srážky by se neměly vyskytovat a teploty budou vystupovat nejčastěji na 20 - 25°C.
24.6.2004
Do konce týdne by se již neměly vyskytovat na území ČR vydatnější srážky. Bude převážně polojasno a denní maximální teploty vystoupí většinou na 20 - 24°C.
22.6.2004
Ani v tomto týdnu nenastane to pravé meteorologické léto. Nejteplejším dnem bude pravděpodobně středa, kdy by mohly teploty zvláště na jihovýchodě území vystoupit až na 27°C. Později však bude více přeháněk a bouřek a teploty půjdou mírně dolů. Obloha bude převážně oblačná a na víkend by se snad tentokrát mohlo ukázat i více slunce.
16.6.2004
Opět to vypadá na nevlídné víkendové počasí...
Srážky se již začnou vyskytovat v pátek. Do té doby bude poměrně pěkně s teplotami kolem 20°C. O víkendu by však mělo být chladněji a hlavně v neděli by mohlo hodně pršet.
14.6.2004
V tomto týdnu bude nejhezčí počasí zvláště zpočátku. V pondělí i v úterý by mělo být převážně slunečno a teploty budou dosahovat k 25°C. V druhé půlce týdne se ochladí a občas bude pršet.
9.6.2004
Teplé počasí bude trvat až do pátku. Postupně se však budou vyskytovat četné bouřky. Nejteplejší den týdne bude středa, nejchladnější neděle a nejvíce srážek by mělo spadnout v pátek.
Během pátku by měla přecházet od západu studená fronta, na které se čekají místy intenzivní srážky a na víkend se výrazně ochladí. Nedělní maximální teploty by měly dosahovat pouze hodnot kolem 17°C, ale pršet by již nemělo.
6.6.2004
Brzy se dočkáme konečně letních dnů. Již v úterý dosáhnou teploty místy 25°C a nejteplejšími dny týdne bude pravděpodobně středa a čtvrtek, kdy by se maximální denní teploty měly pohybovat mezi 24 a 29°C. Později se čekají bouřky, za kterými se mírně ochladí.
4.6.2004
Zdá se, že se na sobotu vrátí poměrně deštivé počasí s teplotami jen kolem 14°C. Srážky budou přecházet přes území ČR postupně od severozápadu a později budou ustávat. V neděli by již mělo být lépe a většinou beze srážek.
3.6.2004
Během čtvrtku by měly vydatné srážky postupně od severozápadu ustávat, avšak na jihovýchodě ČR může déšť, i když o menší intenzitě, vydržet až do pátku. I pro víkend platí, že lépe bude na severu. Teploty půjdou zvolna nahoru. V neděli by měly na většině území přesáhnout 20°C.
31.5.2004
Přes týden bude na obloze většinou hodně oblačnosti a hlavně v úterý a ve středu se budou vyskytovat četné přeháňky a bouřky, za kterými se lehce ochladí. Nejvíce by mělo pršet na jihu Čech. Závěrem týdne by se počasí mělo opět spíše lepšit.
27.5.2004
Tento víkend bude počasí konečně pěkné. Čeká se převážně skoro jasná obloha, bez srážek a nejvyšší denní teploty kolem 20°C.
24.5.2004
V tomto týdnu se bude postupně oteplovat. Obloha bude většinou oblačná a převážně bez srážek. V pátek by se již teploty na většině území ČR měly přehoupnout přes 20°C a o víkendu by snad mohlo být ještě tepleji.
19.5.2004
Počasí na víkend opravdu nevypadá moc dobře. Očekává se chladné severozápadní proudění. Teploty by se měly pohybovat jen kolem 12°C a občas bude pršet...
18.5.2004
Až do pátku bude poměrně pěkně a převážně bez srážek s teplotami ke 20°C. Běham pátku by však měla přecházet přes ČR výrazná studená fronta, za kterou se na víkend opět ochladí.
14.5.2004
Ani v dalším týdnu se zatím neočekávají teploty vyšší než 20°C. Počasí by mělo být podobné jako v tomto týdnu. Jenom místo bouřek se čekají spíše normální dešťové přeháňky.
12.5.2004
Závěr týdne by měl být poněkud chladnější. Maximální denní teploty budou dosahovat jen hodnot kolem 15°C. Navíc budou poměrně chladná rána. Zvláště v pátek a v sobotu se očekávají ranní minima jen slabě nad nulou. Pršet by ale moc nemělo. Jen místy se vyskytnou slabé přeháňky.
9.5.2004
V tomto týdnu by mělo převládat normální květnové počasí. Denní teploty se budou pohybovat kolem 15°C, nejtepleji bude asi ve středu - až 20°C. Ke konci týdne by se mělo ochlazovat. Obloha bude převážně oblačná a občas bude pršet.
5.5.2004
Během čtvrtku bude přes ČR od západu přecházet studená fronta a tím skončí současné teplé, spíše červnové počasí. Na západě Čech se první bouřky objeví již ve středu odpoledne. V dalších dnech bude převážně oblačno, občas se vyskytne přeháňka a teploty budou vystupovat jen slabě nad 10°C. Chladno by mělo vydržet minimálně do pondělí.
3.5.2004
Vypadá to, že současné teplé počasí s místními odpoledními bouřkami v půlce týdne skončí. Od čtvrtku by mělo převládat vlhké oceánské proudění a denní teploty by se měly pohybovat pouze kolem 14°C.
30.4.2004
O víkendu bude převládat poměrně pěkné jarní počasí s denními teplotami kolem 20°C. Obloha bude převážně polojasná, přes den bude oblačnost přibývat a v odpoledních hodinách se místy vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Větší pravděpodobnost srážek je na jihu a východě území ČR a to hlavně v neděli odpoledne.
28.4.2004
Počasí v dalších dnech bude stále podobné. Jen v závěru týdne se očekává na obloze více oblačnosti, ale srážky by se mohly vyskytnout pouze výjimečně. Stále bude poměrně teplo. V převládajícím jihovýchodním proudění by se denní maxima měly pohybovat kolem 20°C.
22.4.2004
Vypadá to, že na víkend dorazí poměrně výrazné ochlazení. Z pátku na sobotu bude přes ČR přecházet od západu studená fronta, na které lze očekávat i četné bouřky. Víkendové denní teploty by měly dosahovat hodnot pouze kolem 10°C a obloha bude převážně oblačná s četnými přeháňkami či s občasným deštěm. Na hřebenech hor se mohou znuvu objevit sněhové vločky. I v příštím týdnu by mělo být poměrně chladno.
20.4.2004
Nejtepleji bude v tomto týdnu ve čtvrtek a v pátek, kdy by teploty měly dosahovat hodnot kolem 20°C. Koncem týdne by se mělo mírně ochladit.
Na českých horách lyžařská sezóna nyní již končí. Vleky na Mísečkách pojedou už jen pár dnů. Nejdéle vydrží provoz vleků na Ovčárně (možná až do konce dubna).
Velmi dobré podmínky pro lyžování však zůstávají ještě v Alpách ve výškách přibližně nad 2000 m. Nyní tam napadnul dokonce ještě nový sníh. Někde mají značné jarní slevy (např. v oblasti Arlbergu). Navíc má být poměrně pěkné jarní počasí...
19.4.2004
I v následujících dnech bude počasí aprílově proměnlivé a na různých místech ČR značně rozdílné.
Během pondělí a úterý bude přes ČR od jihozápadu postupovat studená fronta. Občas bude pršet, zpočátku nelze vyloučit ani bouřky. Od středy by mělo být opět tepleji (kolem 18°C) a pravděpodobně i bez srážek.
16.4.2004
O víkendu by mělo být poměrně pěkně. Více sluníčka bude asi v sobotu. Větší srážky se nečekají, větší pravděpodobnost slabého deště je na východě ČR. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat nejčastěji kolem 14°C. Ani v dalším týdnu počasí nechystá žádné velké změny.
13.4.2004
V následujících dnech je očekáváno pěkné počasí. Po chladném ránu bude slunce vzduch rychle ohřívat na teplotu kolem 15°C. Koncem týdne bude na obloze více oblačnosti a občas asi i zaprší.
Zimní sezóna na českých "ledovcích" - Klínovec, Mísečky, Ovčárna díky nočním mrazům ještě stále trvá a podmínky pro sjezdové lyžování jsou tam zvláště v dopoledních hodinách velmi dobré.
9.4.2004
Vypadá to, že v následujících dnech bude o trochu lépe, než se původně očekávalo. Rána budou sice chladná s teplotami blízkými nule, ale přes den by měla teplota vystoupit na hodnoty kolem 12°C. Hlavně by však na většině území ČR měla převládat polojasná obloha a slabé srážky by se mohly vyskytnout pouze výjimečně a spíše na JV území ČR.
7.4.2004
Přes velikonoce bude poměrně chladno a na mnohých místech na horách se bude dát ještě slušně lyžovat. Ranní teploty se očekávají kolem nuly a přes den do 12°C. Oblačnost bude aprílově proměnlivá. Výrazné srážky se nečekají a občas by mělo svítit sluníčko.
Na českých horách připadlo v posledních dnech 3 - 10 cm nového sněhu. Více na severu a ve vyšších nadmořských výškách (pod 1000 m n.m. nový sníh odtává...). A dalších asi tak 10 cm by v dalších dnech mělo připadnout. Souvislá sněhová pokrývka leží od výšky 800 - 1000 m. Celková sněhová pokrývka na hřebenech českých hor dosahuje 30 - 150 cm (nejvíce hlásí Sněžka). Velmi dobré podmínky pro sjezdové lyžování o velikonocích budou ještě ve Špindlerově Mlýně, na Klínovci, na Zadově a samozřejmě i na Ovčárně.
Výborné sněhové podmínky hlásí i všechny výše položená alpská zimní střediska.
5.4.2004
Tento týden bude chladný. Teploty by něměly výrazně překročit 10°C. Mělo by převládat severozápadní proudění s přechodem front. Na horách bude převážně sněžit. Zvláště na severních a severovýchodních horách by postupně mělo napadnout až 30 cm nového sněhu. Chladno asi bude i přes velikonoce.
1.4.2004
V následujících dnech bude poměrně teplo, 10 - 15°C. Oblačnost bude proměnlivá. Srážky se očekávají jenom slabé a spíše na západě ČR. Příští týden by mělo být chladněji.
29.3.2004
První polovina tohoto týdne by měla být převážně slunečná a teploty půjdou postupně nahoru. I na horách bude krásně, ale po ránu chladno. Ve čtvrtek by mohlo být až 15°C. Ale postupně začne přibývat oblačnost se srážkami.
25.3.2004
Intenzivní srážky v posledních dnech zasáhly hlavně jižní část ČR. Jinde naštěstí pršelo či sněžilo méně, než předpokládaly výpočty srážkových modelů.
Na Šumavě leží dnes ráno kolem 60 cm nového sněhu a další stále ještě vytrvale padá, avšak odpoledne by i zde mělo sněžení zvolna ustávat. Jinde na horách připadlo většinou 10 - 30 cm nového sněhu a do soboty by mohlo přibýt dalších asi tak 5 - 20 cm. Výrazně nasněžilo i severní části rakouských Alp - kolem 50 cm. O víkendu se čekají na horách velmi dobré lyžařské podmínky a navíc už někde začínají velké slevy jízdného na vleky. Například ve Skiareálu Špindlerův Mlýn stojí od soboty denní permanentka pouze 250 Kč!
23.3.2004
Počasí na nás chystá velké srážky !!! Déšť nyní přichází do ČR od jihovýchodu. Značné rozdíly se čekají mezi západem a východem ČR. Na západě bude chladněji a srážky tam již během noci budou přecházet ve sněhové. Na Moravě by mělo začít sněžit až ve středu k večeru a spíše až od středních poloh. Na Šumavě, v Jizerských horách, a v Krkonoších by do pátku mohlo napadnout místy až 1 metr nového sněhu !!! Ke sněžení se přidá i poměrně silný vítr, takže se čekají závěje. Na víkend by se měly srážky uklidnit, ale zůstane velmi chladno, takže na horách budou opět ideální lyžařské podmínky!
22.3.2004
Tento týden bude poměrně chladný. Ve středu se přidají intenzivní srážky, které od středních poloh budou postupně přecházet ve sněhové. Koncem týdne by měly srážky ustat a teploty půjdou mírně nahoru.
18.3.2004
Slunečné počasí končí. Již v pátek bude obloha převážně zatažená a v noci na sobotu začne na většině území ČR pršet a nevlídné, deštivé, větrné počasí vydrží po celý víkend. V noci na pondělí by se mělo ochladit a srážky na horách budou přecházet ve sněhové. V příštím týdnu by mělo být poměrně chladno a vlhko a na horách by mělo připadnou ještě dost nového sněhu (možná až 50 cm!) a denní teploty se i v nížinách budou postupně pohybovat jen těsně nad nulou.
17.3.2004
Ve středu a ve čtvrtek by ještě mělo být krásně - převážně slunečno s teplotami kolem 17°C. Od pátku se začne počasí kazit. O víkendu bude převážně zataženo s občasným deštěm a denní teploty by se měly pohybovat kolem 10°C. V příštím týdnu by mělo být ještě chladněji a na horách bude pravděpodobně opět sněžit.
15.3.2004
Nejvíce sluníčka a tedy i nejtepleji bude v tomto týdnu od úterý do čtvrtku. Denní teploty by měly dosahovat hodnot kolem 15°C. Tepleji bude na západě ČR. Koncem týdne bude pravděpodobně více oblačnosti a přidají se i srážky. Teploty ale zůstanou vysoké. Změna - chladné severozápadní proudění přijde asi až na začátku příštího týdne. Sníh na horách bude nyní odtávat, rychlostí 5 -10 cm za den. Hůře na tom budou jižní svahy.
11.3.2004
V příštím týdnu by již mělo převládat jarní počasí. Výrazněji oteplovat se začne již od soboty a během několika dnů by denní maxima měly dosahovat až k 15°C a v druhé půlce týdne by se mělo přidat i více sluníčka. Ranní teploty na horách by se však měly pohybovat kolem nuly, takže by sníh neměl odtávat příliš rychle.
Nyní je pro tuto dobu neobvyklé počasí v jižní části Alp. Například v oblasti Dolomit teď velmi výrazně sněží a to i v nižších polohách. Očekává se tam až 40 cm nového sněhu a další srážky by měly dorazit ještě o víkendu. To by mělo sněžit i v západní a jihozápadní části Alp. V druhé půlce příštího týdne by již mělo být všude převážně slunečno - tedy ideální jarní lyžování!
10.3.2004
V těchto dnech na českých horách vrcholí zima. Od neděle připadlo většinou 5 - 30 cm nového sněhu, více na moravských horách. Hřebeny Krkonoš a Beskyd hlásí výšku sněhové pokrývky kolem 2 metrů! Avšak i níže položená horská střediska mají sněhu většinou přes 1 metr. Od soboty již sníh bude utávat. Denní teploty vystoupí výrazněji nad nulu i ve vyšších polohách a k tomu se přidá i poměrně čerstvý JV vítr. Jarní slunné počasí se ale zatím nechystá.
9.3.2004
Zima se nevzdává a stále to vypadá, že se mírné oteplení dostaví až od soboty. Nyní na většině uzemí ČR (kromě západu) převládá zatažené počasí s občasným sněžením. Více sněhu padá na Moravě. Tam již napadlo kolem 10 cm a stále padá. I jinde se však čekají poměrně velké celkové srážkové úhrny (během úterý a středy 10 - 20 cm nového sněhu). Sluníčka si ale v tomto týdnu moc neužijeme.
7.3.2004
Chladné zimní počasí vydrží asi až do soboty. Čeká se hodně oblačnosti, denní teploty slabě nad nulou a srážky hlavně na jihovýchodě území ČR.
4.3.2004
Na horách stále trvají ideální podmínky pro lyžování a to téměř všude v ČR i v zahraničí. Tato příznivá sněhová situace by měla vydržet i v příštím týdnu. Teploty se budou pohybovat většinou pod nulou nebo těsně kolem nuly. Páteční a sobotní ráno bude velmi chladné. Při vyjasnění teploty mohou klesnou na -8 až - 15°C. Bude tedy velmi pěkně a mrazivo. Více oblačnosti s občasnými srážkami se čeká postupně od neděle.
1.3.2004
Stále bude přetrvávat zimní ráz počasí. Až do středy bude převážně zataženo s občasným sněžením, hlavně na horách. Někde může připadnout dalších asi až 30 cm nového sněhu (nejvíce pravděpodobně na Šumavě). V nížinách se mohou přechodně vyskytnout i srážky smíšené. Od čtvrtku by se mělo vyjasňovat a ochlazovat.
26.2.2004
Páteční sněžení bude asi menší, než se zdálo minule. Srážky zasáhnou podobně jako v pondělí hlavně jihovýchod a východ území ČR. V sobotu by mělo být poměrně pěkně s denními teplotami kolem nuly. Od neděle by však mělo převládat sychravé zimní počasí - vlhké severozápadní proudění s občasným sněžením, čerstvým větrem a teplotami pod nulou i přes den. Zima by měla vydržet i dále. V příštím týdnu by mělo připadnout 15 - 40 cm nového sněhu.
24.2.2004
Během pondělí připadlo nejvíce nového sněhu na Šumavě a v Beskydech (kolem 25 cm), slušně nasněžilo i na Vysočině, v Jeseníkách a v Orlických horách (10 - 20 cm). Další větší sněžení se čeká až v pátek. Do té doby bude většinou oblačno. Ráno, hlavně ve středu, by mělo být méně oblačnosti, takže teploty místy klesnou až k -10°C.
23.2.2004
Zimní počasí bude vládnout nad Střední Evropou pravděpodobně i v nadcházejících 10 dnech. Teploty se budou držet převážně pod nulou, v nížinách vystoupí teplota přes den občas i těsně nad bod mrazu. Na obloze bude většinou hodně oblačnosti a občas bude sněžit a to hlavně v závěru týdne.
Během pondělí však ještě padají vydatné srážky na většině uzemí ČR (kromě severozápadu). V Krušných horách moc nového sněhu nepřipadne. Jinde to bude 10 - 25 cm, v Beskydech by mělo spadnout do úterý až 40 cm nového sněhu.
19.2.2004
V neděli se pravděpodobně počasí trochu pokazí, poněkud se oteplí (0 - 5°C) a na většině uzemí se vyskytnou slabé srážky. Příští týden by mělo být chladno, převážně zataženo, občas bude sněžit a mělo by i docela dost foukat (4 - 10 m/s).
18.2.2004
Sněhu na horách připadlo poněkud méně, než se zdálo ještě v pondělí. Nejvíce si v posledních 3 dnech "polepšily" Beskydy. Tam přibylo 20 - 40 cm. V ostatních severních horách napadlo většinou 5 - 10 cm, jinde jen pár centimetrů. Něco málo by mělo spadnout ještě během středy a čtvrtku.
Stále platí předpověď pro pátek a sobotu, že by mělo být převážně slunečno a chladno, takže kdo můžete, vyražte na hory.
16.2.2004
Úterní ráno bude lehce mrazivé, přes den bude poměrně pěkně a hlavně dopoledne by se mělo ukázat slunce. V noci na středu by mělo postupně od severozápadu začít sněžit. Srážky se očekávají intenzivní hlavně v horských oblastech. Tam by mohlo postupně připadnout až 30 cm nového sněhu. Dále by se mělo vyjasňovat a ochlazovat.
Ve většině českých i alpských zimních středisek jsou nyní ideální lyžařské podmínky a současná příznivá situace by měla vydržet ještě několik týdnů.
13.2.2004
Sněhové podmínky na horách jsou většinou velmi dobré. Nejvíce sněhu leží v severních horských oblastech (většinou kolem 1 m, na hřebenech až 1,5 m). V následujícím týdnu by mělo na horách převládat zimní počasí. Čeká se hodně oblačnosti a občasné sněžení.
10.2.2004
Tento měsíc si s námi počasí trošku hraje. Nejdříve velké mrazy, potom silná obleva, nyní přívaly sněhu (v Krkonoších až 50 cm) a na čtvrtek a na pátek jsou předpovídány opět slušné mrazy (v horských údolích možná i více než -15°C). A navíc během středy ještě napadne v českých horách dalších 20 - 30 cm nového sněhu...
9.2.2004
Nejvíce nového sněhu zatím připadlo v Krkonoších (kolem 20 cm). Výhled na tento týden je pro vyznavače zimních sportů zatím příznivý. Až do středy bude na horách převážně sněžit a k tomu stále ještě dost foukat. Ve druhé půlce týdne by se ovšem měla obloha postupně vyjasňovat a hlavně ranní teploty výrazněji klesnou (místy až k -13°C).
6.2.2004
Pro lyžaře mám příznivé zprávy. Během soboty se začne opravdu výrazně ochlazovat a sněžení v následujících dnech bude na horách poměrně intenzivní. Zvláště na Šumavě. Tam po oblevě sice moc sněhu nezbyde (v okolí Churáňova kolem 20 cm), ale do středy by tam mohlo připadnout až 50 cm nového sněhu. Přes víkend bude hodně větrno, v dalších dnech se počasí trochu uklidní. Ve středu však proudění asi opět zesílí a srážky zůstanou sněhové pouze na horách. Oteplení by snad nemělo být tak výrazné, jak se ještě jevilo v minulých dnech.
5.2.2004
Do čtvrtečního rána na horách utálo zatím většinou kolem 40 cm sněhu a dalších 30 ještě asi zmizí do soboty. Pak se ale situace otočí. Přejde studená fronta, na které budou srážky postupně přecházet ve sněhové i ve středních polohách a v neděli již bude sněžit i v nížinách. Počasí ale bude velmi větrné, takže sníh bude z ledového podkladu zfoukáván a budou se tvořit závěje. Na českých horách napadne kolem 30 cm nového sněhu, největší srážky jsou očekávány na neděli. V půlce příštího týdne se ale pravděpodobně opět oteplí. Snad ale ne tak výrazně, jako je tomu nyní.
3.2.2004
Stále se zdá, že ochlazení do Střední Evropy dorazí až v sobotu večer. Do té doby bude pořád velmi teplo. V Alpách vládne nyní slunečné inverzní počasí s nulovou izotermou v poledních hodinách dokonce ve výškách kolem 3000 m (tedy téměř jako v létě).
2.2.2004
Současné silné, teplé, převážně jihozápadní proudění s teplotami kolem 10°C by mělo vydržet asi až do soboty. Dnes sice ještě na hřebenech Krkonoš a Jeseníků sněží, ale postupně i tam přejdou srážky v déšť. K největšímu tání dojde během pondělí a úterý, kdy se k vysokým teplotám přidá ještě déšť. V dalších dnech by se už srážky měly vyskytovat méně, a to hlavně na severu. Během týdne by mělo utát asi 40 - 70 cm sněhu...
V Alpách je nyní také teplo, nulová izoterma je ve výškách kolem 2500 m. Převládá tam však slunečné počasí a vydrží to tak asi až do konce týdne.
29.1.2004
Během čtvrtka a pátku bude ještě hlavně na horách poměrně dost sněžit. Napadne většinou kolem 20 cm, na Šumavě možná i více. Na Moravě budou srážky slabší. K tomu bude foukat silný jihozápadní vítr, takže se budou tvořit závěje...
Pravděpodobně již v noci na neděli dorazí do Čech avizované oteplení. Od úterý do pátku by se nevyšší denní teploty měly pohybovat až kolem +8°C. Obloha bude převážně zatažená s občasným deštěm. Ten by snad neměl být moc intenzivní, ale i tak asi bude na vodních tocích docela "živo"...
27.1.2004
Od neděle se pravděpodobně chystá významná změna počasí. Postupně bude sílit jihozápadní proudění. Do soboty však bude počasí ještě zimní a hlavně na horách bude ještě dost sněžit. V dalších dnech již budou srážky spíše dešťové, a to i na horách. V nižších polohách zmizí sníh poměrně rychle, ale na horách je nyní tolik sněhu, že se lyžaři této oblevy zatím obávat nemusí.
26.1.2004
Mrznout by mělo ještě celý tento týden. Moc pěkně ale nebude. Obloha bude převážně zatažená a hlavně na horách bude občas sněžit a k tomu bude foukat i poměrně silný SZ vítr. Do víkendu by mělo postupně připadnou kolem 20 cm sněhu, takže ideální sněhové podmínky vydrží nejspíše ještě několik týdnů.
23.1.2004
Zdá se, že poměrně chladné počasí bude i v celém příštím týdnu.
22.1.2004
Zbytek týdne bude ve znamení krásného zimního převážně slunečného počasí.
Všude na horách jsou nyní ideální podmínky (zimní střediska 70 - 110 cm, hřebeny 110 - 180 cm), jen to chce teplé oblečení...
Ranní teploty kolem -20°C nebudou výjimkou a možná "padne" i teplota -25°C.
21.1.2004
Během čtvrtku by se měla obloha postupně vyjasňovat. Lépe bude hlavně v Čechách, tam by se měl i utišit vítr. Na moravských horách bude ještě poněkud hůře, ale sněžit už by němělo nikde. Jsou tedy očekávány velmi dobré podmínky pro lyžování, které by měly vydržet minimálně až do soboty. Jedinou vadou bude velký mráz. Páteční a sobotní ráno bude velmi chladné. V horských údolích může teplota klesnout až k -20°C !
20.1.2004
Sněhové podmínky jsou nyní ve všech českých i alpských lyžařských střediscích ideální !!! A to před 5 týdny byla mnohá horská střediska ještě úplně bez sněhu... Dnes napadlo v českých horách dalších 20 cm prachového sněhu a kolem 10 cm by mělo připadnout ještě v nejbližších hodinách. Zajímavá je hlavně hodnota minimální výšky sněhové pokrývky v hlavních českých horských střediscích - 70 cm ! Na hřebenech leží většinou 1 - 1,5 m sněhu. Vrcholy v centrální části Alp již "pokořily" 4 metrovou hranici ! Například v lyžařských terénech francouzských Alp leží většinou 100 - 300 cm sněhu, z toho většina napadla za posledních 14 dnů.
19.1.2004
V pondělí odpoledne bude přes ČR od severozápadu přecházet studená fronta. Sněžit by mělo i v nižších polohách. Na horách budou srážky intenzivnější - až kolem 20 cm. V dalších dnech by srážky měly přejít už jen v občasné sněhové přeháňky, zvláště v severních horských oblastech, proudění se změní v severní a výrazně se ochladí - páteční ranní teploty mohou klesnout místy až pod -20°C !
16.1.2004
V noci na pátek přibylo nejvíce sněhu pro změnu na Šumavě - kolem 10 cm. V následujících 3 dnech srážky poněkud poleví a budou se vyskytovat převážně jen v horských polohách. Od neděle by mělo být poněkud chladněji, ale stávající vlhké oceánské proudění se pravděpodobně během příštího týdne opět vrátí.
15.1.2004
Dnes připadlo nejvíce sněhu v Krkonoších a v Jizerských horách - kolem 15 cm a další sněžení se čeká i v dalších dnech.
V Alpách připadlo nejvíce ve Francii. V oblasti Savojských Alp přibylo během posledního týdne ve výškách kolem 2000 m asi 70 cm a ve 3000 m až 120 cm nového sněhu !!! Tam by ještě mělo do konce týdne připadnout dalších asi 50 cm a to i v níže položených horských oblastech.
14.1.2004
Na hřebenech hor připadlo do dnešního rána dalších asi 15 cm nového sněhu. Níže (většinou do 800 m) však padal déšť se sněhem nebo pršelo. Do konce týdne by mělo na českých horách napadnout ještě kolem 25 cm nového sněhu. Nejlepší počasí pro lyžování by mělo být pravděpodobně v neděli. To by se měl přechodně utišit silný vítr, ale stále se čeká poměrně dost oblačnosti. Stávající ráz počasí asi vydrží i v příštím týdnu.
13.1.2004
Nejvíce nového sněhu dnes připadlo ve vyšších polohách na západě Čech - kolem 20 cm. Na horách nyní leží většinou 40 - 140 cm sněhu. Stále vedou Jeseníky, avšak i na hřebenech Krkonoš či Krušných hor již dosahuje výška sněhové pokrývky téměř 1 metru. Během úterý bude na horách padat spíše déšť se sněhem. V dalších dnech se na hory vrátí opět srážky sněhové. Od čtvrtku by se mělo začít výrazněji ochlazovat a koncem týdne by měl být celodenní mráz i v nižších polohách.
12.1.2004
Nastalo silné vlhké oceánské proudění. Pro hory to znamená další sněhovou nadílku. Výrazně však záleží na nadmořské výšce. Tepleji je a bude na Šumavě a v Krušných horách. Tam bude ve výškách do 900 m spíše pršet. Na hřebenech všech českých hor by během tohoto týdne mělo napadnout 15 - 30 cm nového sněhu, k tomu ale bude dost foukat, takže na horách budou v tomto týdnu celkem drsné zimní podmínky. Velice nevlídno je i v západní a centrální části Alp. Tam nyní napadlo již kolem 50 cm nového sněhu a další velké srážky se ještě čekají.
9.1.2004
Dnes se zdá, že obleva na začátku příštího týdne nebude tak výrazná a k většímu tání sněhu by mělo dojít pouze v nižších polohách Čech. V dalších dnech příštího týdne by se měly teploty pohybovat kolem nuly. Čeká se silné západní proudění s přechodem jednotlivých front. Hory se opět dočkají nového sněhu.
8.1.2004
Během pátku a soboty je očekávána další sněhová nadílka. Na horách by mělo připadnout dalších 5 - 20 cm nového sněhu, nejvíce tentokrát asi na Šumavě. V nižších polohách budou v Čechách srážky postupně přecházet v dešťové. Výrazné srážky jsou v nejbližších dnech očekávány i v Alpách. Zvláště na západní a severozápadní straně Alp by mohlo v následujícím týdnu napadnout až kolem 1 metru nového sněhu.
7.1.2004
Dnes připadlo téměř na celém území ČR kolem 10 cm prachového sněhu. Sněhové podmínky na horách jsou již ve většině zimních středisek ideální.
Zimní počasí by mělo vydržet až do neděle, jen v nižších polohách, zvláště na jihozápadě Čech, bude slabě nad nulou již dříve. Počátkem příštího týdne pravděpodobně dorazí obleva.
6.1.2004
Během pondělního sněžení připadlo nejvíce sněhu v Krušných horách a na Šumavě (kolem 20 cm). Na teplé frontě, která bude přecházet přes ČR od západu v noci na středu, by mělo na českých horách připadnout dalších asi 10 cm nového sněhu. Na Moravě budou srážky slabší. Během dne místy, zvláště na západě, přejde sněžení ve slabé mrznoucí mrholení. Po přechodu fronty se přechodně trochu oteplí (-3 - +1°C), v dalších dnech by už mělo opět mrznout i přes den a ani to avizované nedělní oteplení možná nebude tak výrazné...
Výborné sněhové podmínky jsou i ve většině alpských středisek. Trochu hůře je na tom jen sever Francie, ale i tam by mělo do týdne výrazně přisněžit.
5.1.2004
Sněhové podmínky se stále zlepšují. Na horách nyní leží většinou 30 - 120 cm sněhu, nejvíce v Jeseníkách.
Úterý bude ještě velmi chladné. Slabé oteplení by mělo dorazit až ve středu a zvláště v jihozápadních Čechách by sněhové srážky postupně měly přecházet v déšť. Dále by se teploty měly pohybovat kolem nuly a koncem týdne se asi výrazně oteplí.
1.1.2004
Sněhové podmínky na horách se opět vylepšily. Nejvíce sněho připadlo v Beskydech, Jeseníkách a na Šumavě (kolem 20 cm), někde však nasněžil pouze poprašek (Krušné a Jizerské hory...). Tento týden se již další větší sněžení nečeká. Bude ale dost zima. Počátkem příštího týdne ale přijde změna. Oteplí se a srážky přejdou většinou do kapalného skupenství. Později by se mělo opět ochladit. Počasí v příštím týdnu tedy bude poněkud nestálé...
30.12.2003
Přes ČR nyní přechází od severovýchodu fronta, na které se vyskytují trvalé srážky, ve vyšších polohách sněhové. Na horách napadne většinou 10 - 30 cm nového sněhu. Po přechodu fronty se výrazně ochladí. Na celém území by měl být celodenní mráz a koncem týdne by ranní teploty měly klesnout pod -10°C. Bude většinou oblačno s občasnými sněhovými přeháňkami.
26.12.2003
Začíná se postupně oteplovat. O víkendu vystoupí teploty nad nulu i na horách. Moc sněhu by ale utát nemělo. V neděli večer začne přecházet od západu studená fronta, na které by mohlo na horách napadnout až kolem 10 cm nového sněhu. V následujícím týdnu bude převážně zataženo s občasnými přeháňkami a teplotami kolem nuly. Uprostřed týdne se asi přechodně oteplí, ale na Nový rok by mělo být již opět chladněji.
23.12.2003
Na českých horách jsou většinou již dobré sněhové podmínky. Nejlépe jsou na tom Jeseníky, kde leží mezi 30 a 90 cm přírodního sněhu. V ostatních horách je nyní výška sněhové pokrývky 20 - 40 cm. Na mnoha sjezdovkách navíc "pomáhá" technický sníh. Pro jeho výrobu jsou teď ideální podmínky, takže tam, kde mají dostatek vody, se sněhová situace na sjezdovkách stále vylepšuje...
Dlouhodobější předpověď je poněkud proměnlivá. Do čtvrtku bude dost zima, od pátku do soboty přijde oteplení, a to i na hory, a během neděle by mělo už opět začít sněžit.
22.12.2003
Bude větší zima a méně srážek, než se zdálo koncem minulého týdne. Na Štědrý den klesne ráno teplota pod -10°C a i přes den vydrží výrazný mráz. Závěrem týdne se ale pravděpodobně výrazně oteplí a to hlavně na horách, podobně jako tomu bylo v uplynulém týdnu, a začátkem posledního týdne v tomto roce by se mělo opět ochladit.
19.12.2003
Stále platí předpověď, že během neděle bude přecházet přes ČR výrazná studená fronta. Na horách začnou srážky rychle přecházet ve sněhové. Bude dost foukat. Asi tak jako před týdnem. Od pondělí bude sněžit i v nižších polohách a bude dost zima. Celodenní mrazy by měly vydržet až do čtvrtku. Závěrem týdne se pravděpodobně trochu oteplí.
17.12.2003
Něco pro zpestření... Zde je reportáž a fotky z víkendovém lyžování v Cortině d´Ampezzo.
17.12.2003
Na českých horách nyní leží mezi 20 a 35 cm nového sněhu. Na severní straně Alp napadlo až 100 cm a zimní sezona v rakouských lyžařských střediscích je tedy zachráněna. Francouzská zimní střediska, zvláště ta na severu, však na větší sněhovou nadílku stále ještě čekají.
Další sněhový příděl (20 - 40 cm) je na českých horách očekáván v příštím týdnu. Nyní bude poměrně teplo, které ukončí až nedělní studená fronta, na které však bude zpočátku pršet i ve vyšších polohách a srážky přejdou ve sněhové až k závěru dne. Ve čtvrtek a v pátek bude na horách teplo (0 až 5° C) a většinou i slunečno.
To, že budou "bílé vánoce" na horách je dnes již téměř jisté a lyžaři se mohou těšit na příznivé sněhové podmínky. O vánocích však bude sníh pravděpodobně i v nižších polohách.
15.12.2003
Předpovědi se vyplňují... Na českých horách zatím napadlo kolem 20 cm nového sněhu a to ještě není zdaleka všechno. Intenzita přeháněk je značně proměnlivá, takže přesnější bilancování sněhové pokrývky provedu až se počasí trošku uklidní. K tomu by mělo dojít někdy během středy. To by se mělo začít pomalu oteplovat a na horách se možná ukáže i sluníčko. Konec týdne dnes ještě nevypadá jednoznačně, ale spíše to vypadá na proměnlivé západní proudění s denními teplotami 0 - +5°C.
12.12.2003
Během soboty začne nad celým územím ČR dost výrazně pršet. V neděli však již srážky budou přecházet ve sněhové a k tomu bude foukat velmi silný vítr (až 30 m/s). Na začátku týdne bude nadále poměrně větrno a chladno. Budou přecházet jednotlivé fronty a na hory by to mělo přinést 20 - 40 cm nového sněhu !!!
10.12.2003
Dnes byly v Čechách konečně spuštěny první vleky. Zatím se jedná o 1 sjezdovku na Černé hoře v Krkonoších a v Telnici v Krušných horách. Díky nočním mrazům je na většině místech možné vyrábět technický sníh, takže je pravděpodobné, že o víkendu zahájí provoz lanovek a vleků i v ostatních ski-areálech. Na sobotu se ale chystá obleva. Během neděle by se však už mělo začít opět ochlazovat a budou se vyskytovat i četné sněhové přeháňky. Bude ale nevlídno, hlavně hodně větrno a sluníčko se téměř neukáže.
9.12.2003
Po krátké zimní "předehře" se již začíná, zvláště na horách, postupně oteplovat. Vrací se opět inverzní ráz počasí, takže sněhové podmínky na českých horách se v tomto týdnu již moc nezlepší. V údolích bude chladněji, tam ještě pravděpodobně bude možné dále vyrábět technický sníh, ale na hřebenech bude výrazně nad nulou a sníh tedy bude utávat. Nyní je nejvíce přírodního sněhu v Krkonoších, např. Mísečky hlásí výšku sněhové pokrývky kolem 20 cm. Koncem týdne by měla nastat změna. Mělo by přijít vlhké oceánské proudění. Nejdříve teplejší větrné počasí s deštěm vystřídá chladnější severozápadní proudění se sněhovými přeháňkami. Je to však ještě daleko a předpověď se může ještě i výrazně změnit...
4.12.2003
Sobotní ochlazení již vypadá docela jistě. Měly by se dít velké věci. Již v noci začne foukat silný západní vítr, postupně bude od západu přecházet přes ČR studená fronta, na které budou dešťové srážky přecházet ve sněhové a to i v nižších polohách a vítr se změní v ledový severák ! V neděli ráno již mohou teploty klesnou až k -10°C. Na horách by mělo napadnout kolem 5 cm nového sněhu, nejvíce na severu.
Počasí v dalším týdnu ještě nevypadá jednoznačně, ale pravděpodobně se v půlce týdne přechodně oteplí a v závěru týdne by se mělo ochladit a přijít výrazné srážky.
2.12.2003
Nerad bych to zakřiknul, ale dnešní výstupy z meteorologických modelů slibují na sobotu výrazné ochlazení. Na severních horách by dokonce mohlo napadnout i pár centimetrů sněhu, ale hlavně by měl přijít silný mráz tolik potřebný k výrobě technického sněhu. No, snad to konečně vyjde...
1.12.2003
Příchod zimy do Česka se stále ještě nečeká. V sobotu sice napadlo na Šumavě až 10 cm sněhu, ale teď už z toho moc nezbývá. Celý tento týden má být poměrně teplo a to hlavně na horách, kde by mělo být převážně slunečno. Naděje na ochlazení je až koncem týdne, ale to je ještě daleko a předpověď se ještě může opět změnit...
Nejlepší podmínky pro lyžování jsou ve výškách nad 2000 m na jižní straně Alp (Itálie, Švýcarsko), kde koncem minulého týdne napadlo až 0,5 m nového sněhu.
27.11.2003
Špatná zpráva pro vyznavače zimních sportů. Změna počasí sice přijde. V noci z pátku na sobotu se začne od jihozápadu postupně ochlazovat, avšak intenzita srážek nad územím ČR se očekává jen slabá. Na Šumavě by mělo napadnout ve výškách nad 800 m asi 10 cm, v ostatních horách to bude pravděpodobně méně. Nejsmutnější je však to, že by se od příštího týdne mělo vrátit odporné teplé jižní inverzní proudění...
24.11.2003
Stále to vypadá, že změna počasí nastane v pátek. Od západu by měla přecházet přes Střední Evropu výrazná studená fronta. Na horách by mělo konečně nasněžit (na hřebenech až 20 cm), avšak začátkem příštího týdne hrozí opět návrat teplého proudění. Výrazné sněhové nadílky by se v druhé půlce týdne měly dočkat i Alpy.
20.11.2003
Zdá se, že velmi teplé počasí vydrží ještě týden. Teploty budou šplhat až ke 14°C. Změna do Střední Evropy přijde pravděpodobně ve čtvrtek nebo v pátek. To by také mohlo na horách konečně začít sněžit. Takže určitá naděje na příchod zimy se začátkem prosince tu je.
18.11.2003
Teplé, silné, převážně jihozápadní proudění bude trvat asi až do polovičky příštího týdne. Čekají se teploty nad nulou i v nočních hodinách a přes den kolem 10°C. Obloha bude proměnlivá a přeháněk se moc nevyskytne (větší pravděpodobnost srážek je na severu).
Pro české lyžaře to jsou tedy stále nepříznivé zprávy. Letos se v listopadu na českých horách lyžovat pravděpodobně nebude.
13.11.2003
Mírná změna počasí nastane od soboty. Skončí mrazivá rána, bude více oblačnosti a poměrně teplo. Od příštího týdne se přidají občasné přeáňky a zesílí teplé jihozápadní prodění. Moc srážek se však nečeká a zima na české hory se prozatím také nechystá. Přechodné ochlazení na hory přijde pravděpodobně jenom v pondělí.
10.11.2003
Pravděpodobně až do čtvrtku bude trvat inverzní ráz počasí. Bude poměrně teplo. Zvláště na horách. V noci již však bude mrznout. Zima se udrží jen v nížinách, kde se asi nízká oblačnost neroztrhá. Koncem týdne by měla přijít změna. Vlhké, poměrně teplé západní proudění. Přeháňky, na horách nejčastěji smíšené...
7.11.2003
Stále bude přetrvávat podzimní ráz počasí. V nadcházejících 7 dnech by mělo být téměř bez srážek, občas se vyskytne sluníčko. V nížinách se však bude vyskytovat četná nízká oblačnost. Denní teploty budou poměrně vysoké - až do 10°C. Postupně však budou zesilovat noční mrazíky. Pro nedočkavé lyžaře to asi nejsou nejlepší zprávy... Od nedělní noci by snad měly nastat opět příznivé podmínky alespoň pro výrobu technického sněhu.
3.11.2003
Tento týden by měl být bez výraznějších srážek. Mělo by být poměrně teplo, většinou tak 7 - 12°C, v noci může teplota klesnout těsně pod nulu. Od úterý by mělo být většinou slunečno, v nižších polohách se však bude postupně vyskytovat stále více nízké oblačnosti - i n v e r z e.
Sníh na českých horách již téměř roztál a na novou nadílku si budeme muset ještě chvíli počkat. To jižní Alpy od výšky asi 2200 m dostaly o víkendu až 70 cm nového sněhu.
30.10.2003
V následujících dnech (pravděpodobně až do úterý) bude poměrně teplo, avšak převážně zataženo a občas lehce zaprší. Mrznout by už nemělo a denní teploty se budou pohybovat nejčastěji kolem 10°C.
27.10.2003
Na hřebenech českých hor leží nyní až 20 cm sněhu (nejvíce na severu). Od středy se však začne oteplovat a sníh bude tát i v nejvyšších polohách. Postupně by se noční teploty měly udržet nad nulou a teploty přes den by koncem týdne mohly vystoupit až nad 10°C.
24.10.2003
Chladné předpovědi se vyplňují. Dnes ráno bylo například v Jeseníkách na Ovčárně -13°C. V Harrachově dokonce spustili výrobu technického sněhu, o 14 dnů dříve než loni ve Špindlu. To je tedy odvážný krok, no snad jim z toho alespoň něco zbyde. Už v neděli by se mělo přechodně poněkud oteplit... Sněhu v českých horách je zatím jen pár centimetrů. A to ještě jen na hřebenech. V rakouských Alpách nyní připadlo dalších asi 30 cm. Podmínky pro lyžování na ledovcích tam na tento víkend budou ideální - má být zima a slunečno.
23.10.2003
Největší zima se chystá na sobotní ráno. Místy mohou teploty klesnout až na -8°C, přes den bude kolem nuly. V neděli bude více oblačnosti, takže mrazy trochu poleví. Zato se však od západu očekávají slabé srážky, které budou převážně sněhové. V pondělí spadne srážek asi nejvíce. Oteplení se čeká pravděpodobně někdy kolem středy.
21.10.2003
Situace s počasím se mění, přichází zima! Během středy se bude dále ochlazovat. Již od čtvrtku se budou denní teploty pohybovat pouze kolem nuly a sněhové přeháňky lze očekávat i v nižších polohách.
20.10.2003
Tento týden bude poměrně chladno a nevlídno. V noci teploty většinou klesnou těsně nad nulu, přes den se již nepřehoupnou přes 10°C. Nejvíce srážek by mělo spadnout během úterka, na horách bude většinou sněžit, avšak nečeká se nic velkého (do 5 cm).
16.10.2003
Konec týdne by měl být převážně slunečný, avšak chladný. Ráno klesnou teploty nejčastěji na -2°C, odpolední maxima budou kolem 9°C. Srážky by se v nejbližších 4 dnech vyskytnout neměly.
13.10.2003
V tomto týdnu je očekáváno obvyklé podzimní počasí. Srážky se většinou nevyskytnou. Největší jejich pravděpodobnost je v severních horských oblastech. Začátek týdne by měl být slunečnější, později bude oblačnost přibývat. Teploty většinou ráno klesnou k nule a přes den vystoupí maximálně ke 12°C. Sníh z vršků českých hor pomalu odtává. Jeho výška na hřebenech Krkonoš dosahuje asi 5 cm a větší nový příděl se nečeká (pouze slabé přeháňky). To v Alpách je sněhová situace pro vyznavače zimních sportů výrazně lepší. Na severní stráně Alp napadlo ve výšce kolem 3000 m během posledních 10 dnů kolem 120 cm nového sněhu, takže podmínky pro předsezónní lyžování na ledovcích jsou nyní již ideální.
6.10.2003
Chladné vlhké západní proudění s teplotami pouze kolem 10°C by mělo převládat celý tento týden.
Na horách napadnul první sníh. V Čechách zatím zůstal ležet asi od výšek 1200 m, ale v brzké době i zde ještě odtaje.
Sněhu se o víkendu dočkali konečně i v Alpách. Poloroztálé ledovce to po letošním horkém létu již potřebovaly. Tam už by nový sníh roztát neměl. Zatím ho napadlo většinou 20 až 40 cm (nejvíce hlásí Stubai) a další vydatné srážky jsou očekávány během tohoto týdne.
2.10.2003
Pátek bude asi poslední teplejší den, kdy teploty před studenou frontou vystoupí ještě ke 20 stupňům. Od soboty již bude panovat převážně sychravé podzimní počasí s přeháňkami a nejvyššími teplotami 10 - 15°C.
29.9.2003
Pondělí bude převážně zatažené s občasným slabým deštěm, hlavně na východě území ČR. V dalších dnech se bude počasí vyjasňovat a teploty polezou nahoru. Ve čtvrtek by měl vrcholit příliv teplého vzduchu a teploty na většině území překonají 20°C. Ke konci týdne však pravděpodobně pronikne do Střední Evropy vlhké západní proudění. Jsou očekávány přechody front doprovázené občasným deštěm a poměrně silným chladným větrem.
25.9.2003
O víkendu bude obloha převážně polojasná až oblačná. Zvláště na severu a v sobotu se mohou vyskytnout slabé srážky. Denní teploty však již většinou nepřekonají 20°C.
22.9.2003
V úterý bude přes území ČR od západu přecházet studená fronta. V Čechách již budou teplotní maxima jen kolem 20°C, na Moravě vydrží letní počasí až do večera. Srážky na frontě se neočekávají moc výrazné, po celý den však bude foukat poměrně silný vítr.
V dalších dnech se srážky nečekají. Bude však chladno. Jen kolem 15°C. Ke konci týdne by se měla obloha vyjasňovat, ale teploty už asi o moc nepřekročí 20°C.
18.9.2003
Vypadá to, že slunečné počasí s teplotami kolem 25°C vydrží až do pondělí. Během úterý by se mělo ochladit asi na 16°C, ale tato změna by měla mít pouze krátké trvání.
16.9.2003
Babí léto by mělo vydržet minimálně do soboty. Teploty postupně porostou. Místy se dostanou i přes 25°C.
11.9.2003
Převážně deštivé a chladné počasí bude trvat až do soboty. Během víkendu se snad bude počasí postupně vylepšovat a v příštím týdnu to vypadá na možnost pěkného teplého počasí ve stylu babího léta.
9.9.2003
Dnešní výstupy z předpovědních modelů slibují na středu pro celé území ČR vytrvalé srážky. Fronta bude postupovat od jihozápadu. Tam by také déšť měl k večeru ustávat. Avšak na severovýchodě území by mělo pršet ještě i ve čtvrtek. Zvláště v horských oblastech jsou očekávány vydatnější srážkové úhrny (až 50 mm).
8.9.2003
Začátek týdne bude teplý (nad 20°) a téměř bez srážek. V úterý se to začne od západu zatahovat, ale slabé srážky by měly spadnout pouze v západních Čechách. Předpověď počasí pro další dny je dost nejednoznačná. Vypadá to, že bude proměnlivo, avšak stále poměrně teplo.
4.9.2003
S blížícím se víkendem je očekáváno vylepšování počasí. Již od pátku se bude postupně od jihozápadu vyjasňovat a nejvyšší denní teploty by měly přesahovat 20°C. Nejlépe bude v sobotu. To by mělo převážně svítit sluníčko na celém území ČR. Během neděle bude oblačnost sice přibývat, ale teploty zůstanou vysoké a slabší srážky se očekávají pouze v Čechách ve večerních hodinách.
1.9.2003
Nejchladnějšími dny tohoto týdne budou úterý a středa, kdy nejvyšší denní teploty dosáhnou hodnot pouze kolem 15°C. Zvláště chladné bude středeční ráno. Při vyjasnění teploty klesnou k 5°C a na mnoha místech se vyskytnou přízemní mrazíky. Obloha bude převážně oblačná. V úterý na většině území ČR trochu zaprší a na hřebenech severních hor by mohly být k vidění i první sněhové vločky! V dalších dnech by se srážky většinou již neměly vyskytovat a teploty půjdou pozvolna nahoru. O víkendu by již opět měly překonat 20°C a obloha by měla vydržet převážně slunečná.
28.8.2003
V pátek bude před studenou frontou vrcholit příliv tropického vzduchu. Bude to asi poslední velmi teplý den tohoto léta. Teploty se vyšplhají většinou na 30°C, na jihu Moravy by mohlo být až 35°C ! Od jihozápadu však bude přecházet bouřka. Před ní bude foukat silný horký vítr. Na severu asi moc srážek nespadne. Během soboty však bude přecházet přes ČR další slabá fronta, po které se výrazně ochladí. V dalších dnech by již nejvyšší denní teploty měly dosahovat jen 17°C !
25.8.2003
Začátkem týdne bude dále panovat letní počasí s teplotami kolem 25°C a bez srážek. Ve středu se hlavně na severozápadě Čech trochu ochladí a možná i zaprší. Velké ochlazení se však chystá pravděpodobně od pátku. To by měla přejít od jihozápadu studená fronta, na které se budou vyskytovat silné bouřky, po kterých teplota klesne asi o 10°C.
21.8.2003
Na víkend se lehce ochladí. Teploty by měly vyšplhat na příjemných 22 - 26°C. Někde se mohou vyskytnout ojediněle slabé srážky. Podobné počasí by mělo vydržet i v příštím týdnu.
18.8.2003
V noci na úterý bude přes ČR přecházet od západu studená fronta, za kterou se konečně výrazněji ochladí. Teploty v dalších dnech by většinou neměly přesáhnout 25°C. Srážky na frontě budou nevydatnější na jižní Moravě, kde může napršet místy až 50 mm. V Čechách zaprší méně. Někde se však během bouřky můžou vyskytnout silné lokální přívalové srážky.
11.8.2003
Vedra budou vrcholit ve středu, kdy by mohla teplota vystoupit až na 36°C. Dále se trochu ochladí, ale větších srážek se asi ještě nedočkáme. Jen místy se mohou vyskytnout bouřky.
30.7.2003
Počasí v následujících dnech bude převážně proměnlivé. Mělo by převládat netypické severovýchodní proudění s teplotami 20 - 27°C.
24.7.2003
V pátek bude přecházet přes Česko slabá fronta. Nejvýraznější srážky se vyskytnou na jihozápadě území. V sobotu a v neděli by mělo být celkem pěkně. Jen místy se mohou vyskytnout ještě slabé přeháňky. Teplota vyleze na 23 - 28, v neděli na jižní Moravě až na 32°C.
21.7.2003
Nejtepleji bude v tomto týdnu hned zpočátku. V pondělí vystoupí teploty na celém území nad 30°C. Někde by mohlo být až 35°C. V dalších dnech se bude trochu ochlazovat a to díky bouřkám, které v tomto týdnu budou častějším jevem, než v týdnu minulém. Opět nastanou velké rozdíly mezi západem a východem území ČR. Na Moravě by mělo spadnout méně srážek a teploty by se zde i v dalších dnech mohly přiblížit ke 30°.
15.7.2003
Teplé počasí skončí ve čtvrtek přechodem studené fronty. Bouřková vlna bude přecházet přes ČR postupně od severozápadu. Na západě bude také ochlazení za frontou nejvýraznější (teploty kolem 22°C). Naproti tomu na jižní Moravě se až do konce týdne očekávají nejvyšší denní teploty kolem 26°C. O víkendu by se mělo zase trochu oteplit a srážky by se již neměly vyskytovat.
11.7.2003
V sobotu bude přes Česko přecházet slabá fronta, a tak na většině území zaprší. Později se začne od západu obloha vyjasňovat. Teploty se budou pohybovat kolem 22°C. V dalších dnech by se déšť již neměl vyskytovat a teploty půjdou postupně nahoru. V závěru týdne by měly dosáhnou hodnot kolem třicítky.
7.7.2003
V tomto týdnu nás čeká příjemné počasí. Teploty se budou pohybovat nejčastěji v rozmezí 20 - 26°C a srážek se moc nevyskytne. Větší pravděpodobnost přeháněk je ve středu a ve čtvrtek a dále pak v závěru týdne. To půjdou teploty nahoru a s tím souvisí i nárůst bouřkové činnosti.
2.7.2003
Chladné počasí bude trvat minimálně až do neděle. Nejhorší bude asi sobota, kdy se k silnému větru přidají i vydatné srážky a to hlavně na jihu území. Víkendové teploty se budou pohybovat pouze mezi 15 a 20°C. V příštím týdnu by se mělo trochu oteplit, ale tropické třicítky to rozhodně nebudou.
30.6.2003
Úterní studená fronta se nevýrazněji projeví na západě Čech. Tam by měly být srážky nejvydatnější a denní teploty vystoupí již pouze ke 22°C. Na Moravu dorazí fronta později, takže tam ještě během úterka vyleze teplota opět až ke 30°C. V dalších dnech se však ochladí na celém území ČR. Teploty možná nebudou dosahovat ani 20°C a bude převládat silné západní proudění - vlhko, větrno, chladno...
27.6.2003
O víkendu se bude postupně oteplovat. V neděli by teploty zvláště na jihu mohly dosáhnout opět 30°C. Obloha by měla být převážně polojasná, pravděpodobnost výskytu bouřek je největší v neděli na jihu Čech, ale nemělo by to být moc vydatné. Horší to bude na počátku příštího týdne. To před frontou bude vrcholit příliv tropického vzduchu a teploty by na celém území měly překročit 30°C. Na frontě, která bude přes ČR přecházet pravděpodobně v úterý, se budou vyskytovat opět "ničivé" bouřky po kterých se výrazněji ochladí (asi tak o 10 stupňů).
25.6.2003
Zbytek týdne bude ve znamení příjemného letního počasí. Obloha bude převážně polojasná a nejvyšší teploty by se měly pohybovat kolem 25°C. O víkendu půjdou teploty asi ještě nahoru a na většině území se opět mohou vyskytnout bouřky.
23.6.2003
Pondělí bude velmi teplé. Na celém území by teploty měly překročit 30°C. Budou však i místa, kde se teplota vyšplhá až ke 34°C ! Večer a v noci na úterý bude postupně od západu toto tropické proudění ukončeno přechodem studené fronty. Na ní se místy vyskytnou opět "ničivé jevy" v podobě bouřek, krup a silného větru. Větší pravděpodobnost je na jihu území. V dalších dnech se mírně ochladí, asi tak na 25°C, obloha by měla být převážně slunečná a srážky by se mohly vyskytnout pouze výjimečně.
19.6.2003
Víkend bude převážně slunečný, z počátku však poměrně větrný, s teplotami 20 - 24°C. Dále se bude postupně oteplovat.
16.6.2003
První polovina týdne bude převážně slunečná s teplotami 22 - 27°C. Pravděpodobně ve středu večer bude přes ČR od západu přecházet fronta, která bude znamenat četný výskyt bouřek a mírné ochlazení.
13.6.2003
Víkendové počasí bude převážně polojasné s teplotami kolem 26°C. Největší pravděpodobnost bouřek je na jihu a východě území a to v sobotu k večeru. I v dalším týdnu bude počasí podobné jako nyní, nejchladněji bude asi v pondělí, "jen" kolem 21°C, avšak i dále by teploty už neměly přesahovat 26°C. Současná meteorologická situace nad střední Evropou je však docela složitá, a tak je třeba brát předpovědi s určitou rezervou...
9.6.2003
Velká vedra budou pokračovat i nadále. Většina dnů tohoto týdne bude opět tropická s teplotou nad 30°C ! Výrazná změna by měla nastat až během příštího týdne.
5.6.2003
Na víkend se vrátí slunečné a velmi teplé počasí. V neděli by opět mohlo být až 30°C.
4.6.2003
Tropické teploty budou vrcholit ve čtvrtek. Na jihu Moravy se teplota vyšplhá až ke 33°C. K večeru však již začnou od západu přecházet bouřky, které se v pátek rozšíří i na Moravu. Nejvydatnější srážky by se měly vyskytnout na jihu Čech.
2.6.2003
Je před námi velmi teplý týden. Až do čtvrtku by mělo převládat slunečno, beze srážek, s teplotami 26 - 30°C. V pátek by se již měly vyskytovat četné bouřky za kterými se mírně ochladí. O víkendu by mělo být poněkud proměnlivěji, ale spíše slunečno s teplotami kolem 25°C.
30.5.2003
Předešlé předpoklady o víkendovém počasí se vyplňují. Bude velmi teplo. V sobotu kolem 28°C, neděle bude trochu chladnější, protože v noci ze soboty na neděli bude přes ČR postupovat od západu slabá fronta, na které se však vyskytnou místy intenzivní bouřky. I v příštím týdnu by mělo převládat poměrně pěkné letní počasí.
27.5.2003
Přeháňky a bouřky budou pomalu ustávat a během středy se již bude oblačnost postupně protrhávat. V druhé polovině týdne by mělo převládat spíše slunečné počasí s teplotami 25 - 30°C, avšak o víkendu se asi dočkáme opět místních bouřek.
23.5.2003
Vypadá to, že se v neděli vyskytnou bouřky na většině území ČR. Na západě se počasí pokazí už asi v dopoledních hodinách. Před frontou budou maximální teploty dosahovat až 28°C.
22.5.2003
Čeká nás pěkný víkend s teplotami kolem 25°C. Na obloze bude převládat skoro jasno. V neděli večer by na západ Čech mohly dorazit první bouřky.
19.5.2003
Počasí bude i nadále proměnlivé a poměrně chladné. V noci na úterý bude přecházet přes Čechy studená fronta, na které se čekají vydatné srážky - zvláště na jihu a na východě území. V úterý jsou očekávány velké srážky na většině území Moravy.
15.5.2003
O víkendu by již mělo být opět docela hezky s teplotami kolem 20°C. Zvláště v sobotu by mělo převládat slunečné počasí, v neděli se mohou vyskytnout slabé přeháňky.
13.5.2003
Intenzita srážek na studené frontě bude největší pravděpodobně na SV území kde může spadnout místy až 50 mm srážek, což může znamenat určité problémy na horních úsecích vodních toků !!!
Ochlazení po úterní frontě bude ještě výraznější než to vypadalo včera. Denní teploty ve středu a ve čtvrtek budou jen kolem 12°C.
12.5.2003
V tomto týdnu bude proměnlivo a poměrně chladno. Během úterka bude přecházet přes Česko od severozápadu studená fronta. Na většině území výrazně zaprší a postupně se ochladí. Dále se budou pohybovat denní teploty až do pátku jen kolem 15°C.
9.5.2003
Nastává změna v rázu počasí. Končí léto a začíná jaro :-)))
Přechod páteční fronty znamená konečně ochlazení. Ještě výrazněji bude pršet v sobotu, kdy bude přecházet přes Česko další studená fronta, za kterou se dále ochladí. Teploty v dalších dnech se budou pohybovat v rozmezí 14 - 20°C a počasí bude proměnlivé.
5.5.2003
Lyžařská sezóna již sice skončila, ale pro osvěžení zde nabízím ještě pár zimních obrázků z posledního lyžování v rakouské oblasti Ski Arlberg (24. - 27.4. 2003).
5.5.2003
Až do čtvrtku nás čeká pěkné letní počasí s teplotami 25 - 30°C.
Koncem týdne se mírně ochladí a občas zaprší, ale srážky by neměly být moc intenzivní.
28.4.2003
Ani v tomto týdnu v Čechách asi výrazněji nezaprší. Počasí však bude proměnlivé. Nejtepleji bude v úterý a ve středu, kdy teploty vylezou nad 20°C.
22.4.2003
Tento týden bude převládat pěkné jarní počasí. Na víkend se ale počasí asi trochu pokazí. Na horách už se téměř dolyžovalo. Výjimku tvoří jen Mísečky a Ovčárna. V Alpách se však ještě na mnoha místech lyžuje a někde i za velmi zajímavé ceny. Například oblast Ski Arlberg - St. Anton - Lech
17.4.2003
Čeká nás takové aprílové "zhoupnutí" počasí. Během pátku se začne zatahovat a v noci na sobotu se k tomu přidá, zvláště na severu Čech, docela výrazný deštík. Na horách bude pravděpodobně sněžit. Ošklivo a zima bude ještě v sobotu, ale v neděli a v pondělí by mělo být už zase hezky, slunečno a teplo.
14.4.2003
V tomto týdnu nás čeká převážně slunečné počasí. Proudění bude oproti předchozím předpokladům více východní, což znamená nižší hlavně ranní teploty (pouze slabě nad nulou). Tepleji bude na západě. Tam by denní teploty mohly vystoupit až na 20°C. Koncem týdne se bude trochu ochlazovat a zatahovat a objeví se pravděpodobně i slabé srážky (na hřebenech hor stále ještě sněhové).
Díky nízkým ranním teplotám by měl vydržet sníh na severních svazích hor minimálně do velikonočního víkendu.
10.4.2003
Po frontě, která bude přecházet přes ČR ve čtvrtek večer až v pátek dopoledne se začne výrazně oteplovat. V sobotu ráno by se ještě mohly vyskytnout poslední slabé ranní mrazíky, ale denní teploty se rychle budou šplhat přes 10°. Od pondělka by již měly dosahovat až ke 20° a teplé, převážně slunečné počasí by mělo vydržet až do velikonočního víkendu.
Tento víkend budou na českých horách asi naposled velmi dobré lyžařské podmínky, neboť od neděle začne hlavně nový sníh velmi rychle odtávat. Nyní je v horských střediscích 15 - 50 cm nového sněhu (nejvíce v Beskydech), na hřebenech je celková sněhová pokrývka vysoká až 170 cm (Jeseníky). Ve Špindlu se nyní lyžuje na výborně vysněžených sjezdovkách za 250 Kč / den !!!
7.4.2003
Velmi chladné počasí bude trvat až do čtvrtka. Dále už by se počasí mělo postupně zlepšovat a teploty by měly být spíše zase jarní (nad 10°C).
Na horách připadlo až 30 cm sněhu, nejvíce na severovýchodě, ale silný vítr prachový sníh stále odnáší.
4.4.2003
Do Střední Evropy dorazilo očekávané ochlazení, ale ta největší zima by měla začít až od neděle, kdy se i denní teploty budou pohybovat jen kolem nuly. Zima by měla trvat i celý příští týden. Lyžařské podmínky na horách se zlepšily. Například ve Špindlu, na Klínovci nebo na Ovčárně je kvalita sjezdovek stále velmi dobrá (a jak to tak vypadá, tak ještě dlouho bude).
V českých horách během posledních dnů připadlo ve výškách nad 1000 m asi 5 - 10 cm sněhu. V Alpách přibylo nejčastěji mezi 15 a 40 cm a to i v Itálii (konečně - po dvou měsících).
31.3.2003
Ve středu bude přecházet přes Střední Evropu výrazná studená fronta za kterou se citelně ochladí. Navíc k tomu bude foukat poměrně silný severní vítr. Srážky budou na horách postupně přecházet ve sněhové, koncem týdne by už mohlo sněžit i v nížinách. Nyní je sněhová situace na horách už docela mizerná. Sníh leží převážně na severních svazích ve výškách asi nad 700 m. Postupně se ale bude sněhová situace na horách zlepšovat! V českých horách by mělo do víkendu připadnout alespoň 10 cm, v severních Alpách by to mohlo být kolem 30 cm.
28.3.2003
Opět nás čeká slunečný a velmi teplý víkend. Zmiňované výrazné ochlazení se srážkami přijde pravděpodobně ve čtvrtek.
26.3.2003
V pátek asi lehce zaprší, zvláště na severu, ale o víkendu už by mělo být opět hezky a teplo. Na příští týden se rýsuje výrazná změna. Mělo by se postupně zatahovat, výrazně pršet a po přechodu fronty se dost ochladí a možná se ještě ukážou i sněhové vločky... No uvidíme, přece jen to je ještě daleko a případná změna v předpovědi se nedá vyloučit.
Dobré sněhové podmínky jsou již jen na hřebenech hor a na sjezdovkách na severních svazích, kde stále drží převážně zmrzlý technický sníh (např. Svatý Petr nebo Klínovec).
24.3.2003
I v tomto týdnu bude převládat slunečné počasí bez výraznějších srážek. Rána budou zpočátku ještě chladná, ale ke konci týdne by ranní mrazíky měly skončit. Denní maxima teplot se budou pohybovat kolem 15°C. Teplo bude i na horách, takže přírodní sníh bude zvláště z jižních svahů rychle mizet.
19.3.2003
Vypadá to na slunečný víkend. Na horách při tom ještě stále trvají velmi dobré sněhové podmínky, zvláště na severních svazích a hlavně tam, kde mají technický sníh. Noční teploty klesnou hluboko pod nulu. Přes den se však teplota bude šplhat velmi rychle nahoru. Od neděle by se denní teploty i na horách mohly dostat až k deseti stupňům a i dále se bude pravděpodobně oteplovat.
17.3.2003
Ani v tomto týdnu se ve Střední Evropě nečekají významnější srážky. Na obloze však bude dost oblačnosti. Teploty na horách se budou pobybovat kolem nuly. V nížinách by neměly přesáhnout 10 stupňů.
14.3.2003
Za poslední den výrazně sněžilo na moravských horách, kde připadlo 10 - 15 cm nového sněhu. V Čechách přibylo většinou jen 1 až 5 cm.
13.3.2003
Předpoklady se vyplnily a do Střední Evropy tedy přišlo očekávané ochlazení. Jen nového sněhu spadlo trochu méně než předpovídaly modely. Většinou připadlo jen několik centimetrů a navíc vítr sníh z ledového povrchu odfoukává. Do víkendu by mohlo připadnout ještě asi tak do 5 cm, nejvíce na severovýchodě. Během soboty už by se měla oblačnost protrhávat, teploty na horách by měly zůstat pod nulou i přes den. Velmi dobré podmínky pro lyžování budou trvat i v dalších dnech.
11.3.2003
Na horách vrcholí první velká letošní obleva. Nejvíce to odnese jako obvykle Šumava, kde ve výškách do 1000 m moc přírodního sněhu nezůstane. Ve většině středisek ostatních hor zbyde po předpokládaném vydatném středečním dešti asi kolem 20 cm starého sněhu.
Během středy se však bude od severozápadu výrazně ochlazovat a srážky budou postupně přecházet ve sněhové. A ve čtvrtek by se měl vrátit sníh i do nížin. Množství nového sněhu na horách odhaduji kolem 10 cm. Na hřebenech severních hor by to mohlo být i výrazně více. Velké sněhové nadílky se dočká i severní strana rakouských Alp.
6.3.2003
Nyní jsou sněhové podmínky na horách většinou stále velmi dobré. V noci na pátek bude přecházet studená fronta, která se však bude postupně rozpadat. Na Šumavě, v Krušných horách a v severních Alpách by mohlo připadnout kolem 10 cm nového sněhu. Jinde budou srážky jen slabé. Sobota bude bez srážek. V neděli by měla přecházet přes Střední Evropu další fronta, na které by už měly spadnout větší srážky na celém území ČR.
3.3.2003
Oproti minulým týdnům je nyní meteorologická situace nad Střední Evropou dost složitá, takže předpověď na další dny není jednoznačná. Počasí bude proměnlivé, v pondělí budou ještě doznívat slabé srážky, dále by až do čtvrtku mělo být celkem hezky, bez srážek. Teploty ráno slabě pod nulou, odpoledne kolem +5. V noci na pátek by měla přejít přes Evropu výraznější fronta od západu, takže by se před víkendem měly hory dočkat čerstvého sněhu. Nyní nového sněhu moc nepřipadlo. V Čechách do 5 cm, v Alpách většinou 10 - 15 cm.
V českých lyžařských centrech nyní leží většinou 40 - 60 cm přírodního sněhu, na hřebenech je kolem 1 metru.
28.2.2003
Srážky se pravděpodobně vyskytnou na západě Čech již v sobotu večer. Jinde lehce zprchne až v neděli. Nejvíce toho spadne na jihu a na západě. Zatím se bude jednat převážně o déšť. Sněhové vločky by se mohly objevit snad jen na hřebenech. Během pondělka se však již bude ochlazovat a na horách by mělo napadnout kolem 10 cm nového sněhu. Více toho připadne v Alpách, kde se nad 1600 m očekávají v neděli výraznější sněhové srážky (Francie, Švýcarsko, severozápad Rakouska) - 20 - 30 cm.
Na horách je zatím všude dostatek sněhu a ani slabá víkendová obleva by neměla lyžařské podmínky výrazněji zhoršit.
27.2.2003
Na víkend se chystá změna počasí. Sobotní ráno bude ještě chladné, ale během dne se bude postupně od západu oteplovat. V neděli ráno však už asi mrznout nebude a během odpoledne začne od západu přecházet fronta, na které zvláště v Čechách budou padat slabé srážky (pravděpodobně kapalné podoby i na horách).
24.2.2003
To únorové počasí je opravdu neskutečné. Na horách svítí slunce s krátkými přestávkami již skoro 4 týdny ! Sníh sice už trochu povolil, protože denní teploty vystupují nad nulu i ve stínu, ale kvalita sjezdovek, zvláště tam kde mají technický sníh, je stále vynikající. Změna v rázu počasí nastane pravděpodobně až na začátku března.
20.2.2003
Opět to vypadá na vydařený slunečný víkend. Nízká oblačnost by se postupně měla rozpouštět i v nižších polohách. Při slunečném počasí však již vystoupí maximální denní teploty slabě nad nulu. Rána ale budou ještě mrazivá.
17.2.2003
Během víkendu přibylo na českých horách 3 - 10 cm nového sněhu. Podmínky pro lyžování jsou stále ideální ! Zimní ráz počasí bude vládnout i nadále. Tento týden se očekává mrazivé počasí bez srážek. Ke konci týdne asi přijde inverze a s ní i mírné oteplení do vyšších poloh.
14.2.2003
Lyžařské podmínky na horách jsou stále vynikající. Mrazivé počasí má dále trvat, ale slunce se o víkendu pravděpodobně neukáže. V pondělí by však již mělo sluníčko opět vysvitnout.
12.2.2003
Na horách je nyní ideální, lehce mrazivé, slunečné počasí. O víkendu však bude obloha spíše zatažená a hlavně na severovýchodě asi trošku zasněží.
10.2.2003
Tak dobré lyžařské podmínky jako jsou nyní ve všech českých i evropských horách již dlouho nepamatuji. Neobvyklé je zvláště to, že je dostatek sněhu ve všech lyžařských střediscích (od Francie přes Itálii, Rakousko, Šumavu, Krkonoše, Beskydy až po Tatry). Navíc by vynikající podmínky pro lyžování měly vydržet ještě minimálně týden a to v celé Střední Evropě. Slabé srážky se vyskytnou možná až o víkendu. Na horách by mělo převládat slunečné inverzní počasí s teplotami slabě pod nulou. V údolích však budou mrazy výraznější.
7.2.2003
Během čtvrtka připadlo 3 - 15 cm prachového sněhu. Nejvíce to bylo v severních a východních horách. Dalších asi 10 cm by mělo připadnout zvláště v západní části Čech v noci z pátku na sobotu. O víkendu by již výrazněji sněžit nemělo a pravděpodobnost slunečného počasí na horách je docela vysoká. V lyžařských střediscích teď leží většinou 60 - 100 cm přírodního sněhu. Nejvíce je na Mísečkách a na Ovčárně - 125 cm! Hřebeny Krkonoš již hlásí 1,5 metru sněhu a k tomu velké závěje.
V příštím týdnu by se mělo slabě oteplit, ale na horách by měly zůstat teploty stále po nulou, takže lyžařské podmínky v českých i zahraničních horách budou i nadále ideální!
5.2.2003
Sněhové podmínky na horách se stále lepší. Na hřebenech již leží kolem 120 cm sněhu.
Vynikající podmínky pro lyžování jsou téměř ve všech českých i alpských střediscích.

O víkendu by opět mohlo vysvitnout sluníčko, takže opět kdo můžete, tak určitě vyražte na hory! Bude tam krásně, ale asi i hodně lidí.
3.2.2003
Na horách teď jsou vynikající sněhové podmínky! Na hřebenech již leží převážně kolem 1 metru sněhu. Lyžařská střediska mají sněhovou pokrývku vysokou 40 - 80 cm. Chladné počasí s občasným sněžením má pokračovat i nadále. Do víkendu by mělo připadnout dalších 10 - 20 cm.
Velké sněžení nyní postihlo i centrální část Alp, kde připadlo kolem 50 cm a další srážky jsou očekávány.
29.1.2003
Během úterý a středy připadlo na českých horách 10 - 25 cm nového sněhu !!! Do soboty by mohlo přibýt dalších 10.
Na víkend jsou tedy očekávány zatím nejlepší sněhové podmínky této zimy. Navíc by se na chvíli mohlo ukázat i sluníčko (hlavně v neděli). Teploty na horách zůstanou hluboko pod nulou. V neděli ráno by to mělo být i méně než -15°C!
27.1.2003
Sněhové podmínky na horách se postupně zlepšují. Problematické jsou již jen prudší sjezdovky, kde nemají dosněžování technickým sněhem.
V pondělí dorazí na hory obleva, která však nebude mít dlouhé trvání. Již během úterního dopoledne by měly srážky přecházet opět ve sněhové. Dále bude počasí větrné, chladné s občasnými sněhovými přeháňkami.
24.1.2003
Na českých horách, ale i v Alpách přibylo během posledních dnů kolem 15 cm nového sněhu. Teď to vypadá, že srážky přes víkend ustanou, avšak v dalším týdnu se hory dočkají pravděpodobně větší sněhové nadílky!
22.1.2003
Konečně se chystá významná změna proudění vzduchu ve Střední Evropě. Od čtvrtku by mělo převládat západní proudění s přechodem jednotlivých front. Do soboty by na horách mělo přibýt alespoň 10 cm nového sněhu. Srážky během víkendu a v dalším týdnu by měly být ještě výraznější, takže by se koncem ledna měly výrazně zlepšit sněhové podmínky na českých horách.
Nového sněhu by se měla dočkat i západní a severní strana Alp. Na jižní straně Alp sněžilo v posledních dnech a přibylo tam kolem 25 cm.
17.1.2003
Během posledního týdne se sněhové podmínky na českých horách výrazně nezměnily. Ve střediscích leží většinou 15 - 30 cm přírodního sněhu.
Větší sněhové nadílky se snad dočkáme již příští víkend. Před tím se však na počátku týdne ještě oteplí.
V Alpách jsou sněhové podmínky lepší. Výjimkou jsou však nižší oblasti Rakouských a Německých Alp. Tam do výšky 1500 m leží asi jen 30 cm sněhu. Nejlépe je na tom nyní asi Francie, kde se letošní zima konečně vydařila. Nejznámější lyžařské oblasti hlásí 70 - 300 cm sněhu.
10.1.2003
O tomto víkendu jsou očekávány dobré sněhové podmínky. Na horách leží většinou 15-40 cm přírodního sněhu (výjimkou jsou hřebeny Jeseníků, kde je až 70 cm). Nového sněhu přibylo během posledních dnů nejvíce v Beskydech. Díky mrazům a výrobě technického sněhu je již většina sjezdovek kvalitně vysněžena. Nově třeba Bouřňák v Krušných horách, či červená sjezdovka ve Svatém Petru. Také se již jezdí i na nejvyšší místa v ČR, kde je k dispozici pouze přírodní sníh - modrá sjezdovka na Lysé hoře v Rokytnici a v provozu je konečně i areál na Ovčárně v Jeseníkách.
Během neděle by v Čechách mělo od západu začít sněžit. V dalším týdnu se bude postupně oteplovat a ani na horách nelze vyloučit přechodně dešťové srážky.
31.12.2002
Počasí s námi letošní zimu trochu laškuje. S dnešním výrazným ochlazením napadlo na horách místy až 30 cm nového sněhu (zvláště na severu). Šumava je na tom se sněhem ale stále mizerně.
Nyní se všude vylepšily lyžařské podmínky zejména pro běžkaře, kterým byl předchozí technický sníh na sjezdovkách k ničemu. Předpověď na další dny je pro lyžaře celkem příznivá.
27.12.2002
Zdá se, že jsem to počasí minule moc přechválil. Situace v posledních dnech byla opravdu dost nepředvídatelná. Teď to ale vypadá téměř jistě na vpád vlhkého teplého oceánského vzduchu do Střední Evropy. Dešťové srážky se objeví pravděpodobně i na horách. Během dalšího týdne by se ale mělo ochlazovat a na horách by mohla napadnout výraznější sněhová nadílka. Nyní je na horách maximálně 20 cm přírodního sněhu.
23.12.2002
Konečně na horách sněží !!! Zní to skoro jako zázrak. Ještě v pátek to vypadalo jen na slabé srážky, ale náhle se situace změnila...
Ještě nemám přesné informace, ale odhaduji, že napadlo tak 8 - 20 cm. Navíc by se mělo ochladit, a tak by se vánoce na horách letos mohli opět docela vydařit. Radši ale nebudu moc prognózovat, protože situace nad Střední Evropou je stále dost nejistá. Rozdíl v teplotách na JZ a SV Čech je asi 8 stupňů!
19.12.2002
S tím oteplením to snad nebude tak hrozné. Pravděpodobně to výrazněji postihne jenom Šumavu. Ovšem zatím to stále nevypadá ani na výraznější sněhové srážky. Možná ale dostanou hory bílý dáreček na Štědrý den. Situace je nyní ale dost nejistá.
Ještě jedna "technická" připomínka:
Všechny informační média, co momentálně udávají výšku sněhu na českých horách větší než 15 cm a nezdůrazní při tom, že se jedná o technický sníh na některých sjezdovkách, tak lžou!!! Většinou je to údaj o výšce sněhu na jedné sjezdovce. I to je ale někdy přehnané! Například bych chtěl vidět těch souvislých 80 cm technického sněhu na sjezdovce v Železné Rudě. To by jim mohli závidět i Italové...
Je to nějaká divná česká specialita uvádět v oficiálních informačních tabulkách výšku technického sněhu. V Alpách by to bylo něco nemyslitelného. Když už tam někde udávají výšku technického sněhu na sjezdovce, tak na to důrazně upozorní a určitě se tím nechlubí v hlavních televizních zprávách. Nechápu, že tyto zavádějící informace uvádějí i "meteorologové" v ČT. Ale možná v tom budou nějaké podivné tlaky od svazu provozovatelů vleků...? Jediné zaručeně pravdivé a nezkreslené informace o výšce sněhu v ČR jsou zde nebo na teletextu ČT1 na stránce 189. Jedná se o měření ČHMÚ.
17.12.2002
Na horách sice napadlo 5 - 15 cm sněhu (nejvíce na Šumavě), ale na lyžování to stále nestačí. Stále se jezdí pouze tam, kde mají k dispozici technický sníh. Velké skiareály mají nyní v provozu asi 1/3 sjezdovek. O víkendu se chystá spuštění provozu již na většině sjezdovkách (platí to např. pro Skiareál Špindlerův Mlýn). Meteorologické modely ale hlásí, že by během soboty mělo dorazit oteplení, takže víkendové lyžování asi ještě nebude moc kvalitní. Je tu ale šance, že oteplení během vánočního týdne skončí studenou frontou, která by mohla na hory přinést větší sněhovou nadílku. No, uvidíme...
V Alpách je situace podobná, avšak střediska asi tak nad 2000 m n. m. mají přírodního sněhu již dostatek
12.12.2002
Ve většině českých lyžařských střediscích se tento víkend začne konečně lyžovat na technickém sněhu. Většinou se však jedná zatím jen o kratší, mírnější sjezdovky. Lepší podmínky budou až příští víkend, kdy se k dalšímu umělému sněhu přidá snad už i sníh přírodní.
9.12.2002
Ochlazení sice přišlo, ale výrobu technického sněhu nyní komplikuje silný vítr. No, snad se vítr utiší a většina ski-areálů bude moci díky technickému sněhu o víkendu zahájit provoz. Naděje na sněhové přeháňky v tomto týdnu je stále velmi malá. Alespoň že už konečně mrzne.
5.12.2002
Zde si můžete prohlédnout pár obrázků z mého prvního letošního lyžování - "otevírání sjezdovek" v rakouském St. Antonu. Fotografie jsou z 1.12.2002. Lyžovalo se ve výškách 1800 - 2660 m a na sjezdovkách bylo 0,5 - 1,5 m sněhu.
2.12.2002
Konečně to vypadá, že do Čech přijde studené východní proudění, takže někdy během čtvrtku až pátku by mohla být spuštěna výroba technického sněhu. Na větší nadílku přírodního sněhu to však stále nevypadá.
Pěkné lyžování si lze nyní užívat ve vysokopoložených alpských střediscích (nad 2000 - 2500 m).
25.11.2002
V tomto týdnu bude stále převládat teplé proudění, ale od prosince by už alespoň na horách měla začít vládnout zima.
19.11.2002
Sněhová situace na českých horách je stále mizerná. Navíc ani v nejbližších dnech nelze očekávat zlepšení. Teploty se mají stále pohybovat nad nulou, takže výrobu technického sněhu nelze spustit a když už začne padat nějaký přírodní, tak po chvíli stejně roztaje.
Zato je sníh tam, kde ho před rokem bylo touto dobou zoufale málo. Jižní Rakousko, Itálie, Švýcarsko a hlavně i Francie hlásí, že ve výškách asi tak nad 2500 m leží již 1-2 metry přírodního sněhu.
15.11.2002
Dnes sice na Mísečkách pustili vlek, ale domnívám se, že to bylo spíše proto, aby dodrželi slovo že 15.11. začne provoz Skiareálu. I z obrázků z kamery je vidět, že na sjezdovce ještě neleží potřebné množství sněhu. Přestože se sněhové děla v minulém týdnu snažily co to šlo, stejně asi nakonec vyhraje příroda a z nastříkaného sněhu po výrazné oblevě asi moc nezbyde. V neděli by se ale už mělo trochu ochladit, a tak se snad alespoň na hřebeny hor vrátí sněhové srážky.
Extrémní teplo vládne i v Alpách. Navíc tam ještě řádí "fénový" vítr. Sníh tam padá až ve výškách nad 2500 m. Neobvyklé je i velké množství spadlých srážek na jižní straně Alp.
10.11.2002
Na hory dorazila letošní první velká sněhová nadílka. Leží tam většinou 20 - 30 cm, na hřebenech až 40 cm. Sněžilo i v Alpách. V Rakousku ve výšce nad 2500 m leží již 100 - 150 cm! Tím ale dobré zprávy končí. Do pondělka sice ještě něco připadne, poté však již dorazí první obleva a přírodní sníh bude rychle tát. Zatím to vypadá, že teplé proudění vydrží minimálně do víkendu.
7.11.2002
Ve Skiareálu Špindlerů Mlýn již naplno probíhá výroba technického sněhu. Tam už pochopili, že se musí využít každých větších mrazů jako to dělají v Itálii a nečekat na konec listopadu jestli náhodou nebude mrznout. Ostatní střediska ještě vyčkávají. Na hřebenech Krkonoš teď leží asi 15 cm, jinde jsou to spíš zatím jen symbolické centimetry. Ve středu ráno bylo na Pradědu dokonce -16°C! Předpověď na příští týden ale nevypadá moc dobře. Mělo by se vrátit teplé jihozápadní proudění. No, snad to nevyjde.
4.11.2002
Po teplém říjnu udeřila listopadová zima. Začátek lyžařské sezóny v Čechách je otázkou již jen pár týdnů. Doufejme, že bude situace příznivá jako loni, kdy se vleky spustily někde již 17.11. Dnes leží v severních horách kolem 5 cm nového sněhu a na hřebenech už by to mohlo vydržet. Nedočkavci si mohou lyžování již užívat na ledovcích, kde už delší dobu vládnou optimální sněhové podmínky. V Alpách však nyní leží významnější sněhová pokrývka až ve výškách nad 2500 m.
26.9.2002
Počasí v tomto týdnu již signalizuje blížící se zimu, takže opět pokračuji v aktualizaci této rubriky.
V Čechách nyní sněžilo ve výškách asi nad 800 m. Nejvíce sněhu napadlo na Šumavě. Churáňov i Velký Javor hlásí 15 cm. Zde to však během pár dnů roztaje, neboť by mělo na začátku října přijít "babí léto". Ani Alpám se nynější srážky nevyhnuly. Sněžilo tam také již od cca 1000 m. Nejvíce nového sněhu hlásí ledovec Hintertux - 70 cm !!! V provozu jsou již všechny Rakouské ledovce, takže nedočkavci mají na tuto roční dobu nezvykle dobré zimní podmínky.
1.5.2002
Dnešním dnem definitivně končí letošní sjezdařská sezóna v českých horách. Na Mísečkách mají dnes na závěr "GRATIS DAY" , na Ovčárně ukončili lyžování ekologové... :-(
I v Alpách se už dojezdilo. V provozu jsou již jen některé ledovce.
25.4.2002
Nyní už se jezdí jen na Ovčárně a na Mísečkách - údajně do 1.5. Cena dopolední permanentky 150 Kč. Při nočním vyjasnění a tedy i umrznutí jarního sněhu ještě stále slušné lyžování. Já jsem se však minulý víkend již podruhé přesvědčil, že nejlepší ukončení sezóny je ve Svatém Antonu. Minimum lidí, skvělé sjezdovky i volné terény a poloviční ceny.
15.4.2002
Sníh z českých hor odchází letos poměrně pomalu, navíc na hřebenech ještě občas připadává nový. Slušné sjezdové podmínky jsou již tradičně ve Špindlu, převážně ve vrchních partiích oblasti Medvědína - Mísečky. Nejvíce sněhu je však na moravském ledovci v oblasti Ovčárna - Praděd, téměř 2 metry. V obou případech platí snížené jízdné 245 resp. 250 Kč.
3.4.2002
I v tomto týdnu jsou ještě v některých českých střediscích velmi dobré lyžařské podmínky. V Čechách doporučuji Špindl, na moravě Praděd. Dobré by to mělo být i na Klínovci, v Harrachově a v Peci.
Tip na zakončení lyžařské sezóny - rakouský St. Anton - v období 20-28.4. poloviční ceny skipassů. Dostatek sněhu ve středních a vysokých partiích zaručen. Nyní 150 - 400 cm (nejvíce z celých Alp!).
27.3.2002
Dnes jsem prožil nejlepší letošní lyžovačku ve Špindlu. Počasí se během dne postupně vylepšovalo. Odpoledne už bylo skoro jasno. Sníh vydržel prachový na většině sjezdovek po celý den.
Předpověď pro lyžování je i nadále příznivá. Čekají nás slunečné velikonoce! V noci bude ještě mrznout, takže tání sněhu nebude příliš rychlé.
24.3.2002
Zima se vrátila v plné síle. Na vlastní kůži jsem o víkendu prožil bílé peklo na Mísečkách... Odhaduji minimálně tak 40 cm nového sněhu. Až se uklidní vítr, tak nastanou nejlepší letošní podmínky pro lyžování. Pravděpodobně by mohlo být hezky již od úterka.
I severní strana Alp dostala slušnou sněhovou nadílku. Například St. Anton hlásí 1 metr nového sněhu, celkem 470 cm !!! (ve 2800 m n. m.)
22.3.2002
Předpověď vyšla. Na horách dnes již konečně padá sníh. Během neděle by se počasí mělo vylepšovat. V příštím týdnu předpovídám dost dobré lyžování ve Špindlu. Minimum lidí, 100% vysněžené sjezdovky a k tomu pěkné počasí...
19.3.2002
Jestli vyjdou předpovědi, což tentokrát vypadá velmi pravděpodobně, tak se na hory vrátí od čtvrtka zima. V úterý a ve středu budou sice srážky ještě i na hřebenech dešťové, ale dále by už mělo na horách sněžit. Na severu by to mohlo být i více jak 20 cm. Sněžit bude postupně i v severní části Alp. Takže velikonoční lyžování vypadá velice nadějně.
15.3.2002
Nyní je meterologická situace nad střední Evropou velice složitá, a tak předpovědi na více než 1 den se musí brát s rezervou. Dnes je například rozdíl v teplotách v ČR na SZ a JV asi 10 stupňů. Předpověď slibuje největší zimu na sobotu. Dále by se mělo postupně oteplovat. Srážek se moc nečeká, ale obloha bude spíše zamračená.
Lyžařské podmínky jsou zvláště na severních horách stále slušné, tam kde rozumně hospodaří s technickým sněhem jsou nyní podmínky ještě vynikající.
12.3.2002
V tomto týdnu by mělo převládat slunečné teplé počasí. Díky nočním teplotám, které by se měly držet pod nulou, by nemělo být tání sněhu na horách příliš rychlé. Nejlépe na tom budou severní svahy s technickým sněhem. Tam by se mělo lyžovat ještě velmi dobře.
7.3.2002
Tak přece jen by o víkendu mohly být ještě slušné lyžařské podmínky. Nyní na horách připadlo trochu čerstvého sněhu. V sobotu by nejdříve mělo být méně oblačnosti a sníh po noci by měl být zmrzlý. K večeru pak dorazí slabá fronta na které bude nejprve pršet, ale později to snad opět přejde ve sněžení. Během neděle by se mělo udělat opět hezky.
4.3.2002
Blížící se jaro o sobě dává stále více vědět. Nyní se zdá, že se koncem týdne neochladí, jak by si lyžaři představovali. Během pátku se sice na horách opět objeví sněhové vločky, ale o víkendu už to vypadá zase na teploty nad nulou. Snad alespoň slabé noční mrazíky zamezí rychlejšímu odtávání zatím slušné sněhové nadílky.
1.3.2002
Čeká nás pěkný lyžařský víkend. Zvláště v neděli to vypadá na ideální lyžařské podmínky - teploty slabě pod nulou a polojasná obloha. V týdnu přijde opět (již po třetí) úterní a středeční obleva, aby se k víkendu mohlo opět ochladit, tak uvidíme...
Sněhové podmínky jsou nyní ve většině českých i alpských středisek velmi dobré.
25.2.2002
Nejvíce nového sněhu přibylo na Šumavě - až 1 m, ale i ostatní české, rakouské i francouzské hory dostaly slušnou nadílku. Avšak na úterý a na středu je plánována silná obleva. Odhaduji, že tak polovička nového sněhu uplave. Naštěstí by se již ve čtvrtek mělo opět ochladit, takže by slušné lyžařské podmínky měly vydržet ještě několik týdnů.
21.2.2002
Zima se vrátila. Na českých horách zatím přibylo kolem 30 cm nového sněhu a další přívaly ještě přijdou. Dlouhodobá předpověď je pro lyžaře příznivá. Jen asi nebude moc sluníčka. Bude převládat vlhké chladné severozápadní proudění.
Příznivé lyžařské podmínky jsou již ve většině českých i alpských lyžařských středisek.
16.2.2002
Slunečné počasí během neděle od jihu postupně skončí a nastoupí vlhké západní proudění. Znamená to konečně sněhovou nadílku na české hory. V údolích mohou být srážky přechodně i dešťové. Do dalšího víkendu odhaduji přírůstek nového sněhu minimálně 20-30 cm ve výškách nad 800 m.
Za zmínku stojí ještě oznámení o příchodu zimy do Itálie. Po čtyřech měsících tam konečně padají výrazné srážky. V Dolomitech spadlo až 50 cm nového sněhu a to se očekává ještě další nadílka.
14.2.2002
Téměř po měsíci se do Čech vrátila zima. Z bohaté vánoční sněhové nadílky toho na horách však moc nezbylo. Nyní leží starý sníh tak od výšky cca 700 m. Nového sněhu zatím moc nepřipadlo. Většina spadlých srážek v tomto týdnu měla dešťovou podobu. Během středy napadlo ve výškách nad 1000 m 2-10 cm. Zatím to na větší sněhovou nadílku nevypadá. Zato bude mrazivo a sluníčko. Sněhová děla teď budou moci pracovat nepřetržitě, takže se situace na sjezdovkách výrazně vylepší.
7.2.2002
Na horách se sice konečně ochladilo, ale v sobotu dorazí teplá fronta, která přinese slabý déšť i do vyšších poloh. Během neděle však bude přecházet fronta studená. Bude to znamenat výraznější srážky, které budou přecházet ve sněhové. V severních horách odhaduji tak alespoň 10 cm nového sněhu nad 900 m. V pondělí se vrátí opět teplé jihozápadní proudění. To by mělo definitivně skončit ve středu. A pak už možná konečně přijde alespoň na hory zimní počasí...
Dnešní zprávy z Alp hlásí konečně výraznější sněhovou nadílku. Průměrně tak 20 - 30 cm nového sněhu a to i v Itálii a ve Francii !!!
5.2.2002 V noci ze středy na čtvrtek to konečně vypadá na návrat zimy. Na víkend se však znovu trochu oteplí, takže na tom budou lépe opět výše položené místa, kam se snad dešťové srážky nedostanou.
1.2.2002 Omlouvám se všem čtenářům za nefunkčnost těchto stránek v uplynulém týdnu. Já to však nijak nemohl ovlivnit. Na vysvětlení snad jen to, že server QUICK provozuje Český Telecom, který měl v Praze problémy s vyhořelou ústřednou...?
Počasí v této zimě je opravdu podivné. Po neskutečné sněhové nadílce je tady neskutečně dlouhá obleva (a to má trvat ještě týden). Moje minulá vyjádření, že obleva jen tak se sněhem na našich horách "nezamává" se ukazují jako mylná. Nyní se domnívám, že slušné sjezdové podmínky vydrží jen v osvědčeném, uměle dosněžovaném Špindlu.
S tou nadílkou v Alpách jsem to také přehnal. Přibylo tam kolem 20 cm, avšak současné teplé proudění se projevuje výrazně i tam...
Víkendové počasí vypadá slunečně a přes den velice teple. Takže to bude takové velikonoční lyžování. Doporučuji vysokohorská střediska typu Mísečky či Praděd.
23.1.2002 Ve Franci a v Itálii konečně sněží. Do konce týdne odhaduji výšku nového sněhu alespoň na 20 - 30 cm. Zato v Čechách sníh začíná podezřele rychle ubývat. V pátek a v sobotu se sice situace zlepší, ochladí se a připadne i pár nových centimetrů, ale od neděle to vypadá na obnovení teplého vlhkého jihozápadního proudění. Možná i nastanou problémy se sjízdnstí donedávna ještě hojně vysněžených svahů, kde leží pouze přírodní sníh.
20.1.2002 A je to tady! Po více než dvou měsících pořádné zimy dorazila do Střední Evropy obleva :-(((  Myslím, že v českých horách je sněhu dostatek a jen tak neroztaje. Hůře jsou na tom ve Francii. Tam sice konečně začalo sněžit, avšak nulová teplota je až ve výšce 2000 - 2500 m n. m. Takže tento týden to asi také nebude nejideálnější. Snad příští týden už vypadá velice nadějněji...
Na našich horách by mělo ve středu už zase sněžit, ale možná půjde jen o přechodné ochlazení. Uvidíme...
17.1.2002 Změna počasí začátkem příštího týdne se zdá velmi pravděpodobná. Zesílí jihozápadní proudění, což bude mít za následek výrazné oteplení, velký vítr a sněžení pouze na hřebenech. Zato to vypadá konečně na slušnou nadílku ve francouzských Alpách.
Víkendové počasí na horách by mělo být ale ještě zimní.
9.1.2002 Nejenom že jsou francouzské a italské Alpy téměř bez přírodního sněhu, ale nyní se tam ještě k tomu oteplilo, takže je problematická i výroba umělého sněhu. Nulová teplota je přes den i nad 2000 m n. m. Jěště že české hory jsou na tom letos se sněhem skvěle.
3.1.2002 Takhle vydařenou zimu v Čechách jsme už hodně dlouho neměli.
Zato alpské země, kromě Rakouska, jsou na tom se sněhem stále mizerně. Švýcarsko má lehce podprůměrnou nadílku, ale k solidnímu lyžování to většinou stačí. Zato Francie a Itálie hlásí pouze symbolické desítky centimetrů. Výjimku ve Francii tvoří snad jen Avoriaz, kde je i dole přes metr sněhu. Jinde se zatím lyžuje jen na umělém sněhu a na ledovcích nebo na starých lyžích…
Tady se očekává velmi pěkný lyžařský víkend. Počasí se už umoudřuje, takže to vypadá na slunečnou bezvětrnou prašanovou lyžovačku.
20.12.2001 Po pauze způsobené převážně mým pobytem na horách opět přidávám krátký komentář.
Letošní zima vypadá zatím jako nejlepší snad za posledních 10 let. To platí ale jen pro ČR a centrální část Rakouska. Francie a Itálie je na tom se sněhem zatím mizerně, jak jsem se sám přesvědčil (Itálie - Schnalstal=Val Senales). Zato však v Itálii téměř celý minulý týden bylo azuro, takže to požitek z lyžování pouze na umělém sněhu a na ledovci vyvažovalo. Musím uznat, že Italové mají výrobu technického sněhu zvládnutou dokonale.
Současně však doporučuji lyžovat v českých horách. Dnes napadlo na severu dalších 20 cm prašanu a další fronta se už chystá...Takže kdo můžete, hurá na hory!
29.11.2001 Během tohoto týdne se nám trochu oteplilo, a tak se začínají více projevovat rozdíly mezi výškou sněhu v údolí a na hřebenech. Oteplení se nejvíce projevilo jako obvykle na Šumavě a v Krušných horách. Jinde se sněhové podmínky oproti poslednímu víkendu spíše vylepšily, takže to opět vypadá na pěknou víkendovou lyžovačku. Navíc je i příznivá předpověď. V noci mráz, přes den kolem 0° a snad i sluníčko. Od soboty "pojedou" alespoň částečně už všechny větší střediska. Nově třeba Rokytnice (bez lanovky), Vítkovice, Černá hora, Žacléř a na Moravě téměř všechno.
28.11.2001 Nejenom v Čechách, ale především v Rakouských Alpách je již dostatek sněhu pro neledovcové lyžování. Hlavně v Salzbursku a Tyrolsku leží v údolích 20 - 40 cm, na hřebenech až 120 cm nového sněhu. Většina velkých středisek zahájí provoz od 1.12. Někde jsou na úvod i výrazné slevy.
Mně jsou známy slevy v následujících místech: ve St.Antonu 50% (30.11 - 2.12), v Saalbachu 30% (30.11 - 21.12) - doporučuji - rozsáhlá lyžařská oblast, náročné sjezdovky, nejmodernější lanovky, blízkost z ČR, levné ubytování v příjezdovém údolí (Maishofen). Někde je dokonce v prosinci skipas zdarma, ale je to podmíněno týdenním ubytováním (Fiss/Ladis, Nauders, Kaunertal, Passo Tonale, Livigno, Bormio).
25.11.2001 Tak nám ta zima pěkně začíná. Nejvíce sněhu nyní hlásí Beskydy. Lysá hora téměř 1 m. Další nadílka je v plánu hned na začátku nadcházejícího týdne. Podmínky pro běžkaře jsou slušné ve všech českých horách. V největších lyžařských centrech se o víkendu rozjely alespoň některé vleky.
Já jsem v neděli navštívil Mísečky. S cenou permanentky (450 Kč/den; 280 - dopolední) jsem byl nemile překvapen. V pátek jsem se totiž telefonicky informoval jestli bude sleva i o víkendu a bylo mi řečeno že ano.??? :-(
Jinak ale svah na Mísečkách je skvěle zasněžen převážně umělým sněhem. Během dopoledního ježdění jsem neobjevil ani jeden šutr! Dobrodruzi jezdili i na lanovkách ve Špindlerově Mlýně (Medvědín i Pláně), ale tam to chtělo staré lyže. Fronta na Mísečkách v neděli dopoledne byla asi 10 minut. Počasí se během dne vylepšovalo. Vítr slábnul, přestalo sněžit a odpoledne i chvílemi svítilo sluníčko. Běžecké tratě na Mísečkách jsou super upravené!
23.11.2001 Očekávaná sněhová nadílka se opravdu dostavila. Téměř v celých Čechách napadlo ve výšce nad 700 m 20 - 30 cm nového sněhu.
Nejlepší lyžování je zatím stále na Mísečkách - na sjezdovce dohromady až 50 cm sněhu. V provozu je i lanovka na Medvědín (zatím pouze jako přibližovací). Od soboty se bude lyžovat i na spodku černé ve Svatém Petru. V sobotu by mělo být strojově upraveno i jedno běžecké kolečko na Mísečkách. Cena celodenní permanentky ve Skiareálu Špindl je během omezeného provozu 250 Kč/den.
Od soboty zahájí i v Peci na Zahrádkách a na Smrku, na Klínovci pojedou 3 vleky, na Šumavě je v provozu 1 vlek v Železné Rudě a od soboty i skiareál Kobyla na Zadově. Od soboty pojedou i některé vleky v Říčkách v Orlických horách. Na Moravě vím pouze o provozu lanovky na Javorový vrch a od soboty i dalšího 300 m vleku.
20.11.2001 V Čechách jsou nyní v provozu pouze vleky na Mísečkách a 1 vlek na Klínovci. Nového sněhu zatím moc nepřibylo. V Krkonoších jen poprašek o trochu více v Krušných horách, na Šumavě a na moravských horách (2 - 5 cm). Větší sněhová nadílka snad přijde ve čtvrtek a v pátek.
17.11.2001 A je to tady! Dnes zahájily provoz první vleky. Nejlepší to bude asi na Mísečkách. V provozu je i lanovka na Medvědín (jako přibližovací). Svatý Petr zatím mimo provoz, ale děla se snaží... Co je mi známo, tak o víkendu jede i 1 vlek v Železné Rudě a 1 vlek na Klínovci.
Počasí na víkend vypadá příznivě - jasno, v noci pod nulou, přes den slabě nad nulou.
15.11.2001 Pro české hory se začátek zimy jeví zatím příznivě. Na horách leží přírodní sníh cca nad 1100 m n.m. 3 - 15 cm; nejvíce na Sněžce - 35 cm, ale tam je to lyžařům celkem na nic. Slušně běžkovat se dá zatím jen v Jeseníkách na zasněžené silnici v okolí Ovčárny. Mrazivé počasí však přeje výrobě technického sněhu, takže to vypadá na spuštění prvních vleků od soboty. Již tradičně budou první ve Skiareálu Špindlerovův Mlýn. Upřesnění hledejte zde. Předpověď na celý následující týden je příznivá!
Alpy jsou na tom se sněhem zatím mizerně. Lyžuje se jen na ledovcích. Sníh tam leží od cca 1500 - 2000 m a maximální výška nového sněhu je asi 30 cm.
15.11.2001 Lyžařská sezóna pomalu začíná, a tak zavádím tuto rubriku. Budu se zde snažit komentovat situaci na horách (kam vyrazit, kde zrovna napadlo hodně sněhu, kam jet lyžovat za výhodné ceny...)

Počet přístupů od 30.1.2001

©   Tomáš Fryč